Minimalna wysokosc Kressa wstosunku do stolu maszyny
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Minimalna wysokosc Kressa wstosunku do stolu maszyny
Witam.
Mam pytanko.
Otoz projektuta frezarke i mam maly dylemat, niewiem na jaka min wysokosc mam opuscic kressa tak aby kazde nazedzie zalozone na niego dosiegalo to stolu ,a moze nawet 5mm w glab stolu frezarki.
Frezarka bedzie miala stol zrobiony z plyty MDF o gr 21mm, wiec 5mm moge pozwolic aby narzedzie maksymalnie mialo mozliwosc w stole frezowac, taki markines.
Czy 32 mm nad stole wystarczy? Czy jest to za duzo? A moze za malo?
Jaka jest maksymalna wysokosc frezow? (Chodzi mi odstep od dolnej czesci tylejki kressa to dolnej czesci narzedzia?
Mam pytanko.
Otoz projektuta frezarke i mam maly dylemat, niewiem na jaka min wysokosc mam opuscic kressa tak aby kazde nazedzie zalozone na niego dosiegalo to stolu ,a moze nawet 5mm w glab stolu frezarki.
Frezarka bedzie miala stol zrobiony z plyty MDF o gr 21mm, wiec 5mm moge pozwolic aby narzedzie maksymalnie mialo mozliwosc w stole frezowac, taki markines.
Czy 32 mm nad stole wystarczy? Czy jest to za duzo? A moze za malo?
Jaka jest maksymalna wysokosc frezow? (Chodzi mi odstep od dolnej czesci tylejki kressa to dolnej czesci narzedzia?
- Załączniki
-
- Zamocowanie kressa
- zamocowanie_kressa_1.gif (6.39 KiB) Przejrzano 2916 razy
-
- Zamocowanie kressa
- zamocowanie_kressa.gif (13.11 KiB) Przejrzano 1005 razy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Proponuję zamocować do wrzeciona najrótszy frez jaki Kolega posiada. Następnie opuścić oś Z tak, by frez dotykał blatu stołu. Będzie to niezbędna wysokość, przy której możliwe będzie wycięcie detalu z cienkiej płytki. Jeśli będzie Kolega potrzebował wrezować w stole, to wystarczy zamocować nieco dłuższy frez.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ja mam wrysowanego w projekty swoich maszyn kressa i wygląda to tak a wysokość nad stołem to wystarczy w zupełności jak będzie się zatrzymywał 5-10 mm nad stołem reszta to kwestia narzędzia 

- Załączniki
-
- kress.jpg (20.7 KiB) Przejrzano 1056 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Ja wiem ze to kwestia narzedzia, tylko problem moj polega na tym ze nie mam zadnego wiec nie moge zalozyc i sporbowac. Jeszcze nie dotarlem na taki etap zeby co kolwiek wkladac w kressa 
5-10mm no to jak opusze na 5mm to bedzie dobrze.
Dzieki za pomoc.
A jak ktos ma inne zdanie to prosze o jego wyrazenie.

5-10mm no to jak opusze na 5mm to bedzie dobrze.
Dzieki za pomoc.
A jak ktos ma inne zdanie to prosze o jego wyrazenie.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Mam pytania do gmaro:gmaro pisze:Ja mam wrysowanego w projekty swoich maszyn kressa ..........
1. Jaki jest typ tego Kressa?
2. Czy masz może rysunek w 3D?
3. Czy to są wierna kopia oryginału?
Pytam się, bo ja sobie wrysowałem wrzeciono uproszczając rysunek a chciałoby się mieć wierne odwzorowanie. Wymiary miałem tylko te, które są podane na allegro.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
1. Jaki jest typ tego Kressa? - Najmocniejszy kress;BYDGOST pisze:Mam pytania do gmaro:
1. Jaki jest typ tego Kressa?
2. Czy masz może rysunek w 3D?
3. Czy to są wierna kopia oryginału?
Pytam się, bo ja sobie wrysowałem wrzeciono uproszczając rysunek a chciałoby się mieć wierne odwzorowanie. Wymiary miałem tylko te, które są podane na allegro.
2. Czy masz może rysunek w 3D? - Nie tylko 2 rzuty;
3. Czy to są wierna kopia oryginału? - To prze konwertowany z pdf do dxf plik a potem przeskalowany do wymiarów z pdf;
Jak dla mnie to wystarczające , przynajmniej podczas projektowania nieźle się prezentuje
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...