Fajna muzyka bez klasyfikacji

Poprostu dobra muza .

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Re: Fajna muzyka bez klasyfikacji

Post napisał: IMPULS3 » 19 lut 2026, 17:10

jasiu... pisze:Albo samemu nastroić gitarę, nagrać podkład, wyciągnąć harmonijkę, oczywiście Hohner, taki na jakim grał Rysiek Skiba, a później próbować... Czasem się uda lepiej, czasem gorzej, ale jest to muzyka dla mnie, nie dla pieniędzy.

No jednak teraz to pomieszałeś. Bycie muzykiem a bycie słuchaczem to zupełnie inna rzecz. To nie porównywalne choćby dlatego ze słuchając skupiasz się tylko na zwieku a grając skupiasz się na tym aby zagrać bez pomyłek lub coś zaimprowizować.
Dla ludzi którzy nie grają to porównanie kierowcy i pasażera. Niby cel ten sam ale jednak wrażenia inne. :)
jasiu... pisze:I to, co robi nasz astralny dla mnie z wrażliwością na muzykę wcale się nie kojarzy.

Raczej dlatego ze on tylko to zna. Nie ma w tym jakiejś wielkiej herezji, szkoda tylko że on sam uważa sie za znawcę. Ale to już inny temat.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 58

Post napisał: jasiu... » 19 lut 2026, 20:11

IMPULS3 pisze:
19 lut 2026, 17:10
a grając skupiasz się na tym aby zagrać bez pomyłek lub coś zaimprowizować.
A to ci się tylko tak wydaje. Jeśli wiesz, jaki dźwięk masz zagrać, to wiesz, na którym klawiszu, na której strunie, czy w której dziurce harmonijki go znajdziesz. Ale masz rację, bycie muzykiem, nawet takim bardzo amatorskim, to nie to samo, co bycie słuchaczem.

Tylko, że plumkając sobie cośtam trenujesz ucho. W efekcie zaczynasz rozróżniać muzykę wartościową, od zwyczajnego muzycznego efekciarstwa. I moim zdaniem warto się tego nauczyć. Wtedy od razu słyszysz, co zostało stworzone przez człowieka, a co przez AI. Zaczyna ci przeszkadzać fakt, że zamiast głosu wokalisty słyszysz wynik działania programu "Celemony Melodyne 5".
IMPULS3 pisze:
19 lut 2026, 17:10
dlatego ze on tylko to zna
Mam dobrego kolegę, który jest organistą. Problemem dla organisty jest czasem trafienie w to, co zaintonował ksiądz. Trzeba mieć słuch absolutny. Trzeba wiedzieć, jaki dźwięk się słyszy, żeby wejść w odpowiedniej tonacji. I ten kolega powiedział mi, że tego można się nauczyć, właśnie plumkając. Zapamiętujesz wysokość dźwięku. Trwa to kilkanaście lat, ale o ile komuś słoń na ucho nie nadepnął, może to ogarnąć.

Jak można mówić o smaku potraw, jeśli się nie wie, jak smakuje cukier, a jak sól. Jeśli nie odróżnia się smaku bazylii od kopru, czy pietruszki. Z muzyką jest tak samo. Jeśli człowiek nie skupi się na poznawaniu dźwięków, przypomina trochę alkoholika, który daje się otumanić raz wódką, raz mocnym piwem, a innym razem tanim winem. Bo liczy się efekt, żeby w głowie zaszumiało.

A ja bym chciał, żeby każdy był koneserem muzyki i żeby nie było mu wszystko jedno, czym zagłusza ciszę wokół siebie. Niech to będzie dobra muzyka, a nie komercyjne, prostackie i prymitywne często dźwięki.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: WZÓR » 19 lut 2026, 20:37

jasiu... pisze:
19 lut 2026, 16:57
.... Ogólnie nie lubię słuchać muzyki z jutuba. Choćby dlatego, że algorytmy kompresujące mocno tę muzykę niszczą. Ta sama muzyka choćby ze Spotify brzmi zupełnie inaczej.
....
Racja .
I w Spotify jest jeszcze mniej reklam.
Wersja premium to już istna perełka.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: IMPULS3 » 19 lut 2026, 20:49

jasiu... pisze:A to ci się tylko tak wydaje. Jeśli wiesz, jaki dźwięk masz zagrać, to wiesz, na którym klawiszu, na której strunie, czy w której dziurce harmonijki go znajdziesz.

Jeśli grasz to co znasz już dobrze to tak, ale czasem jeśli się walnie pomyłke to trzeba się nakombinować aby z niej wyjść. O nowych utworach nie wspomne. :P
jasiu... pisze:Tylko, że plumkając sobie cośtam trenujesz ucho. W efekcie zaczynasz rozróżniać muzykę wartościową, od zwyczajnego muzycznego efekciarstwa. I moim zdaniem warto się tego nauczyć.

Tak bym tego nie opisał. Raczej jeśli coś gram to wiem jaki jest stopień skomplikowania danego utworu. Natomiast osobną sprawą jest to czy dany utwór trafia w nasz gust czy jednak nie. Gust to coś nieokreślonego wiec trudnego w opisaniu a tym bardziej w posortowaniu czy coś jest ok czy nie.
jasiu... pisze:Wtedy od razu słyszysz, co zostało stworzone przez człowieka, a co przez AI.

Już nie, obecnie to co tworzą te programy to nie różni się od wykonania żywych ludzi. Bawiłem się przez chwilke kreatorem SUNO i sporo to potrafi.
jasiu... pisze: Problemem dla organisty jest czasem trafienie w to, co zaintonował ksiądz.

To też jest tak że dany głos przeważnie jest w jakiejś tonacji. Widać to w różnych wykonaniach tej samej piosenki ale granej przez róznych wykonawców. Ale tak, czasem trudno trafić szczególnie jeśli ktoś śpiewa w dużej części półtonami.
jasiu... pisze:Niech to będzie dobra muzyka, a nie komercyjne, prostackie i prymitywne często dźwięki.

To akurat jest trudne do definicji bo to ów gust który jest taki a nie inny. :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 20 lut 2026, 19:20

IMPULS3 pisze:
19 lut 2026, 20:49
Raczej jeśli coś gram to wiem jaki jest stopień skomplikowania danego utworu.
Ale to nie o to chodzi. Można mieć wybitną wrażliwość muzyczną, a przy okazji np. poskręcane reumatyzmem palce, przez które nie zagrasz nic. I chodzi o to, żeby tą wrażliwość w sobie wyrobić, poczuć muzykę, a nie tylko ją odtworzyć.
IMPULS3 pisze:
Gust to coś nieokreślonego
Ale dzieli się ludzi na tych, którzy mają jakiś gust i takich, co to cechuje ich kompletne bezguście. Jeszcze jedna ważna rzecz. Obecnie mamy mnóstwo działań, które udają sztukę, a są zwyczajnymi prowokacjami. To, że ktoś nie akceptuje pewnych chwytów, nie oznacza, że gustu nie ma, ale że ma gust inny. Bo są i tacy, co gustu nie mają, zachwycając się zwyczajną szmirą, czy efekciarstwem.
IMPULS3 pisze:
obecnie to co tworzą te programy to nie różni się od wykonania żywych ludzi.
Ja to słyszę po trzech sekundach i nie jest tak, żebym się chwalił. SUNO podsuwa pomysły, warto te podpowiedzi wykorzystać, ale to są tylko podpowiedzi, nie gotowy materiał.
IMPULS3 pisze:
czasem trudno trafić szczególnie jeśli ktoś śpiewa w dużej części półtonami.
Pomaga glissando, ale to taki trochę prostacki chwyt. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
IMPULS3 pisze:
bo to ów gust który jest taki a nie inny. :)
No tak, tylko nadal pytanie, czy bezguście można nazywać gustem? I żeby nie było, że od razu odrzucam prostą muzykę, bo takiej słucham bardzo dużo. To jest, jak ze smakiem, często jedzenie w barze mlecznym jest przepyszne. Ale zachwyty nad pełnym chemii sosem do makaronu z marketu mnie nie przekonają. Proste fado, prosta muzyka latynoska są wspaniałe. Niektóre produkcje "z FL Studio" - zaznaczam, że nie wszystkie - niekoniecznie.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: szopenn » 20 lut 2026, 20:48

chwileczkę... różnica między zwykłym spotify a YT jest minimalna, szczególnie jeśli na yt jest flac (oczywiście jest on też kompresowany przez YT). Spotify premium wychodzi ciut barwniej ale też nie ma jakieś wielkiej odskoczni. Czasami jest tak że na YT mamy full album, który już w studiu został słabo nagrany, wtedy przejście na spotify troche poprawia jeśli taki album jest w bezstratnej.....- jednak też słychać, że nagrania są słabo zrealizowane i jeszcze ciekawsza sprawa. Ta sama płyta w jakości bezstratnej brzmi najlepiej na TIDAL :) Ja czytam opinie branżowe, że bezstratny spotify jest kompresowany ;) . O dajmy na to taki Survivor.... Za to przy takich słabych nagraniach YT wygrywa wersjami remaster od prywatnych użytkowników i gra to o wiele lepiej i przyjemniej dla ucha.

Inna jeszcze sprawa - najlepszy algorytm do dobierania utworów ma Ymusic - aplikacja krakująca dostęp do do YT. Spotify i YT mogą czyścić jej buty. Ostatnio zrobiła mi tam listę coś tam słucham.. nagle... wtf..

niestety ani spotify ani yt tego nie potrafi.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 21 lut 2026, 10:02

I to jest cały szopenn. Nie odróżnia wrzucanych tutaj treści z Youtube od YoutubeMusic.

Astralny Byt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15

Post napisał: Astralny Byt » 29 mar 2026, 19:43

Witajcie .Nie było mnie tu wiele tygodni ale nie zapomniałem o tym miejscu .

Dodane 1 minuta 21 sekundy:
poprostu mam swoje zajecia w realu ,takie fajne ale też czasem nie fajne i dlatego nie jestem tu z wami cały czas .

Dodane 3 minuty 17 sekundy:
=============
Od dawna zauważyłem .od wielu lat że osoby z tego forum są dobrymi aodiofilami .Mają swój charakter .Nie kupują jakiejś tam śzmiry .

Dodane 7 minuty 18 sekundy:
wezmy sobie na pokład nazwisko . A Piaseczny i

Dodane 43 sekundy:
miłe ,nie razi ale gdzie jest muzyka?

Dodane 2 minuty 2 sekundy:
gdzie sa te muzyczne emocje ,doświadczenia obcowania z muzyką .Gdzie one są ..Ano niema ich .

Dodane 55 sekundy:
ja lubie Piaska ale taki przykład .

Dodane 36 sekundy:
ja to nazywam motwą muzyczną .

Dodane 4 minuty 2 sekundy:
I przedstawie coś innego . cos starego Polskiego co jest eksplozją doznań muzycznych .
Maanam - Boskie Buenos

Dodane 1 minuta 9 sekundy:
To jest muza topowa .

Dodane 4 minuty 23 sekundy:
Aż posluchałem tego Manamu trzy razy ,warto .

Dodane 4 minuty 32 sekundy:
Ach ten wyjątkowy styl artystyczny z pierwszegj dekady Manamu , Perfekcyjna rokendrolowa muza i bardzo ciekawe teksty młodej Pani .
Miodzik .

Dodane 1 minuta 55 sekundy:
I do tego taki delikatny sznyt jakby wziety od najleprzych kapel punkowych .

Dodane 5 minuty 44 sekundy:
Oki był też Perfekt , wiekszosc jarala sie autobiografia ,ja nie .ale ja jaram sie np tym .
Perfect - Idź precz

To jest esencja tej kapeli ,prawdziwa i wspaniała .

Dodane 9 minuty :
Czesto sa plebiscyty na najleprzych Polskich artystów ,przewarznie wygrywa Niemen ....Dla mnie w histori polskiej muzy mamy wielu wspaniałych twórców a Niemien nie jest najlepszy .
Naprawde mamy wiele wspaniaych nagrań muzycznych .ja bardzo wysoko cenie Klenczona .
On żył muzyką . To nie było tak ze to bylo jakims biznesem dla niego , To było ,muzyka to było jego życie .

Dodane 2 minuty 47 sekundy:

dlaczego to tak gra doskonale i subtelnie po wielu latach ?

Dodane 5 minuty 37 sekundy:
====================
dobra cos lekiego .
Cos lekkiego szybkiego i perfekcyjnego .

Dodane 1 godzina 26 minuty 34 sekundy:
Lognolem jeszcze raz bo . Jest gatunek muzy którą lubie ,cenie ale żadko słucham .
I tak mnie YT naparło teraz . Musze przyznać ze alogorytm YT czasem cos fajnego da .Znam to ale nie sluchałem z 20 Lat .
Vangelis .
Wielcy muzy elektronicznej ,przez durze "wielcy" .
To jest zacne .

Dodane 38 sekundy:
Lipy niema ,dobra muza .

Dodane 2 minuty 38 sekundy:
Mięsisty kawałek zacnej muzy .

Dodane 7 minuty 1 sekunda:
---------------
ku pokrzepieniu serc wszystkich melomanów od Kwarca .

Dodane 3 minuty 41 sekundy:
Hmm w sumie to ja bardziej astralny byt niz Kwarc

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pitsa » 01 kwie 2026, 09:11

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ