Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 42

Re: Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Post napisał: forestgril » 16 kwie 2026, 21:34

kamar pisze:
16 kwie 2026, 21:26
forestgril pisze:
16 kwie 2026, 21:21
Czasem tak. To się chyba nazywa „imposter syndrome”. Boli.
A ja to określam jako " Kto powiedział kasjer du**" :)
Fajne, znalazłem w wykonaniu Kowalewskiego, nie znałem :) ja to słyszę, ale zazwyczaj nie krzyczę, „kto to?” Bo wiem.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 kwie 2026, 04:55

Jeśli komuś się wydaje, że ja tu się wymądrzam i krytykuję czyjąś niewiedzę to niech prześledzi moje początki z tym tematem :)
linuxcnc-i-edm-t67850-20.html

Awatar użytkownika

bas01
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 31

Post napisał: bas01 » 17 kwie 2026, 09:10

Największym wyzwaniem w konstrukcji generatora tej elektrodrażarki nie jest sam generator ,modulatory częstotliwości ,końcówka mocy ale kontroler prądu ,którego zadaniem jest niedopuszczenie do przekroczenia natężenia prądu dla drutu molibdenowego o stałej,znanej średnicy .
Wiadomo ,zwarcie ,czyli dotnknięcie drutu do materiału obrabianego natychmiast skończy się jego odpaleniem .
Problem z kontrolą prądu jest taki : następuje ciągła zmienna amplituda ,czyli różne wartości szczytowe prądu przepływającego przez drut w miarę zbliżania się [elektrody] [drutu do materiału ] [widać to dokładnie na analizatorze widma .,szpilki zmiennej amplitudy o różnej częstotliwości zadanej ] .
Kolejna sprawa to trzeba wykonać taki sterownik ,którego zadaniem jest nie tylko zatrzymanie posuwu po przekroczeniu prądu dopuszczalnego dla niego [drutu ] [ przesunięcia drutu do materiału ] ale wprowadzenie przez ten sterownik korekty przesuwu do pcta i sterowników silnika [np krokowego ,lub serovomotora ],który napędza śrubę pociągową ,śruby pociągowe napędów .Można to zrealizować przez zastosowanie odpowiednich filtrów pasmowych dla pasma akustyczneo w zasadzie ,częstotliwości nie są większe jak kilkanaście kHz ,ale harmoniczne tych czestotliwości o dość dużej amplitudzie sięgają kilkuset kHz ,a nawet więcej [które są zbędne i wprowadzają niekontrolowane uderzenia prądu ] .
Potrzebne jest wykonanie skutecznego sprzężenia zwrotnego kontrolującego prąd dopuszczalny w obwodzie wraz z kontrolerem sterowania programu komputerowego wysyłającym skorygowane impulsy przez sterowniki do silników przesuwu .
Czy to głupoty ?
Proszę mnie poprawić i uzasadnić .
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić

grzes_rupinski1
Posty w temacie: 25

Post napisał: grzes_rupinski1 » 17 kwie 2026, 10:30

Jak dobrze że już ten etap mam za sobą.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: atom1477 » 17 kwie 2026, 10:52

bas01 pisze:
17 kwie 2026, 09:10
Czy to głupoty ?
Proszę mnie poprawić i uzasadnić .
Technicznie masz rację. Mylisz się jedynie co do trudności. Nie jest to szczególnie trudne do zrobienia.
Generator RC zapewnia to od ręki. Rezystor ogranicza prąd do jakiejś tam wartości, której nie ma możliwości przekroczyć.
Generatory tranzystorowe (elektroniczne) np. jak ten mój, mają cewkę i sprzężenie zwrotne (jest to przetwornica) więc stabilizują prąd w ciągu µs.
Wykrywanie zwarcia czy przerwy to też nie jest lot ma Marsa. Takie problemy zostały już dawno rozwiązane i to całkiem prostymi metodami.
Oczywiście dla nieelektronika będzie się to wydawało bardzo trudne. Więc i pewnie trudniejsze od wykonania mechaniki.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: pukury » 17 kwie 2026, 11:00

Hej.
Kol bas01 - bardzo celne uwagi .
Nareszcie coś konstruktywnego w temacie :mrgreen:
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

bas01

Post napisał: bas01 » 17 kwie 2026, 14:46

O tak ,

Wydaje się niezbyt dużą trudnością pomiar natężenia prądu w w obwodzie w sposób analogowy[chociaż to są jednak różne częstotliwości o różnej szerokości impulsów i również jest to wyzwanie dla skutecznego uśrednienia wyników pomiaru oraz wartości szczytowych p.p.] ,ale pct nie rozumie takiego języka .
Wiadomo ,że pct rozumie sygnały wejściowe w sposób 0 lub 1 ,nie istnieją pośrednie wyłącznie PRAWDA lub FAŁSZ ,nie może istnieć PRAWDA I FAŁSZ .
Aby komputer zrozumiał co należy zrobić jeśli natężenie prądu ,prąd ,wzrośnie do poziomu krytycznego dla przewodnika [drutu molibdenowego w tym przypadku ] i jakie polecenie wydać dla sterowniów [przykładowo silnika krokowego ] komputer musi dostać informację w postaci 0 lub 1 czyli w formie cyfrowej ,potocznie mówiąc .
Urządzeniem ,które przetważa sygnał analogowy [ pomiar natężenia prądu w obwodzie jest analogowy ] na cyfrowy jest przetwornik analogowo cyfrowy w skróconej nazwie A/C .
W zależności jaki przetwornik A/C zastosujemy i w jaki sposób powinien przetważać sygnał z analogowego na cyfrowy aby zrozumiał pct potrzebne jest oprogramowanie dla tego ,danego przetwornika A/C ,które umożliwi ptcowi zrozumienie zadania ,które powinien wykonać błyskawicznie wprowadzając korekty TEMPA ,tempo [częstotliwość sygnałów do sterowników silników BLCD [np ] ,które zapodają sygnał do silników i układu mechanicznego itd .
Zadaniem pc i jego programu ,oprogramowania jest takie dostosowanie prędkości [tempa ] sygnałów wysyłanych do sterów silników krokowych aby wartości zostały zoptymalizowane i uśrednione do tego stopnia aby nie następowały "szmalo" kosztowne przestoje elektrodrazarki .
Czy oto chodzi ,czy może to bzdury ?
Pomijam sterowanie elektrodrążarką w sposób stricte analogowy ,jak ma to miejsce w starszych typach maszyn ,przy których trzeba czuwać i raczej nie wolno zostawić i nie powinno się zostaić ich bez opieki ,a to generuje koszta dodatkowe .[wiadomo jakie tempo pracy mają elektrodrążarki ...]
Jeśłi mylę się prosze mnie poprawić i skorygowac błędy
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 kwie 2026, 15:39

Przeczytałeś ? To teraz powtórz własnymi słowami :)

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: atom1477 » 17 kwie 2026, 15:46

bas01 pisze:
17 kwie 2026, 14:46
Czy oto chodzi ,czy może to bzdury ?
To bełkot techniczny. Czyli trochę prawdy w tym jest, ale połączyłeś te prawdy w taki sposób że wyszły bzdury.
Na przykład nie musowo od razu używać przetwornica A/C.
Można użyć komparatora (analogowego) z ustawianym napięciem progowym (cyfrowo, za pomocą C/A).
Tzn. mówię o napięciu bo komparatory zwykle porównują napięcia, ale drugie napięcie oczywiście pochodziło by z bocznika prądowego, czyli de facto porównywane były by prądy.

Awatar użytkownika

bas01

Post napisał: bas01 » 17 kwie 2026, 19:02

Dodane 1 godzina 8 minuty 7 sekundy:
...szkoda czasu na te dewagacje bez sensu
masz robotę na to ?
napisz do mnie to ci kupię maszynę i będziesz kierownikiem mojej WEDM ,o zyskach podadamy jak się dogadamy :)
[nie sądziłem nawet we snach ,że to takie tanie ]
Załączniki
edm china.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”