Elektrodrążarka drutowa na LinuxCNC

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Re: Elektrodrążarka drutowa na LinuxCNC

Post napisał: IMPULS3 » 16 kwie 2026, 18:36

Astralny Byt pisze:a do was reke wyciagam a wy jak wsciekly pies chcecia zabic .
Astralny Byt pisze:gnora mu daj , jak ci ktos je***e w pysk w realu daj mu ignora pojebancu .

Coś mocno mu hormony buzują, musi być w młodym wieku i mieć kilka płci w sobie bo wahania nastroju na full. :)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: WZÓR » 16 kwie 2026, 19:16

kamar pisze:
16 kwie 2026, 17:59
WZÓR pisze:
16 kwie 2026, 17:31
Astralny Byt pisze:
16 kwie 2026, 17:29
dawajcie mi ignora ,idzcie tym tropem ,
To nic nie da.
Śmieci inni będą widzieć.

Mariusz.
Mogę zapytać - co to ma być ? Dyskusja z łotrem na krzyżu :) I jak to się ma do regulaminu ? Mało to forum zabagnione ?
Masz rację, Kamar.
Szkoda klawiatury na odpisywanie komuś, kto tylko szuka zaczepki.
To klasyczne 'karmienie trolla' – im więcej uwagi dostaje, tym bardziej syfi.
Najlepiej po prostu zgłaszajcie dalej posty , a moderacja posprząta to bagno zgodnie z regulaminem.

:)

P.s.
Na razie do poniedziałku mamy spokój

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 402
Kontakt:

Post napisał: kamar » 16 kwie 2026, 19:24

WZÓR pisze:
16 kwie 2026, 19:16

P.s.

Mariusz.
Do lanego ? :)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: WZÓR » 16 kwie 2026, 20:33

kamar pisze:
16 kwie 2026, 19:24
WZÓR pisze:
16 kwie 2026, 19:16

P.s.

Mariusz.
Do lanego ? :)
Jak będzie trzeba , to będziemy lać dalej. :mrgreen:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 18 kwie 2026, 07:05

Zabawy ciąg dalszy.

Obrazek Obrazek

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 18 kwie 2026, 18:18

Obrazek

Herp
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Herp » 29 maja 2026, 13:59

@kamar ty tam masz generator który komuś zleciłeś wykonanie? dasz mi namiary? Czy mam na priv pisać? No chyba że ktoś z forum ma jakies gotowe rozwiazania, byle by to nie był jeden tranzystor+układ 555😉
Wiem ze tu było duzo pisane ale dawno czytałem i ne chce mi sie wertowac 100stron

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 maja 2026, 18:24

Telefon mogę Ci dać ale pewnie nic z tego nie będzie. Mnie (po znajomości :) ) oba robił po dwa lata i setkach telefonów. Nie masz tyle cierpliwości. Ja miałem na czym robić to przeżyłem .

Herp
Posty w temacie: 8

Post napisał: Herp » 30 maja 2026, 10:58

Aaa ok, to może bedzie chciał sprzedać sam schemat...?

Dodane 1 godzina 19 minuty :
Oczywiscie jak mi ktoś za darmo udostepni to tez bede wdzieczny😉 wiem ze w tym temacie bylo duzo poruszane tych wątków ale nie zrobilem sobie notatek... a wolalbym jakies dzialajace rozwiazanie...cos co jest w czynnej służbie

mike99
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: mike99 » 31 maja 2026, 13:22

Pojawiła się ciekawa opcja z możliwością zakupu samego zbudowaniego generatora (jak tylko wróci dostępność). Sam generator na zasadzie opensource, więc można wykonac samemu:

Tlumaczenie automatyczne:
"Projekt Powercore V3 od Rack Robotics to otwartoźródłowy (open-source) zasilacz impulsowy, zaprojektowany specjalnie do budowy domowych elektrodrążarek (EDM – Electrical Discharge Machining).

Główna idea opiera się na tym, by dać hobbystom i mniejszym warsztatom możliwość precyzyjnego cięcia twardych metali. Tradycyjna obróbka CNC wymaga ciężkich, żeliwnych ram, które absorbują ogromne siły skrawania. W technologii EDM metal jest dosłownie wyparowywany za pomocą tysięcy kontrolowanych wyładowań elektrycznych (iskier) na sekundę. Ponieważ proces jest bezdotykowy, narzędzie tnące nie wywiera fizycznego nacisku na materiał. Dzięki temu moduł taki jak Powercore V3 można zamontować na bardzo lekkiej mechanice, na przykład na nieco zmodyfikowanej ramie z drukarki 3D, przekształcając ją w maszynę zdolną do cięcia hartowanej stali czy tytanu. Moduł w wersji V3 jest zoptymalizowany głównie pod obróbkę drutową (Wire EDM).
Specyfikacja techniczna

Zasilacz to konstrukcja z podwójnym konwerterem (rezonansowym i podwyższającym), która wyciąga maksimum z zasilania dostępnego w zwykłym gniazdku.

Moc wejściowa: Do 300 W (wymagane zasilanie 48V DC, prąd do 6.25 A).

Napięcie inicjujące iskrę: od 64 V do 100 V.

Prąd skrawania: 40 A do 70 A (chwilowy prąd wyładowania, zależny m.in. od użytych kabli).

Częstotliwość pracy: 5 kHz – 10 kHz.

Wypełnienie (Duty Cycle): od 1% do 10% (bardzo krótkie impulsy zapobiegają topieniu się narzędzia).

Mózg systemu: Mikrokontroler RP2040 (znany z Raspberry Pi Pico) komunikujący się przez USB, z wbudowaną telemetrią. Wyjście PWM podaje płycie głównej CNC informacje w czasie rzeczywistym o stanie szczeliny iskrowej.

Koszty operacji

Zmontowany, przetestowany i zamknięty w frezowanej, aluminiowej obudowie zasilacz Powercore V3 kosztuje u producenta około 1000 dolarów. Ponieważ projekt jest w 100% open-source, możesz obniżyć ten koszt i wyprodukować płytki samodzielnie (pliki KiCAD są dostępne na repozytorium). Zamówienie płytek z lutowaniem SMD u pośredników (jak JLCPCB czy PCBWay) oraz dokupienie reszty komponentów zamknie się pewnie w kwocie 200–300 dolarów, do tego trzeba doliczyć koszt radiatorów/obudowy.

Należy jednak pamiętać, że sam zasilacz to tylko jeden klocek układanki. Aby złożyć pełnoprawną drutówkę, będziesz potrzebować ramy, silników krokowych, sterownika CNC, precyzyjnych prowadnic drutu, mechanizmu naciągu i zwijania oraz pomp do płynu dielektrycznego (często wody destylowanej). Zbudowanie całej i dobrze działającej maszyny to realistycznie wydatek rzędu 2-5 tysięcy dolarów.
Dostępność części i trudności w budowie

Części elektroniczne użyte w Powercore V3 to standardowe podzespoły – bez problemu kupisz je w TME, Mouserze czy na Digikey. Prawdziwe trudności leżą w fizyce samego procesu i budowie całej maszyny:

Zakłócenia elektromagnetyczne (EMI): Moduł ładnie i szybko przełącza 100V przy prądach rzędu 70A. Taka "iskrownia" potrafi generować potężne zakłócenia, które z łatwością zawieszą Ci sterownik CNC albo domowe Wi-Fi. Kable wyjściowe muszą być bardzo krótkie (poniżej 1 metra), skręcone ze sobą w parę i solidnie ekranowane. Ekranować trzeba też samą obudowę.

Złożoność drutówki: O ile budowa prostej drążarki wgłębnej (gdzie miedziana elektroda opuszcza się w dół na jednej osi Z) jest stosunkowo łatwa, to zaprojektowanie systemu "Wire EDM" jest trudne. Drut molibdenowy lub mosiężny ma grubość ułamka milimetra. Musi być idealnie naciągnięty, prowadzony przez rubinowe lub ceramiczne prowadniki i stale przewijany, w przeciwnym razie pęknie pod wpływem własnych wyładowań.

Płukanie: Szczelina cięcia ma zaledwie setne części milimetra. Jeżeli spłukiwanie pod ciśnieniem nie usunie opiłków metalu ze szczeliny, drut zewrze się z materiałem, prąd skoczy i drut zerwie się w ułamku sekundy.

Bezpieczeństwo: Operujesz wodą i gołymi przewodami/drutem przy sporym prądzie. Trzeba wiedzieć, co się robi.

Jakość cięcia

Wersja V3 wprowadziła wyjście ze sprzężeniem zwrotnym (PWM Feedback). Zasilacz mierzy parametry i jeśli "widzi", że drut zbytnio zbliża się do materiału (spada napięcie na szczelinie), każe maszynie CNC zwolnić posuw, aby zapobiec zwarciu.

Jeśli poprawnie zaprojektujesz mechanikę drutówki, zapanujesz nad naciągiem drutu i zrobisz dobre płukanie, jakość cięcia będzie doskonała. EDM pozostawia charakterystyczną, bardzo gładką, matową/satynową powierzchnię, bez typowych dla frezowania śladów po przejściu narzędzia czy zadziorów. Możesz wycinać niesamowicie ostre kąty wewnętrzne, ostre zębatki i ciasne pasowania, których nie dałoby się wykonać żadnym frezem z powodu jego średnicy. W amatorskim DIY wąskim gardłem nigdy nie jest to, jak iskrzy zasilacz, lecz mikrowibracje ramy i prowadnic drutu. Choć nie uderzysz w mikrometrowe tolerancje maszyn przemysłowych za setki tysięcy dolarów, dla każdego hobbysty jakość wymiarowa, czystość i tak bije na głowę domowe metody. Trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość – prędkości cięcia liczy się tu w pojedynczych milimetrach na minutę. Z grubszymi blachami (np. 15-20 mm) zasilacz o mocy 300W będzie radził sobie dość wolno, ale wytnie detal idealnie."
Obrazek

Kliknij tutaj, aby zobaczyć oryginalny post na X (Twitterze)

cały projekt tu https://github.com/Rack-Robotics/Powercore-V3

Może komuś pomoże.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”