Mini tokarka do metalu - HECHT 8410

Prośśba o porady dotyczące amatorskiego użytkowania

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
WojtekJarzęcki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Mini tokarka do metalu - HECHT 8410

Post napisał: WojtekJarzęcki » 06 sty 2026, 21:10

Jako nowy członek forum chciałbym przywitać wszystkich i pozdrowić serdecznie w nowym roku.

Uprawiam amatorsko elektronikę. Hobby to wymaga czasem wytoczenia drobnych elementów do obudów, mocowań itp drobnicy. Nabyłem do tego celu Mini tokarkę do metalu - HECHT 8410.
22288.jpg
Tokarka ta ma imak głównie do noży o wymiarach 8x8mm max 10x10.
Jak można zmodyfikować, wymienić, zakupić imak tak aby można było zamocować nóż składany np 16x16mm. Chciałbym zakupić taki nóż abym mógł wykorzystać posiadane w starych zapasach trójkątne wkładki z węglika spiekanego. Wkładki te pochodzą ze starych czasów gdzie na bazarach Rosjanie masowo przywozili zapasy z zakładowych narzędziowni. Noże do tego typu wkładek zaczynają się u chińczyków właśnie od wymiaru w przekroju 16x16 i wyżej.
Chodzi mi po głowie taki pomysł czy można zeszlifować może uchwyt noża do wymiaru 16x10(8).

pozdrawiam
Wojtek Jarzęcki

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Mini tokarka do metalu - HECHT 8410

Post napisał: pukury » 06 sty 2026, 23:41

Hej.
Pewnie że można obrobić trzonek noża - ale..
Raczej nie szlifowaniem tylko frezowanie.
No i musisz ustalić wymiary - żeby płytka była w osi.
Co do płytek z czasów ZSRR - w tamtych czasach te płytki były " takie sobie "
Mam jeszcze trochę .
Skoro masz zamiar toczyć jakieś " popierdółki" to może lepiej naucz się ostrzyć noże i kup HSS.
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: RomanJ4 » 06 sty 2026, 23:57

WojtekJarzęcki pisze:Chodzi mi po głowie taki pomysł czy można zeszlifować może uchwyt noża do wymiaru 16x10(8).
Można, ale prościej będzie splanować nożem na niewysokich obrotach spód trzonka mocując go między szczękami w taki sposób (oczywiście przedtem wykręcając wszystkie śruby i kołki).
Obrazek
Pomiędzy nóż a korpus uchwytu tokarskiego można na czas ustawiania do zamocowania włożyć odpowiedniej grubości np stalkę lub inny węższy od noża trzonek, płaskownik, by dociskając do nich planowany trzonek ustawić równolegle do płaszczyzny uchwytu tokarskiego. Po zaciśnięciu szczęk na trzonku stalkę/płaskownik oczywiście wyciągamy by nie wyrzuciły jej obroty wybijając nam zęby. Planować spód najlepiej tanim nożem 10x10 NNZc z lutowaną płytką.
Obrazek
Na czas planowania po ustawieniu najlepiej bardzo lekki suport zacisnąć na łożu (kluczykiem imbusowym śrubkę pokazaną żółtą strzałką),
Obrazek
by opory przerywanego skrawania nie odsuwały noża od trzonka, bo wyjdzie nierówna powierzchnia spodu. Nóż skrawający można wtedy dosuwać do materiału pokrętłem sanek narzędziowych.
W razie pytań - pisz.
pozdrawiam,
Roman

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 07 sty 2026, 00:03

Hej.
Można i tak - ale to raczej delikatna maszyna.
Może się " źle zapatrywać " na nieuchronne - jeb - jeb - jeb.
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 07 sty 2026, 00:32

To można wyrównać po zgrubszym przeszlifowaniu...
pozdrawiam,
Roman

pitsky
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pitsky » 07 sty 2026, 07:45

Ja bym taki temat odpuścił, noże jak najbardziej da się tak zaadoptować tylko nie do tak małej maszyny. To mala tokarka i toczenia na niej radziecką płytką nie widzę, hss i to dobrze naostrzony to i owszem.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 07 sty 2026, 12:08

Jeśli autor tematu, jak sadzę, ma niewielkie doświadczenie w obróbce, to polecam lekturę dla początkujących gdzie można poznać podstawy tokarstwa, liznąć nieco podstaw teorii skrawania(nie jest to taka czarna magia). Została ona napisana dla kolegów modelarzy zaczynających przygodę z tokarkami i obróbką skrawaniem w ogóle.
https://pfmrc.eu/topic/60403-frezowanie ... y-romanj4/
Szkoda, że niektóre ilustracje czy linki w niej w międzyczasie uległy degradacji, ale jako autor służę pomocą w zrozumieniu tych informacji.
Poza tym, polecam Koledze także lekturę w wolnym czasie innych materiałów dotyczących także jego tokarki,
https://pfmrc.eu/topic/78625-techniki-t ... -mosiadzu/
remont-tokarki-mini-lathe-t13338.html
https://www.mini-lathe.com/
https://littlemachineshop.com/

a w razie pytań czy wątpliwości służę pomocą..
Oczywiście Koledzy pitsky i Pukury ma dużo racji, składaki 16-tki nie są najwłaściwszymi narzędziami do tak małej tokarki z racji geometrii samych płytek i oporów skrawania jakie generują, ale jak nasz Kolega Autor nie podejmuje się (na razie) samodzielnie ostrzyć do właściwej geometrii HSS-ów czy lutowanych, to te muszą (na razie) wystarczyć.. Może po lekturze przytoczonych artykułów się do samodzielnego ostrzenia zachęci.. Tym bardziej, że zawsze Koledzy z forum poprawią i doradzą co i jak..
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Autor tematu
WojtekJarzęcki

Post napisał: WojtekJarzęcki » 07 sty 2026, 21:06

Dziękuję wszystkim za szczególnie cenne dla mnie porady i uwagi. Pora na naukę i doświadczenia z ich wdrażaniem i praktycznym wprowadzaniem. Szczególnie dziękuje RomanowiJ4 za linki do lektur a opis planowania noża zaskoczył mnie (nie znałem tego sposobu). Może delikatne zbieranie ustrzeże mnie przed groźnym w skutkach "bum bum bum" :). Spróbować trzeba...
Jestem przed zakupem noża składanego (wolałem najpierw zapytać) pewnie kupię na AliExpress 16x16 do posiadanych rosyjskich płytek (trzeba je wykorzystać, wyleżały się solidnie ;) i może inny jakiś uniwersalny a może cały zestaw 10x10 lub 12x12 wyposażony już w płytki?. Tylko mogę korzystać z zakupów przez internet, przeniosłem sie na wieś i nie ma innego sposobu zaopatrzenia. Będę szukał choć z moim doświadczeniem i tym ze nie mozna dotknąć towaru pewnie nie trafię na przydatne i odpowiednie. Mam też w zapasach kilka właśnie też rosyjskich tarczek aluminiowych z czarną powierzchnią szlifierską z "ałmazów". Już próbowałem zrobić ostrzałkę noży (problem z otworami tych tarczek są nie typowe i trzeba kombinować tulejki i przejscia) i ich zamocowaniem do np szlifierki kątowej, doborem obrotów i chłodzeniem. Próbowałem ostrzyć kilka stalek i noży HSS. Z problemami i brakiem doświadczenia ale coś się nawet udało zrobić. Wrócę do tematu ostrzenia tylko muszę coś zrobić ze szlifierką (regulacja obrotów, na pełnych obrotach chce odlecieć) i ustawianie kątów ostrzenia. Może z Waszą pomocą znajdę jakieś materiały dotyczące ostrzenia w warunkach amatorskich.

pozdrawiam Wojtek Jarzęcki

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 07 sty 2026, 22:02

Hej.
Na allegro są szlifierki stołowe po 150 - 200 pln.
Jako były modelarz jakoś sobie nie mogę wyobrazić braku szlifierki.
Jeżeli można - jaki rodzaj modelarstwa uprawiasz?
Nauczysz się ostrzyć bez problemu - trochę prób i będzie ok.
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 08 sty 2026, 00:06

O ostrzeniu noży i jakimi ściernicami co się ostrzy masz nieco w materiale https://pfmrc.eu/topic/60403-frezowanie ... y-romanj4/. Ściernice diamentowe to w zasadzie tylko do węglików w nożach lutowanych(bez trzonków), bo wymiennych płytek składaków się nie ostrzy. Oraz do jedynie dogładzania HSS, a i to ostrożnie, bo szybko można ściernicę zaszklić.
Szlifierkę - radzę Ci nie kombinować z kątówką tylko zakupić typową stołową na ściernice najmniej ⌀150-200mm, możliwie dużej mocy, (min 300-400W, tu często sprzedawcy ściemniają podając do maleństw wręcz kilowaty), i tak jest w domu przydatna do wielu innych ostrzeń i prac, kątówka się do ostrzenia noży tokarskich nie nadaje. Jak zaczniesz ostrzyć to sam zobaczysz dlaczego. Stolik i tak najlepiej samemu do szlifierki dorobić, bo te blaszki-podpórki są bardzo niestabilne, ale o tym później.

Są u Chińczyków zestawy noży 10x10 z płytkami do Mini-Lathe (u nas 350-550PLN), np
https://www.amazon.pl/Narz%C4%99dzia-10 ... 09-6964447
https://www.amazon.pl/MIRTHBUY-wiertars ... 09-6964447
i niedrogi zestaw 11szt lutowanych
https://alle gro.pl/produkt/noze-tokarskie-10-10-11szt-silver-f4cd6a56-1452-4e6e-b090-4451f0c0e516 (usuń spację w alle... )
Noże lutowane to "surówki" i należy je doszlifować do właściwej geometrii by dobrze skrawały.

P.S. Szkoda, że nie poradziłeś się przed zakupem tego Hehta, za mniejsze pieniądze(nawet z cłem) miałbyś nieco większą(350mm vs 300mm w kłach) i mocniejszą (550W vs 300W) z metalowymi kolami zamiast nylonu, plus noże tokarskie lutowane 7szt, konik zaciskany na łożu dźwignią, wrzeciono z przelotem 21mm...
(porównaj parametry:
https://alle gro.pl/oferta/tokarka-do-metalu-elektryczna-hecht-8410-moc-370w-akcesoria-w-zestawie-15058586120
i
https://pl.aliexpress.com/item/1005008222735939.html (wybrać "kolor: Metal Gears")
No, ale jest jak jest, i trzeba lubić co się ma...
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”