Witam wszystkich.
Zakupiłem koparkę na podnośnik traktora. Rozdzielacz zasilany był z hydrauliki ciągnika, ja chcę przerobić zasilanie na zewnętrzną pompę z multiplikatorem napędzanym przez wałek wom. W koparce jest zbiornik na olej hydrauliczny, oryginalnie raczej w ten sposób to działało. Na rozdzielaczu są jakieś oznaczenia obok przyłącza po lewej i po prawej (z jednej strony SC a z drugiej ENT z tej strony jest zawór bezpieczeństwa i regulacji ciśnienia, SC ma większą średnicę). Nie mam pojęcia pod który podłączyć zasilanie z pompy hydraulicznej.
Proszę o pomoc w podłączeniu tego rozdzielacza.
Podłączenie rozdzielacza hydraulicznego
-
Robert_K
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 2
Re: Podłączenie rozdzielacza hydraulicznego
Podłącz tak jak było podłączone do ciągnika. Zasilanie pompy w miejsce zasilania z ciągnika a powrót z pompy w miejscu pompy do ciągnika.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Paweeel18
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 3
Dzięki za odpowiedź, ale problem w tym, że nie wiem jak miał to podłączone do ciągnika poprzedni właściciel, nie wiem gdzie było zasilanie a gdzie powrót. Kupiłem to od handlarza, który ściągnął to gdzieś zza granicy
nie mam też możliwości podpięcia tego do ciągnika żeby sprawdzić. Grzebałem trochę w necie odnośnie tych oznaczeń i udało nie się wyczytać, że ENT to może być tak jakby 2w1 czyli powrót do zbiornika lub zasilanie kolejnego rozdzielacza, ale nie jestem pewien tej informacji 
-
Robert_K
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 2
ENT to z angielskiego "entrance" czyli wejście. Podejrzewam że tu się podpina zasilanie. SC to pewnie powrót, zazwyczaj powrót ma większą średnicę węża niż zasilane.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Paweeel18
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 3
Chyba będzie tak jak piszesz bo jak patrzyłem po innych rozdzielaczach to przeważnie na wejściu mają zawór do regulacji ciśnienia i bezpieczeństwa i tutaj przy ENT też jest tak samo.
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Tylko teraz pojawia się kolejne pytanie. Pompę zakupiłem dość wydajną, od strony tłoczenia ma gwint 3/4cala a w rozdzielaczu na tym wejściu jest 3/8. Będzie to jakoś sensownie współpracować?
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Tylko teraz pojawia się kolejne pytanie. Pompę zakupiłem dość wydajną, od strony tłoczenia ma gwint 3/4cala a w rozdzielaczu na tym wejściu jest 3/8. Będzie to jakoś sensownie współpracować?