Aaaaby zdrowym być

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 65

Re: Aaaaby zdrowym być

Post napisał: forestgril » 30 kwie 2026, 23:14

No dobra, wiara jest wiarą, ale jeśli mam komuś wierzyć w sprawach wielkiej wagi, to raczej tym, którzy są świadkami Prawdy, za którą gotowi są wiele poświęcić, a nawet życie oddać. A komuś, kto opowiada coś na YT to już trochę mniej.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 01 maja 2026, 07:07

forestgril pisze: A komuś, kto opowiada coś na YT to już trochę mniej.

YT jest dla mnie najprostszym sposobem dania Wam czegoś tu i teraz. Ksiażki nie kupisz, do kogoś nie pojedziesz aby się przekonać samemu wiec pozostaje YT że możesz chociaż posłuchasz, ale tego też nie chcesz zrobić więc pozostaje moje słowo przecież Waszym a to juz całkiem malo aby kogoś przekonać.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 01 maja 2026, 07:54

Masz jakiś przykład „reinkarnacji” dobrze udokumentowany?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 01 maja 2026, 08:07

forestgril pisze:Masz jakiś przykład „reinkarnacji” dobrze udokumentowany?

No i kolejny raz udowadniasz ze moje pisanie tu czegokolwiek jest nic nie warte. Jak tak samo się uczyłeż buddyzmy i innych religii to ja wysiadam z tego pociagu bo ewidentnie motorniczy ma oczy zasłonięte. :) I tak mam w kółko to samo pisać i sam siebie cytować?
IMPULS3 pisze:Wpiszcie sobie reinkarnacja Santi Devi to też dostaniecie odpowiedz dlaczego lepiej nie pamiętać.

Ja w kosciele bywam niezwykle rzadko, ale jesli jestem (zazwyczaj jakieś wesela,komunie), to słucham co mówi ksiadz na kazaniu. I zawsze mam ubaw jak ci rzekomo religijni po zadaniu im pytania o czym było kazanie zaczynają się krzątać i widac że myśleli o wszystkim tylko nie o tym co mówil ksiadz. I taka to wiara i wyznanie. A Ty mi udowadniasz ze ile bym napisal to i tak to olejesz i nie przeczytasz a zadajesz pytania na to o czym już pisałem. Śmieszne, smutne i straszne zarazem. :P

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 01 maja 2026, 08:53

Spokojnie, ja mam to samo ale w druga stronę;) to normalne - żeby do siebie dotrzeć, trzeba się dobijać !

Dodane 21 minuty 1 sekunda:
Jeśli chodzi o Santi Devi i inne tego typu opowieści, to trzeba racjonalnie wyeliminować najbardziej prawdopodobne scenariusze:

1. Oszustwo (umowa)
2. Udział duchów obcych, z obrazami i wspomnieniami wlanymi.

Pierwsze jest stosunkowo łatwe, drugie bardzo trudne, o ile możliwe. Trzeba by jakiegoś wyganiacza złośliwych duchów prosić o pomoc

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 01 maja 2026, 09:23

forestgril pisze:Udział duchów obcych, z obrazami i wspomnieniami wlanymi.

I jak ja mam z Toba rozmawiać jak na każdym kroku udowadniasz mi że nie wiesz nic o czym piszesz? Nie masz pojęcia o tej historii dlatego wypisujesz tu jakieś pokraczne teorie.
I cofam wcześniejszy wpis, to już nie jest śmieszne, to jest katastrofa.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 01 maja 2026, 09:55

Chcesz mnie wpędzić w wyrzuty sumienia, bo nie obejrzałem 44min filmu z gościem, który sprzedaje swoją książkę? Czy ze nie wysłuchałem 3h książki (kiedyś czytałem fragmenty), w której wszystko się co chwilę powtarza - ale e żaden sposób nie jest to książka weryfikowalna naukowo, tylko subiektywne przeżycia? Co konkretnie chcesz mi zarzucić?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WZÓR » 01 maja 2026, 10:18

IMPULS3 pisze:
01 maja 2026, 08:07
.....

Ja w kosciele bywam niezwykle rzadko, ale jesli jestem (zazwyczaj jakieś wesela,komunie), to słucham co mówi ksiadz na kazaniu. I zawsze mam ubaw jak ci rzekomo religijni po zadaniu im pytania o czym było kazanie zaczynają się krzątać i widac że myśleli o wszystkim tylko nie o tym co mówil ksiadz. I taka to wiara i wyznanie. ...
Ja mam jeszcze większy ubaw widząc jak ludzie klękają .... , a raczej kucają.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 01 maja 2026, 10:25

forestgril pisze:bo nie obejrzałem 44min filmu z gościem, który sprzedaje swoją książkę?

Nie wiem kto sprzedaje swoje ksiażki, bo dr. Matlak nie żyje od wielu lat.
forestgril pisze: Czy ze nie wysłuchałem 3h książki (kiedyś czytałem fragmenty), w której wszystko się co chwilę powtarza

A to nie jest dowód że skoro to się powtarza wszędzie bez względu na wyznanie, kulturę i miejsce? A co jest lub będzie dowodem?
Zachowujesz się jak typowy ateista który odrzuca wszystko znajdując sobie wymówkę aby nie poświecić na to 5 minut a żyć dalej w swoich standardowych przekonaniach. Pisałeś że masz doświadczenia z innych religii a nie znasz podstaw o których ja wiem choć religiami się nie interesowałem jakoś szczególnie. Malo tego są rzeczy dużo bardziej zaawansowane niż medytacji o których nie piszę bo sa niebezpieczne a do których sądząc po Twoich wpisach nie mogłeś nawet się zbliżyć. A ja też z przyczyn powyższych nie napiszę tego publicznie.
Po prostu Ty niczego nie szukasz, dlatego zadajesz powtarzajace się pytania, a wszystko zbywasz wymówkami wiec jak sam widzisz sensu taka dyskusja nie ma. Jeszcze pozostał mi Jasiek który też lubi internetowe wieści mi serwować wiec poczekam co on mi jeszcze napisze. :)

Dodane 2 minuty 42 sekundy:
WZÓR pisze:Ja mam jeszcze większy ubaw widząc jak ludzie klękają .... , a raczej kucają.

Ja nawet nie rozumiem samej mszy, dla mnie jeśli miałbym faktycznie się modlić to poszedłbym do kościoła jak nikogo nie ma i to by mialo dla mnie jakiś mój własny wewnętrzny sens, a tak to jest tak jak piszesz, czyli klęknik lub kucnij, wstań, siadz, przezegnaj się spuść głowę i żałuj za grzechy a my cię wybawimy. Troche to dziecinne ale co kto lubi. :)

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 01 maja 2026, 10:59

Wszystko, o czym mówiłeś , wiedziałem (od dawna) przetrawiłem i w końcu nie mogłem przyjąć, bo nie było dla mnie logiczne. Nie wiem nadal, jakie masz konkretnie zarzuty. Co zrobiłem źle albo powiedziałem. No i 5 minut to nie to samo co 45. Ale jak dla Ciebie nie ma sensu rozmowy, to dla mnie też, nikt nas nie zmusza.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2026, 11:05 przez forestgril, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”