Piła taśmowa krzywo tnie.
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
Re: Piła taśmowa krzywo tnie.
Na małych detalach nie za wiele zobaczysz. Ale jak będziesz ciął grubszy wałek (ale musi być też i grubszy ząb w taśmie) to wystarczy ze przyłożysz sobie coś prostego do czoła uciętego wałka i będziesz widział czy taśma pływa czy nie. Jak jest za szybki posuw to zazwyczaj na środku lekko ucieknie pod jedną stronę a pózniej wróci z powrotem.
-
logopeda
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

to jest dobra wskazówka - przyjrzę się - dziękiIMPULS3 pisze: ↑07 kwie 2026, 18:37Na małych detalach nie za wiele zobaczysz. Ale jak będziesz ciął grubszy wałek (ale musi być też i grubszy ząb w taśmie) to wystarczy ze przyłożysz sobie coś prostego do czoła uciętego wałka i będziesz widział czy taśma pływa czy nie. Jak jest za szybki posuw to zazwyczaj na środku lekko ucieknie pod jedną stronę a pózniej wróci z powrotem.
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 5
Nie wróci. Cienka taśma zostanie odciągnięta i pęknie. A kolega ma 13mm. Też mam chińczyka to wiem.IMPULS3 pisze: ↑07 kwie 2026, 18:37Na małych detalach nie za wiele zobaczysz. Ale jak będziesz ciął grubszy wałek (ale musi być też i grubszy ząb w taśmie) to wystarczy ze przyłożysz sobie coś prostego do czoła uciętego wałka i będziesz widział czy taśma pływa czy nie. Jak jest za szybki posuw to zazwyczaj na środku lekko ucieknie pod jedną stronę a pózniej wróci z powrotem.
Dodane 5 minuty 41 sekundy:
Tu efekt mojej przygody zrobienia prowadnicy do małej Chinki. Da się ciąć nawet 10-12 cm ale w stali wypadałoby większe zeby, bo wiórki zapchają ruch taśmy. Ilość zębów na cal dostosowuje się do grubości wałka - dłuższe wióry.
chino-tasmowka-przerobka-cnc-t124606-70.html#postingbox
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

forestgril pisze:Nie wróci. Cienka taśma zostanie odciągnięta i pęknie.
Wróci jeśli to odgiecie będzie niewielkie. Po to taśma ma rozwiedzione zęby aby było miejsce dla taśmy która jest częścią usztywniająca.
Jeśli masz tak że nie wraca to albo stosujesz za wysokie posuwy albo masz coś nie tak z ustawieniami piły.
Generalnie piły taśmowe nie są piłami które tną dokładnie za to mają inne zalety. Ale te wady ich trzeba brać po uwagę i zazwyczaj dawać naddatek na póżniejszą obróbkę.
-
forestgril

Posuwy dawałem konserwatywne 20-40m/min ale jsk weszła bardzo krzywo i tak się ustawiła obrócona na kilka stopni to już przy zagłębianiu nie mogła wrócić sama i się klinowała . Ale to ręczna chinka była, wiec delikatniy był naciąg i luz taśmy na początku dawał jej za dużo swobody. Jak mi Upadły Mnich w tamtym wątku dobrze doradził, to ogarnąłem , że było nieźle.
-
clubber84
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 2
Bo nie ma punktu odniesienia - trzeba doświadczalnie - próbuj stopniowo zwiększać prędkość opadania i zobaczysz, w którym momencie taśma idzie krzywo i nastawa na pokrętle opadania będzie odzwierciedlać twoje założenia.logopeda pisze:no ale właśnie jak to "doświadczalnie" ustalić - niestety nie mam punktu odniesienia.
Pozdrawiam
-
blasterpl
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

Piła tnie prosto
.
Po pierwsze zmniejszyłem obroty do ok. 80 m/min , musiałem zmienić silnik na taki o mniejszych obrotach (910obr/min zamiast 1410 obr/min) plus mniejsze kolo w przełożeniu z 125 na 90mm.
Po drugie poprawnie ustawione kostki prowadzące brzeszczot.
Według tabel te 80m/min dla stali to nadal za dużo ale robiłem próby i tnie prosto , brzeszczot się nie przegrzewa i nie tępi wiec chyba temat rozwiązany.
Po pierwsze zmniejszyłem obroty do ok. 80 m/min , musiałem zmienić silnik na taki o mniejszych obrotach (910obr/min zamiast 1410 obr/min) plus mniejsze kolo w przełożeniu z 125 na 90mm.
Po drugie poprawnie ustawione kostki prowadzące brzeszczot.
Według tabel te 80m/min dla stali to nadal za dużo ale robiłem próby i tnie prosto , brzeszczot się nie przegrzewa i nie tępi wiec chyba temat rozwiązany.
-
forestgril

A sprawdziłeś z ciekawości z obrotów silnika i średnicy koła, czy to na pewno ta prędkość? Może ktoś założył złą skalę , bo nie miał pod ręką innej? 2000m/min to jakiś absurd
to prędkość samochodu osobowego! 120/h
-
blasterpl
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

Chłodzenia nie mam ale ta pila używana jest okazjonalnie wiec może nie będzie tak źle z brzeszczotami , jeśli nadal będzie za szybko to pozostaje założenie falownika. Co do skali to nie wiem , wygląda na oryginał.