RomanJ4 pisze:podłącz pod wtórne uzwojenie trafo bez prostownika(prąd przemienny 50Hz), może się rozmagnetyzuje... (kiedyś się połączało pod trafo Bestera)
Dziękuję za info.
Mam jakieś spore trafo toroidalne ale nie wiem ile zwojów nawinąć.
Najprościej byłoby mieć rozebrany transformator z rdzeniem typu E.
Można by działać przesuwając rdzeń po powierzchni, ale takiego akurat nie mam. O użyciu spawarki czytałem tylko wzmianki i nie mam spawarki.
Jak się dowiem szczegółów jak to zrobić to podjadę do zakładu spawalniczego.
pukury pisze:Następnie podłączyć do cewki - powstaną drgania gasnące.
Jest tego sporo w sieci.
Wydawało mi się że w rdzeniu jest zmagazynowana energia i po wyłączeniu zasilana powinny być drgania gasnące AC. Kwestia wielkości tego rdzenia. Poczytam jeszcze o tym w sieci w sieci.
qqaz pisze:ale w Radomiu jest złom a tam są kuchenki mikrofalowe.
W pierwszej kolejności podzwonię do firm które szlifują i oni mają pewnie jakieś doświadczenia. Mogą mieć urządzenie i zrobią mi to zapewne niedrogo.
Na złom nie mam już czasu. Ten etap w życiu nawet mile wspominam ale teraz wizyta w takim miejscu by mnie rozpraszała.
Do zakładu usługowego i tak muszę się wybrać aby zapoznać się z ich możliwościami, warunkami i cenami.
Przy okazji może jakoś porównam u nich wskazania mojego liniału krawędziowego bo póki co polegam na deklaracji producenta że spełnia on klasę 00.
Na Aliexpress są ręczne demagnetyzery za ok 200 zeta ale wolę się wcześniej czegoś o ni nich dowiedzieć.
Być może ktoś je testował.
Po gimnastyce zapytam wuja Google.