Dokąd zmierza świat

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 88

Re: Dokąd zmierza świat

Post napisał: IMPULS3 » 04 lip 2026, 20:49

drzasiek90 pisze: mamy coś podobnego

Macie identyczne poglądy w tym temacie a jedyna róożnica to że Jasiek chyba nie jest za konfederacją a Ty jesteś. Tylko tyle was dzieli wiec reszta was łaczy. :)
No i Jasiek zanim coś napisze to obejrzy pół internetu i robi wykład który wyraz napisałem niewłaściwie. Ciekawe czy na żywo też by tak szastał argumentami. :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 58

Post napisał: jasiu... » 05 lip 2026, 09:48

IMPULS3 pisze:
04 lip 2026, 18:56
Nie, po prostu wspomniałem o czymś o czym słyszałem. Nie analizowałem czy to jest, czy działa i jak działa.
Ja też nie analizuję. Tyle tylko, że jeśli coś ma w momencie oddać ogromny impuls energii, to mnie przynajmniej nasuwa się pytanie, w jaki sposób tą energię do tego czegoś dostarczyć.

Z energią atomową jest sprawa prosta. Defekt masy zamienia się w energię. Tyle, że czysta to bomba atomowa nie jest. Z energią konwencjonalną też problemu nie ma. Energia wyzwala się na skutek reakcji chemicznej. Takie bardzo szybkie spalenie (czyli wybuch) powoduje powstanie fali uderzeniowej, czy cieplnej. No a skąd energia impulsu elektromagnetycznego?

Można na słońce spojrzeć. Słońce uwalnia tzw. wiatr słoneczny, czyli plazmę. Tylko że wyprodukowanie takiego małego słońca, które wyrzuciłoby z siebie takie coś, mające polem elektromagnetycznym zniszczyć elektronikę, wymagałoby niesamowitej energii. Zakładając, że obszar działania takiej bomby to tylko 1 kilometr sześcienny (kula o objętości 1 kilometra sześciennego ma średnicę ok. 1,24 kilometra - za dużo nie zniszczy), to o ile jest większa od twojej mikrofalówki i o ile większą energię, niż twoja mikrofalówka potrzebuje?

Takie pytanie zada sobie każdy, kto nie tłumaczy się "ale ja jestem humanistą".
IMPULS3 pisze:
04 lip 2026, 18:56
Aby patrzeć jak przekroczy rędkość światła na rowerze
Lepsze to, niż twierdzenie, że prędkość światła, dodać prędkość światła, to się równa dwie prędkości światła. Bo moim zdaniem, jeśli Putin nie wiedział, czym są Wymiary Plancka, to mu o tym na pewno współpracownicy powiedzieli.

Zauważ, taki jeden Nawrocki niby robi wszystko sam, a zatrudnia ponad 400 osób. Jak myślisz, ilu zatrudnia Putin i w jakim celu (oprócz sprzątaczek i konserwatorów) te osoby zatrudnia. Jak do tej pory sposób na dowiedzenie się, czym dysponuje NATO działa bez zarzutu.
drzasiek90 pisze:
04 lip 2026, 19:36
Bo Jasiu to wierzy w dobre intencje władzy
No widzisz, drzasiek wierzy w to, w co chce wierzyć. Ja wierzę w to, że nikomu wierzyć nie można, szczególnie nie można wierzyć tym, którzy jedyne czego chcą, to dorwać się do dojenia w miejsce tych, którzy aktualnie doją.
Bandito pisze:
04 lip 2026, 20:19
Lepiej, aby produkcja wojskowa pozostała niejawna. W Polsce produkuje się nie tylko podzespoły.
Jak dla mnie tajemnicą nie jest, że silniki rakietowe produkuje Francja i Niemcy. Chodzi o ArianeGroup. Do tego dodałbym włoskie Avio i norweskie Nammo. Coś tam jeszcze robią Szwedzi, dlatego z nimi też próbują dogadać się na ten temat Ukraińcy.

Weźmy takie GKN Aerospace. Mają fabryki w Wielkiej Brytanii, Holandii, Szwecji, Niemczech (ok. 400 osób w Monachium), Norwegii, a nawet Turcji i Rumunii. A w Polsce?
IMPULS3 pisze:
04 lip 2026, 20:49
a jedyna róożnica to że Jasiek chyba nie jest za konfederacją
Jasiek ma swoją teorię na temat "po co ludzie idą do polityki" i jest to wspólna teoria zarówno dla KO, PiS, czy obu Konfederacji.
IMPULS3 pisze:
04 lip 2026, 20:49
No i Jasiek zanim coś napisze to obejrzy pół internetu
jasiu jest już stary i wie, że jedyną szansą na powstrzymania otępienia starczego jest ćwiczenie mózgu, polegające na dostarczaniu do mózgu coraz to nowych informacji. I z tych informacji trzeba wyłowić te, które nie są ze sobą sprzeczne. Bo problemem współczesnego internetu jest to, że więcej w nim fantazji, niż wiedzy. A poza tym wiedza bywa bardzo ciekawa. Jeśli starasz się ją zrozumieć, to ćwiczysz swój mózg.

Nie codzi o samą wiedzę, chodzi o jej interpretację. To tak, jak z tą bombą elektromagnetyczną. Jak masz trochę pomyślunku, to pomysł skonfrontujesz z zasadą zachowania energii i będziesz się zastanawiał, co taką bombę zasili. Jak nie, łykniesz fantazję, jak pelikan sardynkę. Ja staram się odruchowo nie łykać.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 05 lip 2026, 10:21

jasiu... pisze:Ja też nie analizuję. Tyle tylko, że jeśli coś ma w momencie oddać ogromny impuls energii, to mnie przynajmniej nasuwa się pytanie, w jaki sposób tą energię do tego czegoś dostarczyć.

Może powinieneś pracować w tajnych bazach a nie przy obrabiarce? :) Ani Ty ani ja, ani wielu innych nie wie nad czym i gdzie się pracuje. To co poznałeś w szkole to tylko częśc nauki. I tak jak nie jesteś sam w stanie zrobić obrabiarki aby była lepsza od tego co się obecnie produkuje tak samo nie wiesz o całym zakresie fizyki.
Ale jak jesteś taki analityk to masz analizuj może sie przyda, choć znając twoje wpisy to też mi wygarniesz że to wiesz i dodasz jakiś bonus. :P
https://www.youtube.com/shorts/WPGG3CW7_t4
jasiu... pisze:Lepsze to, niż twierdzenie, że prędkość światła, dodać prędkość światła, to się równa dwie prędkości światła.

A skąd wiesz że tak nie jest? Uważasz że za 1000 lat nic się nie zmieni w kwestii wiedzy? Moze wystarczy spełnic jakiś warunek i to teraz pozornie głupie zdanie stanie się nową teorią a może i nawet praktyką w fizyce...
jasiu... pisze: To tak, jak z tą bombą elektromagnetyczną. Jak masz trochę pomyślunku, to pomysł skonfrontujesz z zasadą zachowania energii i będziesz się zastanawiał,

Tak, tak, bedę siedział i analizował coś o czym nie mam pojęcia a póżniej resztę zycia będe liczył porcje energii i cząstek które wpłyna albo i nie na urządzenie a na końcu otrzymam wynik pól na pól.
Jasiek zejdz na ziemię, jeśli wojsko poda że czołg strzeli na odległość miliona kilometrów to też będziesz siedział i liczył? Tylko problem że nie dowiesz się o tym czy strzelil zwykłym pociskiem czy jakimś niezwykłym i zamiast normalnych 10 km poleci owe milion.
Nauka nie jest tak prosta ze to co przeczytasz mozesz sobie tak po prostu w jeden wieczór przeanalizować bo cwiczysz umysł. Choć może i możesz, ja nie- aż taki bystry nie jestem. Póki co jak robię maszyne do robienia wirów to na niej popełniam błędy a co mówić o fizyce energii...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: RomanJ4 » 05 lip 2026, 12:40

IMPULS3 pisze:jasiu... pisze:
Lepsze to, niż twierdzenie, że prędkość światła, dodać prędkość światła, to się równa dwie prędkości światła.

To dzisiaj tak twierdzimy, ale wraz z rozwojem nauki makro i mikrokosmos nie kończy nas zaskakiwać...
Jeszcze nie tak dawno sadzono, że nic jednocześnie nie może być w dwóch miejscach na raz, co obaliła fizyka kwantowa (eksperyment Younga*)
https://antyweb.pl/rzeczy-szybsza-od-swiatla
Kto wie czy w przyszłości nie nauczymy się wykorzystywać szybsze od niego "dziury" w świetle, tak jak nauczyliśmy się wykorzystywać świeżo odkryte, a bezużyteczne w końcu XIX wieku fale radiowe...

Dlatego do obecnych twierdzeń naukowych trzeba by dopisać jeden istotny przedrostek: "Wedle dotychczasowych badań..." Obrazek

* - https://www.kwantowo.pl/2023/04/10/dosw ... -w-czasie/
https://encrypted-vtbn0.gstatic.com/vid ... Q94yiNGfne

.............
https://astrofaza.pl/felietony/ftl-czyl ... d-swiatla/
pozdrawiam,
Roman

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 05 lip 2026, 15:58

IMPULS3 pisze:
05 lip 2026, 10:21
Może powinieneś pracować w tajnych bazach a nie przy obrabiarce?
No wiesz, już w podstawówce miałem okazję brać udział w olimpiadzie z fizyki, oczywiście matura też z tego przedmiotu była. Stąd pewne odruchy, jeśli zauważam, że ktoś zasady zachowania energii nie zna.
IMPULS3 pisze:
Uważasz że za 1000 lat nic się nie zmieni w kwestii wiedzy?
Zmieni się i to dużo, chyba że ludzkość dalej będzie podążać tym samym szlakiem, olewając nauczanie młodych pokoleń. Tyle, że nie sądzę, żeby pewne stałe (jak np. wymiary Plancka) przestały obowiązywać, bo musiałaby zostać obalona teoria o kwantowym świecie, a to by chyba była większa rewolucja, niż kopernikowskie ruszenie słońca.
IMPULS3 pisze:
jeśli wojsko poda że czołg strzeli na odległość miliona kilometrów to też będziesz siedział i liczył?
To akurat zweryfikować łatwo, że wojsko zwyczajnie oszukuje.
IMPULS3 pisze:
Nauka nie jest tak prosta ze to co przeczytasz mozesz sobie tak po prostu w jeden wieczór przeanalizować
Moim zdaniem, jak się tylko chce, to wszystko można zrozumieć. Ja na przykład fascynowałem się, za co Roger Penrose w 2020 roku dostał z fizyki nagrodę Nobla. I w końcu, po przeczytaniu paru książek zrozumiałem. Ogólnie biorąc gość jest dla mnie prawdziwym, niemalże nie z tej ziemi geniuszem. Ale nadążyć za jego myślami się da. Nawiasem mówiąz już w 1988 roku gość dostał prestiżową nagrodę Wolfa razem z Stephenem Hawkingiem. O tym naukowcu chyba słyszałeś.

Uwierz mi, każdy może praktycznie wszystko zrozumieć, tyle że jednemu coś zajmie godzinę, innemu tydzień, miesiąc, czy rok, a jeszcze inny przez całe swoje życie będzie w połowie do zrozumienia. Ale próbować zrozumieć zawsze warto.
RomanJ4 pisze:
05 lip 2026, 12:40
Jeszcze nie tak dawno sadzono, że nic jednocześnie nie może być w dwóch miejscach na raz
Precyzyjniej mówiąc, jeszcze niedawno nie potrafiono dowieść, że...

I o tym właśnie słyszałem fantastyczny wywiad właśnie z Rogerem Penrosem. O tym, że potrzebne było równanie Schrödingera, żebyśmy zrozumieli zmiany w czasie stanu kwantowego układu. Podrzucę coś innym, którzy chcieliby to zrozumieć, właśnie opartego na spostrzeżeniach Younga - https://diesphys.blogspot.com/2016/06/3 ... zenie.html

Jak widać, nawet skomplikowane sprawy naukowe mogą być opisywane w sposób zrozumiały i dla jasia i dla drzaśka i dla innych też podejrzewam.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 05 lip 2026, 16:32

jasiu... pisze:To akurat zweryfikować łatwo, że wojsko zwyczajnie oszukuje.

Nic byś nie zweryfikował bo budowa byłaby utajniona.
jasiu... pisze:Moim zdaniem, jak się tylko chce, to wszystko można zrozumieć.

A jednak jakoś tak mało Cię w tym forum w odpowiedziach na różne problemy. Czyżby zakamarki nauki były łatwiejsze niż odpowiedz na techniczny problem?
Już jeden jest taki bystry na tym forum co wszystko robi i na wszystkim się zna. Nazywa się Srikexp, chcesz być kolejnym? :P
jasiu... pisze:że ktoś zasady zachowania energii nie zna.

Jak jestes taki mądry to mozesz tym ciemnym naukowcom wytłumaczyć dlaczego materii jest wiecej niz antymaterii bo oni nie wiedzą. I biedaki się głowią a to też w teorii jest proste.
A teraz będe taki mądry jak Ty i poczytam interneta więc masz poczytaj sobie i Ty bo jednak coś chyba jest na rzeczy.
https://defence24.pl/sily-zbrojne/bomba ... zagrozenie

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 05 lip 2026, 20:20

IMPULS3 pisze:
05 lip 2026, 16:32
Nic byś nie zweryfikował bo budowa byłaby utajniona.
Budowa tak, zasada działania już nie. Nie ma możliwości zbudowania perpetuum mobile i nie ma możliwości ominięcia praw fizyki.
IMPULS3 pisze:
A jednak jakoś tak mało Cię w tym forum w odpowiedziach na różne problemy.
A bo ja mam swoje dziedziny, które mnie interesują. A poza tym czasem zamiast "na różne problemy" ja po prostu wolę się skupić nad czymś, o czym słyszałem, o czym się dowiedziałem i co udało mi się zrozumieć. Strajkowi nie dorównam, nie mam tyle wyobraźni.
IMPULS3 pisze:
dlaczego materii jest wiecej niz antymaterii
Najprościej byłoby stwierdzić, że model ewolucji galaktyk nie jest do dziś w pełni udowodniony, a dowodzą tego chociażby obserwacje poczynione za pomocą teleskopu kosmicznego Jamesa Webba. Tak w największym skrócie. Nie, ja nie twierdzę, jak co niektórzy, że wielkiego wybuchu nie było. Za mało danych, a niektóre z danych są sprzeczne.

A co do podlinkowanego artykułu, to potwierdza on wszystko, o czym pisałem. No chociaż fragment ci przytoczę: Urządzenie to, proste mechanicznie, małe i trwałe, tworzy pojedynczy impuls radiowy o bardzo dużej mocy (od 170 kW do 40 GW), pracujący w paśmie mikrofalowej (o długości decymetrowej i milimetrowej)

Wszystko fajnie, tylko w jaki sposób te 40 gigawatów zasilić? Ile to jest, tak obrazowo, to tutaj napisali: https://wysokienapiecie.pl/116315-histo ... smy-30-gw/

Jak się okazuje, W środę, 14 stycznia, w porannym szczycie zapotrzebowania, polskie elektrownie dostarczyły do systemu Polski i reszty Europy najwyższą moc w historii - ponad 30 GW brutto

Czyli potrzeba jeszcze jedną trzecią więcej! Przez moment, ale jedną trzecią więcej!

Tak, małe kierowane "głowice elektromagnetyczne", włączające się np. przy samolocie, żeby zepsuć jego elektronikę są do ogarnięcia. Tylko że od tego do bomby E, niszczącej elektronikę na większym obszarze to droga jak od wsi drzaśka na księżyc.

Na marginesie - dyskusja stała się zgodna z tematem!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”