Mieszanka do odlewania na wosk tracony

Opis mieszanki na bazie szkła wodnego do wykonania formy do odlewania na wosk tracony

Dyskusje dotyczące odlewania.

Staszek_Staszek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Re: Mieszanka do odlewania na wosk tracony

Post napisał: Staszek_Staszek » 01 sty 2026, 19:21

Wawior pisze: wosk jest na tyle tłusty że mieszanka go nie zwilża i spływa po nim zamiast się go trzymać

Ja nic nie zwilżałem, zwyczajnie zasypywałem w rozbieralnej skrzynce.
Tak jak w starożytności - do pełna.
W warunkach domowych i amatorskim budżecie nie należy wzorować się na procesach stosowanych w przemyśle.
W starożytnej Grecji modele woskowe oblepiali gliną plastyczną.
Nie polewali jeno cierpliwie oblepiali paluszkami kawałek po kawałku. W gdy już glina podeschła zasypywali całość.
Aby glina nie pękała w czasie schnięcia należy ją schudzić.
Schudzenie gliny polega na jej zmieszaniu z piaskiem kwarcowym, lessem i co tam jeszcze pod ręką,
Ja wtenczas używałem talku.
Znaczy nie 3000 lat temu w Grecji, 40 lat temu jak się tym zajmowałem.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Mieszanka do odlewania na wosk tracony

Post napisał: jasiu... » 01 sty 2026, 20:02

Że się tak dołączę, na rededicie znalazłem podobny wątek. Myślę, że warto przetłumaczyć sobie translatorem i poczytać: https://www.reddit.com/r/Metalfoundry/c ... rys/?tl=de

Gość wypróbował mieszankę gumy ksantanowej, do której dodawał krzemionkę i wodę. Ostateczna jego recepta, to - cytuję - "około 800 g dwutlenku krzemu o gęstości 325 mesh, pół galona wody i 3-5 łyżeczek gumy ksantanowej, powoli wmieszane".

Może warto byłoby np. szamotu dodać? Tyle, żeby na modelu otrzymać pierwszą warstwę, następne da się już przecież z piasku i szkła wodnego uzyskać. No i całość dobrze wysuszyć, wypalić.

Fajnie pokazali to na filmiku:

A link do mas fabrycznych znalazłem tutaj: https://www.toepferspass.de/index.php/k ... hamotten-5

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Odlewnictwo / Topienie Metali”