Zasilacz symetryczny NE069 / 069A - jak uzyskać 10A i 35V?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
To jest kompletna nieprawda.upadły_mnich pisze:jeżeli uzwojenia masz na 5A ( 2 x) to prąd na wyjsciu będzie na 10A.
Po prostu każde z uzwojeń pracuje na połowe prądu wyjściowego. Przy okazji diody mogą być dobierane na 5A ( z zapasem oczywiście)
Na upartego zamiast 2 diód możesz wykorzystać połowe mostka - jesli nie chcesz dokupować.
Obaj Koledzy będą poprawiać swoje postyAdalber pisze:Jeśli zamiast 5A obciążymy zasilacz 10 A , to prąd "średni" w każdym z uzwojeń będzie 5 A i zasilacz o takim schemacie jaki narysował djbit doskonale spełni swoje zadanie. Trzeba tylko użyć diody co najmniej 10A ,lub wykorzystać np.dwie diody z gotowego mostka.

Mamy połączone szeregowo dwa uzwojenia o wydajności 5A i niema technicznej możliwości by prąd się sumował. Tylko przy równoległym połączeniu jest to możliwe.
Jeśli Koledzy nadal nie wierzą, to zapraszam do wykonania modelu na małych trafach i diodach 1A czy nawet słabszych.
[ Dodano: 2008-12-12, 21:33 ]
I to jest prawda, ale ta połowa prądu płynie tylko przez połowę czasu. W drugiej połowie z tego uzwojenie płynie 0A. Jedym słowem raz 5A daje pierwsze uzwojenie a raz drugie, dla tego potrzebne są dwie a nie cztery diody. Bardzo trudno w tym momencie napisać coś bardziej przekonującego.upadły_mnich pisze:Twierdzę, że przez jedno z uzwojeń transformatora w "prostowniku dwupołówkowym z dzielonym uzwojeniem" płynie prąd ok 1/2 prądu wyjściowego.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 14
-
a w którym miejscu są one szeregowo połączone?Leoo pisze:Mamy połączone szeregowo dwa uzwojenia
sam kolega napisał:
w jednej diodzie (czyli gałęzi mostka łącznie z uzwojeniem trafo) płynie 5A a w drugiej 0...w jakim znanym połączeniu szeregowym płyną różne prądy??? zagadka

a jak wg kolegi wyznacza się moc traconą czyli dobiera sie uzwojenia trafo (i nie tylko)? do pradu śreniego czy maksymalnego chwilowego?Leoo pisze:ale ta połowa prądu płynie tylko przez połowę czasu
ja już nie dyskutuje...odsyłam do literatury
a o co kolega chce?

[ Dodano: 2008-12-12, 21:53 ]
może o to zdanie?Leoo pisze:upadły_mnich napisał/a:
jeżeli uzwojenia masz na 5A ( 2 x) to prąd na wyjsciu będzie na 10A.
Po prostu każde z uzwojeń pracuje na połowe prądu wyjściowego. Przy okazji diody mogą być dobierane na 5A ( z zapasem oczywiście)
Na upartego zamiast 2 diód możesz wykorzystać połowe mostka - jesli nie chcesz dokupować.
To jest kompletna nieprawda.

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Posty w temacie: 11
W środkowym punkie (-). Niby jak inaczej zbudować prostownik dwupołówkowy za pomocą dwóch diod?upadły_mnich pisze:a w którym miejscu są one szeregowo połączone?
To nie jest przedmiot sporu. Jeśli trafo ma 200VA, to prawie tyle chcę uzyskać w obciążeniu.upadły_mnich pisze:a jak wg kolegi wyznacza się moc traconą czyli dobiera sie uzwojenia trafo (i nie tylko)? do pradu śreniego czy maksymalnego chwilowego?
Może o lizaka? (Mam lizaka...)upadły_mnich pisze:a o co kolega chce?
-
- Posty w temacie: 9
witam.
panowie - spokojnie !
jak wiadomo prąd popłynie taki jakie jest obciążenie - aż do max wydajności trafa ( np. - zwarcie ) .
na mój rozum przy połączeniu z dwiema diodami i i przy poborze 10A przez każde uzwojenie taki prąd popłynie - tylko " krócej " .
i tak to średnia moc będzie - wiadomo jaka .
przy połączeniu z czterema diodami uzwojenie mniej " odpoczywa " .
panowie - Kol. który zadał pytanie - zamilkł !
alternatywa jest taka - albo uzwojenia równolegle ( znając toroidy można spokojnie ) - i 4 diody , albo " szeregowo " odczep jest masą ( minusem ) i diody dwie .
i po sprawie .
jak już wszystko się uspokoi to wyjaśnimy sprawę .
pozdrawiam .
panowie - spokojnie !
jak wiadomo prąd popłynie taki jakie jest obciążenie - aż do max wydajności trafa ( np. - zwarcie ) .
na mój rozum przy połączeniu z dwiema diodami i i przy poborze 10A przez każde uzwojenie taki prąd popłynie - tylko " krócej " .
i tak to średnia moc będzie - wiadomo jaka .
przy połączeniu z czterema diodami uzwojenie mniej " odpoczywa " .
panowie - Kol. który zadał pytanie - zamilkł !
alternatywa jest taka - albo uzwojenia równolegle ( znając toroidy można spokojnie ) - i 4 diody , albo " szeregowo " odczep jest masą ( minusem ) i diody dwie .
i po sprawie .
jak już wszystko się uspokoi to wyjaśnimy sprawę .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 13
Tutaj znalazłem analize parametrów układu prostowniczego:
projektowanie_i_analiza_prostownikow.pdf
Na stronie 17 jest trochę o prostowniku dwu połówkowym z dzielonym napięciem transformatora. Może to wam pomorze w dojściu do prawdy:)
Zamilkłem bo nie będę dyskutował o czymś o czym nie mam pojęcia:)
Czy do dostarczenia napięć 5V i 12V do płyty głównej i sterowników może posłużyć zasilacz z PC ?
projektowanie_i_analiza_prostownikow.pdf
Na stronie 17 jest trochę o prostowniku dwu połówkowym z dzielonym napięciem transformatora. Może to wam pomorze w dojściu do prawdy:)
Zamilkłem bo nie będę dyskutował o czymś o czym nie mam pojęcia:)
Czy do dostarczenia napięć 5V i 12V do płyty głównej i sterowników może posłużyć zasilacz z PC ?
-
jesteśmy spokojnipukury pisze:jak już wszystko się uspokoi to wyjaśnimy sprawę .

Po tej dyskusji wczoraj spokojnie poszedłem dopieszczać moją frezareczkę. Niestety

nie do końca...nie chcę wzniecać nowej dyskusji ale są rozwiązania znane i sprawdzone od 50 lat a są eksperymenty. Prostownik z dzielonym uzwojeniem jest omówiony w każdej książce z podstaw elektroniki, łączenie równoległe uzwojeń...nie.pukury pisze:alternatywa jest taka - albo uzwojenia równolegle ( znając toroidy można spokojnie ) - i 4 diody , albo " szeregowo " odczep jest masą ( minusem ) i diody dwie .
koledze Adalber przy najbliższej okazji daję punkcik...nie za to, że mnie wsparł...za to, że napisał: "wartość średnia" ...a zresztą dam 2. Skoro autorytety wymieniają się punktami przy pytaniu typu: "która godzina" to dlaczego nie?
liczyłem na więcej ale... może byćLeoo pisze:Może o lizaka? (Mam lizaka...)

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej