Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw
-
strikexp
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 42
Re: Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw
Bo tranzystory nie wytrzymują prądów 500A. A przynajmniej nie takie z jakimi zwykły zjadacz chleba ma do czynienia.
Widziałem kiedyś moduł tyrystorowy, Gdzie samo złącze miało jakieś fi30, więc to były tysiące amperów.
Ale cały moduł wielkości laptopa kosztował tyle co pół nowego samochodu.
Widziałem kiedyś moduł tyrystorowy, Gdzie samo złącze miało jakieś fi30, więc to były tysiące amperów.
Ale cały moduł wielkości laptopa kosztował tyle co pół nowego samochodu.
-
IMPULS3

- Posty w temacie: 57
atom1477 pisze:pisze że do WEDM. Wire-EDM czyli drutowa.
No to czas trwania tego prądu musi być niezwykle krótki, myśle ze dla własnego użytku te kwestie można trochę zmniejszyć bo czas obróbki aż tak ważny nie będzie.
-
atom1477

- Posty w temacie: 47
Warto wspomnieć że ta tabela porównuje dwa różne typy obróbki: elektroiskrową (ta nas interesuje) i elektroimpulsową (elektrolityczną, ta nas nie interesuje).oskaeg pisze: ↑09 kwie 2026, 15:13Macie tutaj tabele, może ktoś spróbuje wyjaśnić własnymi słowami te parametry, skąd one się biorą, dlaczego są takie różne wartości napięcia i natężenia dla poszczególnych typów generatorów. Sprawdzimy jaką faktycznie macie tą wiedzę i czy pozyskujemy ją z tych samych źródeł![]()
Dla elektroimpulsowej podano jedynie generatory relaksacyjne (czyli RC), więc nie ma jak ich porównać z elektronicznymi (bo te podano tylko dla obróbki elektroimpulsowej).
Przy czym jest problem z definicją obróbki elektroimpulsowej. Ja mam taka która ją definiuje jako obróbkę w elektrolicie. Ale są i takie które ją zrównują z obróbką elektroiskrową.
W tej tabeli z książki są one wymienione oddzielnie, więc to nie może być to samo. Ale jak są zdefiniowane w tej książce to nie wiem bo jej nie mam.
Nie, to nie dlatego. Pokazujesz tylko swój brak wiedzy i doświadczenia, jednocześnie próbując siebie kreować na jakiegoś guru. Bo jak rozumiem Ty taki tranzystor widziałeś, tylko my maluczcy nie? Trochę pokory.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2026, 11:11 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.
-
atom1477

- Posty w temacie: 47
Do wytykania braku wiedzy nie jest potrzebna praktyka.
Ty nic nie pokazałeś, i to wystarczy żeby Ci wytknąć braki w wiedzy.
Oczywiście mnie to tyczy tak samo, tylko że ja siebie nie kreowałem na guru. Ale spokojnie, jak coś powstanie to pokażę
Ty nic nie pokazałeś, i to wystarczy żeby Ci wytknąć braki w wiedzy.
Oczywiście mnie to tyczy tak samo, tylko że ja siebie nie kreowałem na guru. Ale spokojnie, jak coś powstanie to pokażę
-
strikexp

- Posty w temacie: 42
Kilka osób na forum widziało jak pokazywałem specjalnie Tobie na zdjęciu, jeszcze z dopiskiem żeś dureń. No ale z kłamcą na argumenty nie wygram. Cokolwiek nie pokażę, to za chwilę będziesz kłamał że nie pokazałem nic.
Tak więc pokaż Ty, bo jak na razie to sobie tylko ochoczo klepiesz w klawiaturę. Pokaż chociaż że posiadasz tranzystor o takich parametrach w magazynie. Jako człowiek który zarzuca innym brak doświadczenia, powinieneś mieć argument w postaci własnego doświadczenia.
Tak więc pokaż Ty, bo jak na razie to sobie tylko ochoczo klepiesz w klawiaturę. Pokaż chociaż że posiadasz tranzystor o takich parametrach w magazynie. Jako człowiek który zarzuca innym brak doświadczenia, powinieneś mieć argument w postaci własnego doświadczenia.
-
IMPULS3

atom1477 pisze:generatory relaksacyjne (czyli RC),
Spojrzałem sobie na schemat tego generatora na Wikipedii i RC ładuje baterię kondensatorów które są całkowicie przypadkowo rozładowywane zwarciem drutu do materiału ( i cykl ładowania kondensatorów się powtarza) wiec ich praca jest bardzo różna. Czyli podczas zwarcia mamy rózne prady wyładowania. Dobrze myślę?
-
IMPULS3

atom1477 pisze:Całkiem różne to nie, bo szeregowy rezystor trochę stabilizuje, ale rozrzut jest.
No dobrze, ale drut nie jest stabilnym odbiornikiem prądu wiec ten generator jest mimo wszystko losowy.
No i teraz wiem dlaczego nie układ 555 tylko wzmacniacz róznicowy jest na schemacie. Wzmacniacz róznicowy ładuje wtedy jak kondensatory sa rozładowane a 555 podawałby ciągle impulsy bez względu na zwarcie.
Swoją drogą to ilość kondensatorów decyduje o ilości energii maksymalnej bo możmy nią sterować napięciem zasillania tychże kondensatorów. Czy tak?