Hermle uwh 721 89r
-
axion
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 11
Re: Hermle uwh 721 89r
foto tylnej części monitora oraz tej stacyjki od boku do której nie mam kluczyka - totalnie nie mam pojęcia do czego służy?
Jak dalej diagnozować czy to może być wina samego "modułu kineskopu" ?
Jak dalej diagnozować czy to może być wina samego "modułu kineskopu" ?
-
Robert_K
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 5
axion pisze: czy to może być wina samego "modułu kineskopu" ?
Przecież kineskop (monitor) Ci działa, to znaczy że jest sprawny. Czego jeszcze chciałbyś w nim szukać?
Jeśli masz to gdzieś na Podkarpaciu to mogę Ci do tego zobaczyć, jeśli nie to szukaj kogoś gdzieś indziej bo sam nie poradzisz.
Pozdrawiam.
-
axion

frezarka stoi obecnie w świętokrzyskim.
w tym sęk że niedziała.
monitor włączył się raz odkąd mam dostęp to tej frezarki wcześniej rok stała.
zrobiłem kilka zdjęć po czym wyłączyłem frezarkę włącznikiem na szafie i jak byla cegła to jest dalej
Wczoraj przewiozłem ją do siebie jako że kolega której ona była nie ma czasu się z nią bawić.
... puki co należało by dojść do tego dlaczego monitor się nie włącza, ale skoro się raz włączył to znaczy że być może z nim coś jest nie tak... może faktycznie to trafo szlak trafia lub jest jakaś inna usterka ...
pierwsze co bym zrobił to podmienił ten monitor na lcd jeżeli oczywiście nie da się go zostawić.
w tym sęk że niedziała.
monitor włączył się raz odkąd mam dostęp to tej frezarki wcześniej rok stała.
zrobiłem kilka zdjęć po czym wyłączyłem frezarkę włącznikiem na szafie i jak byla cegła to jest dalej
Wczoraj przewiozłem ją do siebie jako że kolega której ona była nie ma czasu się z nią bawić.
... puki co należało by dojść do tego dlaczego monitor się nie włącza, ale skoro się raz włączył to znaczy że być może z nim coś jest nie tak... może faktycznie to trafo szlak trafia lub jest jakaś inna usterka ...
pierwsze co bym zrobił to podmienił ten monitor na lcd jeżeli oczywiście nie da się go zostawić.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2026, 19:43 przez axion, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 4
To nie wina monitora. Raczej coś "przed nim" jakiś główny stycznik, zasilacz 24V, albo coś takiego. Ta stacyjka to od wyboru trybów pracy. Mało interesująca z punktu widzenia uruchomienia maszyny,
Pokazuje się komunikat, że grzyb jest wciśnięty, to znaczy, że jakiś ślad parametrów jest, ale nie koniecznie zadziała, pytanie ile razy trzeba wykasować ten alarm, jesli za pierwszym razem się wykasuje ( pod warunkiem, że wszystko odgrzybione) to coś w pamięci zostało. No i jesteś w trybie preset- to może być przez stacyjke, ale może też być to tryb domyślny po utracie parametrów chociaż zazwyczaj nie jest. Ale czesi mogli coś namieszać.
Pokazuje się komunikat, że grzyb jest wciśnięty, to znaczy, że jakiś ślad parametrów jest, ale nie koniecznie zadziała, pytanie ile razy trzeba wykasować ten alarm, jesli za pierwszym razem się wykasuje ( pod warunkiem, że wszystko odgrzybione) to coś w pamięci zostało. No i jesteś w trybie preset- to może być przez stacyjke, ale może też być to tryb domyślny po utracie parametrów chociaż zazwyczaj nie jest. Ale czesi mogli coś namieszać.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
kamar

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ktoś mnie przekona jaki jest sens reanimacji takiego sterowania ? Zamiast siekierką odrąbać istniejące kabelki i dać współczesne.
-
axion

Nie będę pewnie używał frezarki zaczęto, jak się czegoś na niej nauczę pewnie pomyśle o jakimś nowocześniejszym ...nawet nie chce myśleć jaki to koszt ; )
odpuszczam temat na kilka dni z powodu braku czasu..
odpuszczam temat na kilka dni z powodu braku czasu..
-
jasiu...

- Posty w temacie: 3
Pewnie cię nie przekonam, ale do Sinumerik 810 GA1 masz mnóstwo manuali, jest sporo ludzi, którzy potrafią to naprawiać i na początek warto sprawdzić, czy tanim kosztem nie da się tego uruchomić. Bo o pieniądze głównie chodzi, no i wbrew pozorom trochę kumatym trzeba być, żeby to na cokolwiek innego przerobić. Jeszcze jedno. Taka przeróbka to też przy frezarce trochę trwa, a tu masz fajną maszynkę, która obsługuje bardzo dobrze G-kody. Jeśli ktoś ma CAMa i chce przez kabel wysyłać programy, to reanimacja tego może być najtańszą opcją.
-
axion

Hej , wczoraj zajechalem pod maszyne , podpiąłem zasilanie , nie włączył się wyświetlacz niestety.
Wyjąłem baterie i o dziwo miała 3,7v więc chyba jest ok.
Tak czy inaczej sprobuje jeszcze podczas wlaczenia trzymac oczko lub ten przycisk obok.
kolega jasiu... ma racje nie mam obecnie środków na inwestycje i chciałbym zrobić ją jak najniższym kosztem
jak ktoś ma pomysł gdzie szukać przyczyny zanim rozkrece to całe sterowanie w drobny mak to będzie miło jak coś podpowie bo to może być w sumie jakiś banał typu kilka kondziołków lub trafko.
serwisowałem niegdyś elektronarzędzia i siedzę bardziej w spawaniu niż toczeniu frezowaniu ale od czegoś trzeba zacząć
Ga1 chyba z kompa z tego co wiem nie pójdzie...
ps
Ma ktoś z Was instrukcje do sinumerik 810m ga1 lub do tej hermle po polsku?
wszystko co znalazłem jest DE lub en i są to dokumenty typu skan , do samej hermle 721 nie znalazlem nic może mi ktoś powiedzieć czy to wogóle dobry zakup i opisać jej wady zalety... na liczniku ma niecałe 2000h wiec to pewnie od ostatniego remontu?? bo mozliwe zeby miała tak mało godzin pracy?
Zrzuciłem foty po odsłonieciu fartucha od X
Fajnie jakby coś ruszyło do przodu : D
Wyjąłem baterie i o dziwo miała 3,7v więc chyba jest ok.
Tak czy inaczej sprobuje jeszcze podczas wlaczenia trzymac oczko lub ten przycisk obok.
kolega jasiu... ma racje nie mam obecnie środków na inwestycje i chciałbym zrobić ją jak najniższym kosztem
jak ktoś ma pomysł gdzie szukać przyczyny zanim rozkrece to całe sterowanie w drobny mak to będzie miło jak coś podpowie bo to może być w sumie jakiś banał typu kilka kondziołków lub trafko.
serwisowałem niegdyś elektronarzędzia i siedzę bardziej w spawaniu niż toczeniu frezowaniu ale od czegoś trzeba zacząć
Ga1 chyba z kompa z tego co wiem nie pójdzie...
ps
Ma ktoś z Was instrukcje do sinumerik 810m ga1 lub do tej hermle po polsku?
wszystko co znalazłem jest DE lub en i są to dokumenty typu skan , do samej hermle 721 nie znalazlem nic może mi ktoś powiedzieć czy to wogóle dobry zakup i opisać jej wady zalety... na liczniku ma niecałe 2000h wiec to pewnie od ostatniego remontu?? bo mozliwe zeby miała tak mało godzin pracy?
Zrzuciłem foty po odsłonieciu fartucha od X
Fajnie jakby coś ruszyło do przodu : D
-
axion

Witam.
wg mnie problem może leżeć zasilaniu doprowadzającym prąd.
instalacja 4 żyłowa ale ma ok 55lat i może płatać figle.
Co myślicie o tych czerwonych diodach , które się świecą w szafie sterującej coś one sugerują?
przy k57 oraz u dołu dwie
oraz na simodrive
Załączam dodatkowe zdjęcia.
wg mnie problem może leżeć zasilaniu doprowadzającym prąd.
instalacja 4 żyłowa ale ma ok 55lat i może płatać figle.
Co myślicie o tych czerwonych diodach , które się świecą w szafie sterującej coś one sugerują?
przy k57 oraz u dołu dwie
oraz na simodrive
Załączam dodatkowe zdjęcia.