Mieszanka do odlewania na wosk tracony

Opis mieszanki na bazie szkła wodnego do wykonania formy do odlewania na wosk tracony

Dyskusje dotyczące odlewania.

Autor tematu
Wawior
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Mieszanka do odlewania na wosk tracony

Post napisał: Wawior » 25 gru 2025, 15:02

Witam, potrzebuję sprawdzonego przepisu na mieszankę na bazie szkła wodnego do pokrywania woskowych modeli do odlewania na wosk tracony. Puki co testowałem mieszankę opisaną w "Poradniku odlewnika" z użyciem szkła wodnego, salmiaku i kwasu solnego rozcieńczonych wodą plus krzemionka. Niby wszystko po posypaniu piaskiem kwarcowym ładnie się utwardza ale jest spory problem a mianowicie ta mieszanka o konsystencji rzadkiego serka homogenizowanego spływa po wosku jak woda po kaczce (oczywiście wosk jest tłusty a mieszanka jest wodna wiec jak mogłoby być inaczej). Może użyć mieszanki rozcieńczonej alkoholem?
Nie zamierzam produkować nic komercyjnie więc jak ktoś nie chce otwarcie dzielić się tajemnica zawodową to bardzo bym prosił o cokolwiek na priv, nie rozpowiem, słowo pszczelarza ;)

Pozdrawiam

Staszek_Staszek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Re: Mieszanka do odlewania na wosk tracony

Post napisał: Staszek_Staszek » 25 gru 2025, 17:43

Jak duże mają być odlewy?
Z jakiego metalu?
Czy będą odlewane ciśnieniowo? Grawitacyjnie? Wirowane?
Ja robiłem formy masą o konsystencji sypkiej bez salmiaku i kwasu.
Ale moje były malutkie, kilku centymetrowe.

Autor tematu
Wawior

Post napisał: Wawior » 25 gru 2025, 19:14

Największy element ma ok 20cm i 4cm średnicy, reszta elementów tez kilku cm, materiał to aluminium a odlewanie grawitacyjne.
To była mieszanka piasku kwarcowego ze szkłem wodnym tak?

Staszek_Staszek

Post napisał: Staszek_Staszek » 25 gru 2025, 23:13

Wawior pisze:To była mieszanka piasku kwarcowego ze szkłem wodnym tak?

Używałem talku z czystą wodą. Talk jest niedrogi. Dla większych elementów można dodać nieco szkła wodnego.
Po zasypaniu modelu półsuchą masą stukałem w dno skrzynki i talk zagęszczał się.
Talk wytrzymuje 1400 ° C i jest miękki, łatwo go usunąć szczotką.
Forma wymagała kanalików odpowietrzających. Talk to płatki steatytu i zachowuje się inaczej niż piasek który ma zaokrąglone ziarna.
Piasek może być tańszy ale powinien być taki sam a najlepiej ten sam.
Do amelinium spoiwem formy może być sól kuchenna.
Można wówczas używać tego piasku wiele razy.
Im większa masa wlewanego metalu tym mocniejsze musi być spoiwo masy formierskiej.
W takiej sytuacji szkło wodne ma sens.
Formy przed zalaniem zawsze nagrzewałem.
Jak sobie coś jeszcze przypomnę to jutro napiszę.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 26 gru 2025, 11:01

Wawior pisze:
25 gru 2025, 15:02
Puki co testowałem mieszankę opisaną w "Poradniku odlewnika" z użyciem szkła wodnego, salmiaku i kwasu solnego rozcieńczonych wodą plus krzemionka.
To jakaś totalna bzdura.
Szkło wodne to roztwór krzemianu sodu, czyli soli bardzo słabego kwasu i bardzo mocnej zasady.
Krzemian sodu reaguje nawet z tak słabymi kwasami jak węglowy (dwutlenek węgla z powietrza rozpuszczony w wodzie).
Z kwasem solnym będzie reagował natychmiast po wymieszaniu.

Dodane 1 minuta 45 sekundy:
Staszek_Staszek pisze:
25 gru 2025, 23:13
Piasek może być tańszy ale powinien być taki sam a najlepiej ten sam.
Konia z rzędem temu. kto wie co poeta miał na myśli...

19Janusz53
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: 19Janusz53 » 26 gru 2025, 12:07

Nie bardzo rozumiem o czym ta dyskusja. Pierwszy z brzegu poradnik jubilera i rozdział "Odlewanie metodą traconego wosku" Wszystko jest dokładnie opisane. Oczywiście , przy dużym nadmiarze wolnego czasu można próbować wymyślać coś , co zostało juz bardzo dawno temu wymyślone.

Autor tematu
Wawior

Post napisał: Wawior » 29 gru 2025, 12:52

19Janusz53 ->Dyskusja jest nie o odlewaniu w gipsowej formie pod podciśnieniem tylko o odlewaniu w ceramicznej formie która powstaje w ten sposób że na wytapialny model nanosisz utwardzająca się mieszankę z pyłem krzemionkowym potem posypujesz piaskiem kwarcowym, czekasz aż się utwardzi i tak kilka razy. Cała zagadka to ten roztwór który się utwardzi.

tuxcnc -> Też wydało mi się to dziwne, oryginalny przepis dotyczył krzemianu etylu ale dalej napisali że zamiast niego można użyć szkła wodnego z dodatkiem roztworu salmiaku ("żeby poprawić właściwości").
O dziwo po dodaniu tego rozcieńczonego (1%) kwasu nie dzieje się nic widocznego :/ Ponadto piszą że jak już się utwardzi i wytopimy wosk powinno się to wypłukać w 10% roztworze HCl.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 29 gru 2025, 16:23

Wawior pisze:
29 gru 2025, 12:52
tuxcnc -> Też wydało mi się to dziwne, oryginalny przepis dotyczył krzemianu etylu ale dalej napisali że zamiast niego można użyć szkła wodnego z dodatkiem roztworu salmiaku ("żeby poprawić właściwości").
O dziwo po dodaniu tego rozcieńczonego (1%) kwasu nie dzieje się nic widocznego :/ Ponadto piszą że jak już się utwardzi i wytopimy wosk powinno się to wypłukać w 10% roztworze HCl.
Normalnie, to się miesza szkło wodne z wypełniaczem ceramicznym, potem wykonuje formę, a na koniec wkłada się ją (na przykład) do worka i napuszcza tam dwutlenku węgla (na przykład z butli).
Dzięki temu rozdziela się etapy przygotowania masy formierskiej i jej utwardzania (Jeśli wymieszasz szkło wodne z piaskiem, to taką zamkniętą szczelnie mieszaninę możesz przechowywać bardzo długo bez utraty właściwości).
Krzemian etylu działa trochę inaczej, bo jest estrem i pod wpływem wilgoci hydrolizuje do krzemionki i etanolu, ale efekt jest podobny.
Z gotowych mas to są takie szczeliwa do kominka, pakowane w takie same tuby jak silikon, ale wiele o nich nie potrafię powiedzieć. Używaliśmy ich do zabezpieczenia stalowych gwintów przed ocynkowaniem na gorąco i z tym zadaniem sobie radziły.
No i pamiętaj, że wszelkie teoretyczne opisy mogą dać efekty dalekie od oczekiwań, bo zawsze diabeł tkwi w szczegółach...

Autor tematu
Wawior

Post napisał: Wawior » 30 gru 2025, 12:51

Właśnie doświadczyłem tego na sobie, niestety forma pęka przy wytapianiu wosku, nie rozpada się ale jest bezużyteczna. Widzę że czekają mnie dalsze eksperymenty.
A co do mieszania szkła wodnego z wypełniaczem to samo szkło wodne wydaje się dość gęste i finalna mieszanka może być po prostu za gęsta jeżeli jej nie rozcieńczę np wodą albo alkoholem bo tu pojawia się kolejna przeszkoda a mianowicie wosk jest na tyle tłusty że mieszanka go nie zwilża i spływa po nim zamiast się go trzymać aż do posypania piaskiem kwarcowym nawet pomimo odtłuszczania acetonem . Szkoda że krzemian etylu jest tak drogi i do tego trudno dostępny.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 gru 2025, 16:43

Wawior pisze:
30 gru 2025, 12:51
wosk jest na tyle tłusty że mieszanka go nie zwilża i spływa po nim zamiast się go trzymać aż do posypania piaskiem kwarcowym nawet pomimo odtłuszczania acetonem
Możesz spróbować jakiejś warstwy pośredniej.
Ludzie mają mało oczywiste patenty, na przykład używają lakieru do włosów jako kleju w druku 3d. Brzmi absurdalnie, ale działa świetnie...
Trzeba próbować...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Odlewnictwo / Topienie Metali”