Mam trudny wybór... zainwestować w panele żeby grzać wodę, czy kupić tonę węgla...
Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
-
szopenn
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 136
Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.
mój kocioł na ekogroch wrócił do normalnego reżimu pracy. 5% z podajnika na 24h. Czyli 10kg dziennie. Pozdrawiam grunciarzy pompiarzy i buforowców zasypowóców bo przecież porąbanie drewna i codziennie sypanie do kotła to nie problem, dla zdrowia.
Mam trudny wybór... zainwestować w panele żeby grzać wodę, czy kupić tonę węgla...
-
kozak12
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 43
U mnie piec na pelet od 3 dni wyłączony. Gorący prysznic grzany prądem kosztuje mnie 50groszy .
-
szopenn

kozak12 pisze: Gorący prysznic grzany prądem kosztuje mnie 50groszy .
mówię to ze świadomym przekąsem...... naprawdę mam zainwestować co najmniej 4T węgla, żeby grzać prądem za 50gr kiedy jest słońce? Już u mnie byli tacy co chcieli pellet montować.... a i tu poznałem takiego co namawia na bufor i kocioł zasypowy - bo to nie problem, 5 min dziennie, dla sportu. Coś pellet drogi... nie grzejesz za 50gr bo nie liczysz zwrotu inwestycji.
-
kozak12

A kto Ci na opowiadał że mam panele czy solar.
Dodane 40 minuty 13 sekundy:
Nie opłaca się grzać pelletem wody latem . Prądem wychodzi taniej.
Dodane 5 minuty 41 sekundy:
Czy do grzania wody latem też zużywa tyle węgla?
300 kg na miesiąc nawet po 1000zl za tonę to 300zl sama woda latem .
Kolega pokazał rachunek za miesiąc grzania domu zima . Na 700zl
-
szopenn

kozak12 pisze:Czy do grzania wody latem też zużywa tyle węgla?
300 kg na miesiąc nawet po 1000zl za tonę to 300zl sama woda latem .
Kolega pokazał rachunek za miesiąc grzania domu zima . Na 700zl
ogrzewam póki co cały dom, nie powiedziałem ani słowa ile zużyje do ogrzania wody, ale to akurat już wyliczy.. 300kg na miesiąc będzie ok bo bez żadnych dodatkowych inwestycji, a moja kotłownia wyniosła 6tys do nowego budynku 240m2. Strata gdzieś być musi.
-
kozak12

No właśnie czym tu się jarać.
Że taka sama obsługa pieca jak na drewno czy pelet ?
Bo trzeba wyczyścić zasypać .
Że tanio. Piec 5klasy tyle nie kosztuje i zaraz będzie trzeba na nowy zmieniać.
Że tanio grzanie? To ile Ci poszło tego grochu przez zimę bo jak teraz idzie 10 kg na dzień to w mrozy że 30 kg pewnie.
Jedyny Plus jaki widzę to masz za darmo popiół który świetnie nadaje się na utwardzenie drogi jak ktoś ma daleko do drogi to się przyda
Że taka sama obsługa pieca jak na drewno czy pelet ?
Bo trzeba wyczyścić zasypać .
Że tanio. Piec 5klasy tyle nie kosztuje i zaraz będzie trzeba na nowy zmieniać.
Że tanio grzanie? To ile Ci poszło tego grochu przez zimę bo jak teraz idzie 10 kg na dzień to w mrozy że 30 kg pewnie.
Jedyny Plus jaki widzę to masz za darmo popiół który świetnie nadaje się na utwardzenie drogi jak ktoś ma daleko do drogi to się przyda
-
szopenn

kozak12 pisze:Że taka sama obsługa pieca jak na drewno czy pelet ?
nie.. ale o tym byłą dyskusja i ciebie nie przekona. pellet owszem, ale nie taka sama jak na drewno bo nic przy nim nie robie tylko dosypuje, ale przy zużyciu 10kg dziennie i zasobniku na max 220kg policzyć możesz... a i skoro można śmieciucha codziennie dla sportu bo bufor się opłaca, to można i dla sportu raz na dwa tygodnie zasypać sobie ekogroch i raz na miesiąc go odkurzyć - 5 min roboty.
Piec mam piątej klasy kupiony 2 letni (poprzedni właściciel połakomił się na gaspol
a wy wydaliście w ch.. pieniędzy i myślicie, że wy wielcy ekonomiści jesteście bo uda się za 50groszy coś ugrzać jak Pan buk łaskawie słońce ześle.... Ja mogę być i stratny na węglu, ale do waszych wydatków dojdę za min 5-7 lat. A wtedy będą lepsze rozwiązania nawet w obrębie tych waszych źródeł alternatywnych. Już się pojawiają stacje "na gotowo" bez pierdolenia się, bez wymądrzania się majstrów że to taki pakiet trzeba dać z tym i z tym..... bierzesz panel, stawiasz stacje masz w du***. ... wszystko się zmienia. Wcale z tego ekogrochu nie widzi mi się ruszać. Jest wygodnie i bardzo tanio.
PS. jak ktoś pozakłada głowice termostatyczne na grzejniki to się może później zdziwić że PID nie wyrabia i pali 30kg dziennie bo piec na okrągło uczy się nowego algorytmu. U mnie jest za***iście. No i popiół zabiera śmieciarka mam to w d.... jeden rachunek za śmieci.
-
kozak12

Zsyła i u mnie piec nie pracuje już kilka dni a w domu jest 22stopnie .
Dodane 2 minuty 52 sekundy:
Widać że młody jesteś.
Zapytaj babci 80 lat czy takie woreczki tam wrzuci . I czy to 5minut dla niej taka robota.
Dodane 6 minuty 12 sekundy:
Słonko przygrzalo czy czapki nie założyłeś i przewiało ?
Nie opłaca się palić w piecu jak świec słońce.
Przez okna tyle ciepła w dzień wpadnie że na noc starczy .
Ale o takich aspektach myśli się przed budową
-
szopenn

ot i ugryźć chcesz ale ząbki jakieś tępe... dla babci nie stawiałem chałupy, mam 40 troche lat.... a przecież
więc skoro kocioł będę musiał niedługo zmienić to gdzie ty zagnałeś do 80tki... powodzenia, już nie szuflujesz??? kiedys sobie chwaliłeś
kozak12 pisze:Piec 5klasy tyle nie kosztuje i zaraz będzie trzeba na nowy zmieniać
więc skoro kocioł będę musiał niedługo zmienić to gdzie ty zagnałeś do 80tki... powodzenia, już nie szuflujesz??? kiedys sobie chwaliłeś
-
kozak12

Chyba przewiało.
W domu mam piec na pelet , piec na drewno 5 klasy aby spełniał wymogi musi mieć bufor , powietrzna pompę ciepła która latem grzeje cuw .
Palę pelletem spaliłem 2.5tony w tym roku i około 0.5 mp drewna 5letnie . Sosna brzoza olcha .
W tamtym sezonie spaliłem 3 tony peletu drewna nie dotykałem .
Więc gdzie ty widzisz szuflowanie?
Warsztat piec na biomasę z podajnikiem oraz gaz .