Dokąd zmierza świat

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Re: Dokąd zmierza świat

Post napisał: jasiu... » 17 maja 2026, 18:36

strikexp pisze:
17 maja 2026, 18:05
Jeszcze żebyś znał realia chińskie
Znam. I są to często informacje z pierwszej ręki. Nie muszę wspomagać się wyobraźnią.

A co do inflacji w Chinach, to nawet po polsku o tym piszą. Artykuł sprzed kilku dni: https://www.pb.pl/inflacja-w-chinach-pr ... ia-1260922

Znów w twojej głowie lęgnie się nie to, co powinno.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: strikexp » 17 maja 2026, 19:26

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ale Ty jesteś głupi, nawet nie wiesz co to inflacja i nie kumasz co napisałem...

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 17 maja 2026, 19:54

Za to tobie wydaje się, że wiesz co to inflacja.

Bo tobie wiele rzeczy się wydaje. A najgorsze w tym wszystkim, że mógłbyś przecież sprawdzić to, co ci wyobraźnia podpowiada, ale nie chcesz. Czemu nie chcesz? Ja, jeśli czegoś nie wiem, staram się znaleźć rzetelne informacje. Ty zaufałeś swojej wyobraźni, mimo że o wielu rzeczach masz pojęcie takie, jakbyś był maleńkim dzieckiem. Chociaż?

Pewnie jesteś albo dzieckiem, albo kimś w typie Waldusia Kiepskiego. No cóż, życzę ci, żebyś dorósł.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 17 maja 2026, 20:04

strikexp pisze:
16 maja 2026, 22:59
A u nas rolnikiem nazywa się dziada z 5 hektarami.
Te "dziady" kiedyś karmiły "elitę" z miasta. Było ich bardzo wielu, produkowali zdrową żywność.
Teraz "dziady" poodpadały z gry, zostały biznesy produkujące masówkę.
Jeśli uważasz, że lepsza jest tańsza żywność z masowej produkcji niż lepsza jakościowo i droższa z produkcji małoskalowej to jesteś mentalnym biedakiem. I nie mówię tu o biedzie finansowej, tylko mentalnej.
Bo finansowo zapewne stać się na dobre jedzenie, ale jak widać pewne deficyty swiatopoglądowe na to ci nie pozwalają.
Ja te deficyny właśnie nazywam mentalną biedą - nie ma ona nic wspólnego z sytuacją finansową.
Makler pisze:
17 maja 2026, 12:53
Drzasiek , jak drzasiek .
Jak widać , z natury tylko narzeka.
Oceniam rzeczywistość w sposób obiektywny.
Wybieracie kilka produktów rolnych, które są okresowo drogie w określonych warunkach i na tej podstawie uważacie, że rolnictwo to "złoty interes" tylko rolnikom się robić nie chce.
To tak samo jakbyś wybrał jeden produkt z przemysłu, który dobrze się sprzedaje i ma dobrą cenę i powiedział, że reszta przedsiębiorców produkująca inne mniej dochodowe produkty to lenie, nieroby i dziady.
Wszystkie firmy nie mogą produkować jednego najbardziej opłacalnego produktu, tak samo wszyscy rolnicy nie mogą produkować jednego najbardziej opłacalnego płodu rolnego.
A ja nie narzekam na sytuację w sposób subiektywny jak uważacie - bo to nie jest sprawa od której zależy mój status :)
Mi po prostu szkoda, że niszczone jest coś dobrego a ludzie, którym się wydaje, że są inteligentni wogóle nie widzą tego konsekwencji.
To z mojej strony jest takie zwykłe rozczarowanie ludzką naiwnością i niewiedzą.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 17 maja 2026, 20:12

Mam do was prośbę! Chciałbym zmienić temat.

W sumie emerytura wciska się na mnie wielkimi krokami, a ja mam wybór. Zostać tu, gdzie jestem (wszystko pozostaje, jak jest), wyjechać gdzieś, gdzie ciepło (ale hiszpańskiego to ja znam 15 słów), a może wrócić do Polski. Mam dokąd, mieszkanie jest, pieniędzy będę miał wystarczająco dużo na każdą opcję, tyle że...

Kiedyś oglądałem kanał pewnego gościa i po naprawdę długim czasie znów mi się gdzieś odnalazł. Czy wiecie o co gościowi chodzi? Od 8:30 gość się wypowiada, a jest 5 lat w Polsce. Wcześniej przez 14 lat był na wyspach.

https://youtu.be/rm0TgRCYNNY?si=1V28-Xzs905Xgvl1&t=510

Naprawdę zależy mi na waszym zdaniu na tematy, które gość porusza.

Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Pneumokok » 17 maja 2026, 22:19

W mentalności nic się nie zmienia. Ściąganie w dół, plucie, drwiny i szydera z kogoś komu się udało/zapracował/ma lepiej. Tak jest przecież łatwiej niż przyznać się, że samemu często nic się nie robi by sobie polepszyć sytuację. Zrzucanie odpowiedzialności za swój los na kogoś/coś innego i nie branie jej na siebie to nas narodowy sport. "Własny sukces nie cieszy tak, jak porażka sOMsiada"

Diabeł zjechał na inspekcję do piekła. Oprowadza go Lucyfer. Idą i widzą 3 kotły. Przy pierwszym kotle jest sporo strażników:
[D]iabeł: Dlaczego tu stoi tylu strażników?
[L]ucyfer: Tu gotują się Amerykanie. Co chwila któryś próbuje uciec więc trzeba ich wrzucać z powrotem do środka
Idą dalej i przy drugim kotle jest tylko jeden strażnik.
[D]: Dlaczego tu jest tylko jeden strażnik?
[L]: Tu siedzą Niemcy. Jak im się powie żeby nie wychodzili, to nie wychodzą, ale czasu do czasu ktoś próbuje uciec więc trzeba go wrzucić do środka
Idą dalej i przy trzecim kotle nie ma strażników.
[D]: Dlaczego tu nie ma strażników?
[L]: Tu siedzą Polacy. Jak któryś próbuje uciec, to reszta go z powrotem ściąga do środka.

Poza tym sytuacja robi się gorsza. Unia, zasrany zielony ład i ogólnie politycy powodują, że przemysł ma ciężko i będzie miał coraz ciężej. Produkcja dostaje po du***. Ceny wysokie (często w sklepach w Niemeczech produkty spożywcze są w takiej samej cenie - w przeliczeniu - jak tu na miejscu). Sytuacja nie jest różowa. Do tego dochodzi polaryzacja społeczeństwa na naszych/ich i podejście 'Jak nie jesteś z nami, to jesteś przeciwko nam". A spróbuj konstruktywnie skrytykować jakąś opcję polityczną! Ludzie bronią złodziei (z którejkolwiek opcji), itp, itd.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: strikexp » 18 maja 2026, 07:09

drzasiek90 pisze:
17 maja 2026, 20:04
Te "dziady" kiedyś karmiły "elitę" z miasta. Było ich bardzo wielu, produkowali zdrową żywność.
Kiedy były szwedy :mrgreen:
Teraz ma taki pole szerokości 20 metrów, obok normalny rolnik wali całą chemię i taka to zdrowa żywność :mrgreen:
Dlatego jak będę chciał zdrową kupić to nie od małego rolnika tylko w markecie certyfikowaną bio :mrgreen:

A niezdrowa żywność to przede wszystkim wysokoprzetworzona i cukier. O zdrowej żywności gadki a o prawidłowej ilości kalorii bez nadwagi to nie :mrgreen:

Dodane 5 minuty 52 sekundy:
jasiu... pisze:
17 maja 2026, 20:12
W sumie emerytura wciska się na mnie wielkimi krokami, a ja mam wybór. Zostać tu, gdzie jestem (wszystko pozostaje, jak jest), wyjechać gdzieś, gdzie ciepło (ale hiszpańskiego to ja znam 15 słów), a może wrócić do Polski. Mam dokąd, mieszkanie jest, pieniędzy będę miał wystarczająco dużo na każdą opcję, tyle że...
Jak bym nie miał mieszkania to bym nie wracał. Polska to kraj upadły z najszybciej rosnącym deficytem w UE przez social. Nic dobrego tutaj się nie będzie działo, a za wschodnią granicą agresywna Rosja.

forestgril
Posty w temacie: 21

Post napisał: forestgril » 18 maja 2026, 07:26

jasiu... pisze:
17 maja 2026, 20:12
Mam do was prośbę! Chciałbym zmienić temat.

Kiedyś oglądałem kanał pewnego gościa i po naprawdę długim czasie znów mi się gdzieś odnalazł. Czy wiecie o co gościowi chodzi? Od 8:30 gość się wypowiada, a jest 5 lat w Polsce. Wcześniej przez 14 lat był na wyspach.

https://youtu.be/rm0TgRCYNNY?si=1V28-Xzs905Xgvl1&t=510

Naprawdę zależy mi na waszym zdaniu na tematy, które gość porusza.
Mnie jest tu dobrze u nigdzie się nie ruszam :) mieszkam na wsi od 11 lat, skupiam się na rodzinie , ale mam też wielu przyjaciól w okolicy, którzy myślą jak ja - i większość z nich jsk ja ma sporo dzieci :) to dobre towarzystwo, a co inni myślą o mnie mnie nie interesuje. Trzymam się też blisko ludzi Kościoła - takich co naprawdę ufają Bogu i mają dobre serca. Nic więcej nie trzeba. Jak idę na spacer albo jadę na zakupy w pobliskim małym miasteczku (to też wieś w sumie), to nie mogę się nadziwić, jaki świat jest piękny i ludzie są piękni (nie mówię o młodzieży, tylko w ogóle :) ) i sprzedawcy i sprzedawczynie mili i uśmiechnięci , wszyscy jakby byli zadowoleni z życia! A może to ja taki jestem? a oni tylko to odbijają ?… tak czy inaczej warto tak patrzyć na świat i ludzi - dobrze mi tu i lubię te język i nie chciałbym żyć gdzie indziej i czuć się z obco i nie rozumieć subtelności jakiejś kultury.

Innymi Słowy : Polacy może są marudni i bywają nieuprzejmi, ale myślę, to tylko skorupka. Prości ludzie są dobrzy i jeśli podejść do nich z otwartością, to można uśmiechem i dobrocią przełamać Skorupkę i wejść kontakt z tym dobrem, jakimś takim czystym i bliskim.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 45

Post napisał: IMPULS3 » 18 maja 2026, 08:44

jasiu... pisze:Kiedyś oglądałem kanał pewnego gościa i po naprawdę długim czasie znów mi się gdzieś odnalazł.

Też ogladałem ale ze względów budowlanych, ale słuchając jego to on sam chyba nie wie czego chce. A te wszelkie chwytliwe tytuły to wiadomo po co.
Co do samego wyboru miejsca to kwestia szczęscia i własnych przekonań. Nikt za Ciebie tego mnie zaopiniuje właściwie. Czasy idą biedniejsze wiec na pewno to trzeba wziąć pod uwagę a który kraj wyjdzie na tym najlepiej to już czas pokaże.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 18 maja 2026, 09:17

strikexp pisze:
18 maja 2026, 07:09
obok normalny rolnik wali całą chemię
Całkowicie zatraciłeś zdolność pojmowania rzeczywistości.
A może nigdy jej nie miałeś?
Według ciebie normalny rolnik to taki, którzy produkuje tanią masówkę pod markety, naszpikowana odżywkami i innym dziadostwem byle z jednostki wycisnąć jak najwięcej, a taki który produkuje na małą skalę, w sposób dużo bardziej zgodny z naturą to dziad i darmozjad.
Nie wiem tylko dlaczego wydaje ci się, że coś w tym temacie wiesz, skoro widać, że nawet koło tego nie stałeś...
Dyskusja z takim betonem nie ma zupełnego sensu.

Kupuj sobie te płatki ziemniaczane, jeszcze do tego dokup sobie mięso w proszku i zajadaj się na zdrowie :)
Nie wmawiaj tylko innym, że to jest "nowoczesność" i "przyszłość" bo to jest utopia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”