Aaaaby zdrowym być

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 44

Re: Aaaaby zdrowym być

Post napisał: jasiu... » 15 kwie 2026, 11:15

kamar pisze:
15 kwie 2026, 10:30
No i to tzw. chłoporobotniki nauczone roboty od małego,
A znają cokolwiek innego, niż robotę dla pieniędzy? Bo przecież odchodząc na emeryturę ja nie mam zamiaru położyć się i na śmierć czekać. Tyle, że wówczas mogę robić to, na co nie miałem czasu przez całe życie, bo robota za pieniądze goniła.

Jest jeszcze jedna ważna rzecz. Wysokość emerytury. Jeśli ktoś ma większe potrzeby, niż mu emerytura zapewni, to nie pomyśli nawet, że mógłby robotę olać i zająć się np. śpiewaniem w chórze, czy jazdą na rowerze.
forestgril pisze:
15 kwie 2026, 10:43
Jak ktoś kocha Polskę, to chce, żeby główniejsza wartość tu powstawała i tu zostawała
Wyświechtany frazes, który najczęściej tłumaczymy swoje "niedasię". Masz żal do Lewandowskiego, że nie chciał grać w Rakowie, czy Legii?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 kwie 2026, 11:31

jasiu... pisze:
15 kwie 2026, 11:15

A znają cokolwiek innego, niż robotę dla pieniędzy?
Toś ,q. trafił :)
Jeden trzyma na wsi cztery konie pod wierch. Jak pytam po co - bo lubi konie
Jak pytam czy dosiada - za ciężki jestem, koń by cierpiał.
Drugi ma fioła na punkcie wnuczki i co rusz lata do Anglii.

Dodane 9 minuty 38 sekundy:
forestgril pisze:
15 kwie 2026, 11:10
i :) Chodzi mi o normalne człowieczeństwo i patrzenie na człowieka jak na brata, choćby był podwładnym.
Pod warunkiem , że jest Polakiem :)

Autor tematu
forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 65

Post napisał: forestgril » 15 kwie 2026, 12:02

Lewandowski jest „naszym” towarem eksportowym, podobnie jak Kopernik, czy św. Faustyna Kowalska ;) - są to trochę inne kategorie ( no i - co tu dużo mówić - za wysokie progi!)

Czy szef musi być Polakiem?… cóż no nie. Ale kapitał jednak swoją narodowość posiada. I sądzę, że w Polskim Narodzie jest jednak nadal powinność wzrostu i krzewienia tej cywilizacji, w której właśnie narodowego szowinizmu, jak u Żydów, Niemców, Rosjan, Brytoli -żeby wymienić parę tylko z brzegu - nie ma, tak jak (zasadniczo) nie ma historii wyzysku niewolników, rabunków na sąsiadach, ucisku mniejszości, kolonizacji słabszych, a raczej jest miłość bliźniego, lepiej, czasem gorzej nauczana i (trochę gorzej) realizowana i fajny kawałek historii, z którego mamy prawo być dumni i obowiązek wyciągać lekcje .

Dodane 2 minuty 20 sekundy:
A do tego kraj silnym być musi - wpierw duchowo, potem moralnie, w końcu zaś ekonomicznie.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 15 kwie 2026, 13:52

kamar pisze:
15 kwie 2026, 11:31
Jeden trzyma na wsi cztery konie pod wierch. Jak pytam po co
Też mam znajomego, kiedyś dyrektor gminnej szkoły, który na emeryturze wziął się za konie. Tylko on tłumaczy to inaczej. Warunkiem uzyskania dopłaty jest posiadanie co najmniej dwóch koni, albo klaczy ze źrebakiem. Tu chodzi o zachowanie zagrożonych ras koni. Kwalifikują się konie małopolskie, wielkopolskie i parę innych. Za kobyłę płacą prawie 2700 zł. rocznie, za ogierka ponad dwa razy więcej. To czemu czwórki do obórki nie wpuścić? A że siedlisko z pastwiskiem i łąkami po ojcach było... No i emerytura nauczycielska trochę wspomożona zostaje.

Może twój pracownik nie wie o dopłatach, podpowiedz mu.
forestgril pisze:
15 kwie 2026, 12:02
Lewandowski jest „naszym” towarem eksportowym, podobnie jak Kopernik
Czyli takim, jak Lewandowski, wolno, tylko że oddając takie "towary eksportowe" powodujemy, że w lidze mistrzów polskie kluby się nie liczą. Nie, nie jestem za zakazem pracy poza polską ani dla sportowców, ani np. dla glazurników, czy programistów. Bo wolność to też wolność wyboru miejsca, w którym człowiek żyje.

Ojczyzna to coś ważnego, ale każdy powinien o ojczyznę dbać tak, jak potrafi. Jeśli dla kogoś nie było odpowiedniego miejsca w ojczyźnie, to starał się pracować dla ojczyzny tam, gdzie mógł coś dobrego zrobić. Pola Negri mogła kręcić filmy w Warszawie, ale wybrała Hollywood, w tym samym miejscu pracował Janusz Kamiński (operator Spielberga), Polański (nakręcił tam Dziecko Rosemary, czy Chinatown), czy Holland (nakręciła Tajemniczy Ogród). Czemu tego nie robili w Polsce? Bo byli towarem eksportowym i dawali zarobić amerykańskim dystrybutorom ich filmów?

A jeśli ktoś dobrze opanował obróbkę metali i programowanie obrabiarek i na dodatek dogada się w barbarzyńskim języku, to towarem eksportowym nie może być?

A dlaczego?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 kwie 2026, 14:04

forestgril pisze:
15 kwie 2026, 12:02
fajny kawałek historii, z którego mamy prawo być dumni
Bo Naród wspaniały :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 15 kwie 2026, 19:01

Bo wszyscy Polacy to jedna rodzina
Starszy czy młodszy, chłopak czy dziewczyna.

Autor tematu
forestgril
Posty w temacie: 65

Post napisał: forestgril » 15 kwie 2026, 19:08

A najwięcej witaminy mają Polskie Dziewczyny

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 19 kwie 2026, 08:39

Tak a propos miłości to co niektórzy sami siebie zbyt mocno kochają i każą sie całować po rękach nie wiem może z uczuciem, :P

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 19 kwie 2026, 09:07

To przyszło do Polski ze wschodu, i na wschodnich terenach Polski jest rozpowszechnione. Poczytaj sobie na temat Зачем целовать руку священнику? Choćby tutaj: https://obitel-minsk.ru/chitat/den-za-d ... aschenniku

Bo już np. Ojciec Dyrektor na to nie pozwala, może dlatego że Toruń, to nie Lublin?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 19 kwie 2026, 09:39

jasiu... pisze:To przyszło do Polski ze wschodu, i na wschodnich terenach Polski jest rozpowszechnione.

Jak każda choroba tak i ta musi mieć swój początek. :) Swoją drogą to jacy ludzie muszą być prymitywni żeby obcego chłopa calować po rekach. To już nie ma innych autorytetów na tym świecie? Dla mnie to żenada. A samo zjawisko zazwyczaj ma 2 medale. Pierwszy to niby super kochający wyznawca, ale jak się obróci to drugiego by zlinczował za inne poglądy. :)
jasiu... pisze:może dlatego że Toruń, to nie Lublin?

Nie wiem czy Lublin jest w grupie całujących bo rzadko bywam w kościołach bo mnie nudzą, a jak widzę takie panoszenie się wszelkich księży i innych to mnie mdli z zażenowania i muszę mieć wielką przerwę od takich ekscesów.
Choć ten internetowy mnie bawi bo poczytałem sobie trochę komentrzy i jak zwykle komentujący nie zawiedli. :P

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”