Mam parę groszy do wydania(zakup obrabiarki)
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
"A jak wypadło by porównanie MULTUS B300 Okumy z Integrex 100-IVST Mazaka ? "
Jak wspomniałem, u znajomego widziałem tę maszynkę. Gość ma większą firmę, kiedyś kupował obrabiarki europejskie (czytaj: niemieckie), ale od kilku lat tylko Japońskie. Jak widzę, co może na nich zrobić, to się nie dziwię. Jakość nieporównywalna. Najpierw kupił Integrexa, a potem Okumę, tego Multusa i następna też była Okuma - mówi, że jest szybsza, dokładniejsza, mniej się psuje i lepsza do programowania. Coś w tym chyba jest, bo serwis Mazaka widziałem już u niego kilka razy, a z Okumy jeszcze nie, choć na maszynach klepie cały czas.
Moim zdaniem tego typu maszyny to przyszłość w CNC. Jak ktoś nie widział, co na nich można zrobić, to może być nieźle zszokowany.
Jak wspomniałem, u znajomego widziałem tę maszynkę. Gość ma większą firmę, kiedyś kupował obrabiarki europejskie (czytaj: niemieckie), ale od kilku lat tylko Japońskie. Jak widzę, co może na nich zrobić, to się nie dziwię. Jakość nieporównywalna. Najpierw kupił Integrexa, a potem Okumę, tego Multusa i następna też była Okuma - mówi, że jest szybsza, dokładniejsza, mniej się psuje i lepsza do programowania. Coś w tym chyba jest, bo serwis Mazaka widziałem już u niego kilka razy, a z Okumy jeszcze nie, choć na maszynach klepie cały czas.
Moim zdaniem tego typu maszyny to przyszłość w CNC. Jak ktoś nie widział, co na nich można zrobić, to może być nieźle zszokowany.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Moze Waterjet? Jest bardzo przyszlosciowy, mozesz nim ciac praktycznie wszystko, nie ma strefy wplywu ciepla, wiec z latwnoscia go potem obrobisz na obrabiarce. Zalety ciecia woda mozna dlugo mnozyc.
Moze nie powinienem pakowac tu na forum komerchy, ale ze wzgledu na twoje specyficzne zapytanie z podaniem ceny troche sie zareklamuje w dalszej czesci posta
Za kilkanascie dni wprowadzamy do oferty nowego, bardzo rewolucyjnego waterjeta. Rewolucyjnego z powodu niskiej ceny. W przyszlosci beda bardzo tanie (jak na te branze), a dodatkowo na pierwsze kilka sztuk bedziemy mieli dodatkowe 20% rabatu w fabryce. Kompletna maszyna o powierzchni roboczej 1,3x1,3m z oprogramowaniem szwedzkim IGEMS, z systemem podawania scierniwa, szkoleniem, instalacja bedzie mozna kupic za ok 200 tys zlotych.
Moze nie powinienem pakowac tu na forum komerchy, ale ze wzgledu na twoje specyficzne zapytanie z podaniem ceny troche sie zareklamuje w dalszej czesci posta

Za kilkanascie dni wprowadzamy do oferty nowego, bardzo rewolucyjnego waterjeta. Rewolucyjnego z powodu niskiej ceny. W przyszlosci beda bardzo tanie (jak na te branze), a dodatkowo na pierwsze kilka sztuk bedziemy mieli dodatkowe 20% rabatu w fabryce. Kompletna maszyna o powierzchni roboczej 1,3x1,3m z oprogramowaniem szwedzkim IGEMS, z systemem podawania scierniwa, szkoleniem, instalacja bedzie mozna kupic za ok 200 tys zlotych.
- Załączniki
-
- Waterjet DWJ1313 TECHJET
- DWJ1313-FB-TECHJET_rgb_mini.jpg (59.54 KiB) Przejrzano 789 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
nie chodzi o to, zeby sobie kupic "przyszlosciowa maszyne", tylko kupic taka, jakich uzywaja potencjalni pracodawcy. bo w koncu maszyna ma sluzyc do szkolenia zawodowego, jesli nie zwrociles na to uwagi. ile w warszawie jest waterjetow a ile frezarek cnc? z tych peirwszych, to koajrze tylko dwie firmy, a frezarek cnc bedzie kilkadziesiat, jesli nie kilkaset (a moze i wiecej).TECHJET pisze:Moze Waterjet? Jest bardzo przyszlosciowy, mozesz nim ciac praktycznie wszystko, nie ma strefy wplywu ciepla, wiec z latwnoscia go potem obrobisz na obrabiarce.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 12
Przeglądając Forum gdzieś, wyczytałem że Mori Seiki strasznie drogie czy starczy pieniędzy?tomi33 pisze:zobacz kolego jeszcze MORI SEIKI NT4200
Ktoś napisał, że droższe od Decli, a już widzę że z Decla to chyba tylko linia ECO wchodzi w grę bo na wyższe modele to chyba pieniędzy za mało.
[ Dodano: 2008-12-15, 22:01 ]
StivLee pisze:Coś w tym chyba jest, bo serwis Mazaka widziałem już u niego kilka razy, a z Okumy jeszcze nie
Widzę, że Okuma ma tutaj wielu zwolenników. Widziałem maszyny tej firmy w tym roku na targach. Jednak w tamtym czasie nie miałem tego problemu, który mam obecnie.
Wysłałem do firmy zapytanie, czekam na odpowiedź
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kup Frezarkę 3 osiową Mazaka lub innego japończyka na Fanucu. Więcej osi to raczej zbędny wydatek ponieważ nikt nie programuje na maszynie na więcej osi żadnych operacji ponad wiercenia i fazki. A fanuc dlatego że większość pracodawców i tak przycina na sterowaniu. Poza tym jeśli będziesz szkolił ludzi na HH i Sinie to te osoby mogą mieć (będą miały na pewno) bardzo duże problemy przy przesiadce na Fana. W drugą stronę działa to dużo lepiej. Zakup DMG na HH to kompletna pomyłka. Choć nauka obsługi/programowania maszyny już z poziomu pulpitu jest super to blado wypada już opcja naprawy po dzwonie a przy szkoleniach może ich być sporo. Następna rzecz to to że szkolenie to głównie operacje w kostkach aluminiowych. Konieczna będzie też porządna sonda na podczerwień. Oraz jakiś microset do pomiarów narzędzi poza maszyną.
Polecam rozważyć zakup takiego rozwiązania
1. 2 maszyny
2. Producent np. HAAS, AVIA lub DMG Eco (nie potrzebujesz elektrowrzeciona i obudowy maszyn z kwasówki)
3. Tokarka (Fanuc) i Frezarka 5 osi (HH)
4. Frezarka 3 osie (Fanuc) i 5 osi (HH)
Po zakupie 2 takich maszyn powinno zostać dość sporo na oprzyrządowanie maszyn w komplet głowic, frezów i oprawek i przyrządów pomiarowych. Odpowiednio kalkulując wydatki urządzisz sobie centrum szkoleniowe pełną gębą.
Pozdrawiam
Polecam rozważyć zakup takiego rozwiązania
1. 2 maszyny
2. Producent np. HAAS, AVIA lub DMG Eco (nie potrzebujesz elektrowrzeciona i obudowy maszyn z kwasówki)
Po zakupie 2 takich maszyn powinno zostać dość sporo na oprzyrządowanie maszyn w komplet głowic, frezów i oprawek i przyrządów pomiarowych. Odpowiednio kalkulując wydatki urządzisz sobie centrum szkoleniowe pełną gębą.
Pozdrawiam
W rozmiarze siła: Hartford Blockbuster PRO-3210 - 3000x2100x1070,42kW,35t
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 12
W tej chwili oczekuje na informacje z firm do których sie zwróciłem z zapytaniem. W zależności od przedstawionych propozycji bedę próbował zrealizować podobną jak wyżej konfigurację.Primoza2007 pisze:Polecam rozważyć zakup takiego rozwiązania
1. 2 maszyny
Wersja optymistyczna.
Maszyna typu Integrex, MULTUS, MORI SEIKI NT4200 + tokarka bez przechwytu i obrotowych narzędzi,
lub wersja realistyczna
frezarka 5-osi + tokarka z narzedziami obrotowymi i z przechwytem
Sterowania HH, Fanuc, no i tu problem bo w wersji optymistycznej sterowania firmowe
Co o tym myślicie?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
A co myślicie o Hermle? Maszyna podobno z najwyższej półki. Czy jest warta swej ceny, czy to tylko zapłata za markę ? Ponoć jest jak ostatni Mohikanin
tylko oni nie przeniesli produkcji do Azji, może stąd trzeba tak słono płacić. Za kasę o której piszesz kupisz maszynę 5 osi ze stołem fi600 w standardowym wyposażeniu i zostanie troche na narzędzia. Dodam że, rzeczywista dokładność maszyny utrzymuje się na poziomie 0,005mm.

-
Re: Mam parę groszy do wydania(zakup obrabiarki)
figofago pisze:Tak się opisałem i wcieło mi post. Apy mi opadły. Ale do rzeczy.
1mln 300 tyś złotych polskich - pieniądze podatników.
Chciałbym rozsądnie i dobrze je spożytkować.
Doswiadczenie:
Fanuc OT- tokarka
Heidenhain 360 frezarka.
Obrabiarka ma służyć celom edukacyjnym, szkolenie, aktywizacja bezrobotnych itp.
Nie posiadam wsparcia technicznego, serwisu, itp rzeczy na miejscu.
Interesuje mnie maszyna z dobrym serwisem, przyjaznym sterownikiem, przyjazna (wyprodukowana przez producenta o ugruntowanej pozycji na rynku)
- preferowane będą obrabiarki z obszaru UE (inni producenci też mają szansę),
NIE JEST TO INFORMACJA O PRZETARGU!!!
Licze na wsparcie, czasu mam mało - koniec roku - pewnie iektórzy wiedzą o co chodzi.
Jakieś sugestie ???
P.S.
Pozdrawiam wszystkich uczestników Forum CNC
[ Dodano: 2008-12-11, 15:22 ]
Co do rodzaju, typu maszyny, systemu sterowania decyzję musze podjąc w najbliższym czasie. Zakup przewidziany jest na drugą połowę przyszłego roku.
Rozpatruje 5-osiowe centrum frezarskie, a może jakieś wielozadaniowe centrum obróbkowe - takie Koło Gospodyń Wiejskich co robi prawie wszystko.
Może to coś wyjaśni.
witam
proponuje pomyśleć nad MIKRONEM
www.gfac.pl
powinieneś zmieścić się w kasce
-
- Posty w temacie: 3
Ocho, deejot chyba sprzedaje te Mikrony, bo jakoś bardzo emocjonalnie do tematu podchodzi: https://www.cnc.info.pl/topics38/zakup- ... vt9910.htm
Może mają problemy i na forum przelewa swoje frustracje?...
Może mają problemy i na forum przelewa swoje frustracje?...