Zakup suwmiarki zegarowej
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Re: Zakup suwmiarki zegarowej
Plytki wzorcowe mają znaną wartość. Suwmiarkę mozesz docisnąć aż Ci pokaże ile trzeba...
Oczywiście "moja suwmiarka pokazuje dobrze" ale w praktyce to dokładność trzeba liczyć min ± 3 działki, a najlepiej ± 5.
Oczywiście "moja suwmiarka pokazuje dobrze" ale w praktyce to dokładność trzeba liczyć min ± 3 działki, a najlepiej ± 5.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Staszek_Staszek
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Jak ktoś będzie mierzył coś dogodnego do pomiaru, podobnego np. do płytek wzorcowych, to zmierzy 0,01 mm suwmiarką.
Takie łatwe pomiary w rzeczywistości trafiają się tylko czasami, może przy jakiejś seryjnej produkcji (dogodnych do pomiaru przedmiotów).
Mikrometry nie są teraz drogie.
Mam mikrometr o rozdzielczości 0,001 mm i grubość folii aluminiowej ok. 11 µm mierzy poprawnie.
Grubość włókna Kevlar ok. 30 µm musiałem mierzyć bezdotykowo - mikroskopem pomiarowym.
Takie łatwe pomiary w rzeczywistości trafiają się tylko czasami, może przy jakiejś seryjnej produkcji (dogodnych do pomiaru przedmiotów).
Mikrometry nie są teraz drogie.
Mam mikrometr o rozdzielczości 0,001 mm i grubość folii aluminiowej ok. 11 µm mierzy poprawnie.
Grubość włókna Kevlar ok. 30 µm musiałem mierzyć bezdotykowo - mikroskopem pomiarowym.
-
Pneumokok
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 2
RomanJ4 pisze:Pewno nie miałeś ani jednej...
Miałem, miałem Kolego
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 
Oczywiste że chińskie suwmiarki 0.01mm dają radę, pod warunkiem że wymiar w tolerancji dychy, dwóch. 
Kraj nasz jak i forum nasze, chorzy i upośledzeni ludzie przy władzy!.
-
RomanJ4

- Posty w temacie: 5
Pneumokok pisze: to jeszcze dokładności 0,01mm. Przecież to abstrakcja.
Przekonałem się, że jednak niekoniecznie taka abstrakcja przynajmniej w tym modelu, ale pod łożyska et ctr, też ostatecznie mierzę mikrometrem 0,001..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
szopenn

FRG pisze:Dziękuję za odpowiedź ale interesują mnie tylko te 4 podane marki.
wszystkie te marki to chińczyki, wiec śmiało możesz brać z ali cokolwiek działa.
-
jasiu...

- Posty w temacie: 4
Po pierwsze, dokładność wyświetlacza to nie to samo, co dokładność narzędzia pomiarowego.
Po drugie, błędy pomiaru dla suwmiarek są znormowane. Dla najdokładniejszych wyświetlaczy, wyświetlających wymiar w setkach, ta norma przewiduje przy wymiarze od zera do 50 mm od ±20 do ±30 mikrometrów błędu! Bo już w zakresie wymiarów od 100 do 200 mm, może to być od ±30 do ±50 mikrometrów, czyli pięć setek w każdą stronę!!!
Tabelkę tutaj znalazłem:

Po trzecie, z reguły chińskie suwmiarki czasem mieszczą się w tej normie, chociaż z wybranych firm, to ja szczerze mówiąc żadnej bym nie polecił. Dla mnie gość spytał po prostu: "jakim samochodem jechać pościgać się na Nürburgringu, pod warunkiem, że będzie to Dacia?".
Po drugie, błędy pomiaru dla suwmiarek są znormowane. Dla najdokładniejszych wyświetlaczy, wyświetlających wymiar w setkach, ta norma przewiduje przy wymiarze od zera do 50 mm od ±20 do ±30 mikrometrów błędu! Bo już w zakresie wymiarów od 100 do 200 mm, może to być od ±30 do ±50 mikrometrów, czyli pięć setek w każdą stronę!!!
Tabelkę tutaj znalazłem:

Po trzecie, z reguły chińskie suwmiarki czasem mieszczą się w tej normie, chociaż z wybranych firm, to ja szczerze mówiąc żadnej bym nie polecił. Dla mnie gość spytał po prostu: "jakim samochodem jechać pościgać się na Nürburgringu, pod warunkiem, że będzie to Dacia?".
-
jasiu...

- Posty w temacie: 4
Mogłem zamiast dokładność "wyświetlacza" użyć słów dokładność "wyświetlanego pomiaru", często określaną jako "rozdzielczość". Mogłem też użyć słów Dokładność "wyświetlana". Przepraszam, że zapomniałem o tym, że na forum mamy forumowicza specjalnej troski. Następnym razem postaram się pisać tak, żebyś i ty mógł wpis zrozumieć.
Twoja posty naprawdę dużo wnoszą, staraj się dalej!
-
atom1477

- Posty w temacie: 2
Zrobiłeś babola, a teraz odwracasz kota ogonem.
Tu nie chodzi o specjalną troskę, ale o precyzję techniczną. To forum techniczne więc się wyrażaj precyzyjnie.
Nie ma czegoś takiego jak dokładność wyświetlacza. Jest rozdzielczość. Tylko i wyłącznie.
Oczywiście mam na myśli rozdzielczość wyświetlanej wartości. Nie rozdzielczość w pixelach, choć taka też jest. Ale tu rozmawiamy w innym kontekście rozdzielczości.
Tu nie chodzi o specjalną troskę, ale o precyzję techniczną. To forum techniczne więc się wyrażaj precyzyjnie.
Nie ma czegoś takiego jak dokładność wyświetlacza. Jest rozdzielczość. Tylko i wyłącznie.
Oczywiście mam na myśli rozdzielczość wyświetlanej wartości. Nie rozdzielczość w pixelach, choć taka też jest. Ale tu rozmawiamy w innym kontekście rozdzielczości.