Czy warto zacząć pracę jako operator CNC bez doświadczenia i wykształcenia w branży?

Zastanawiam się, czy kurs operatora CNC wystarczy, by rozpocząć pracę w branży. Czy dla osoby bez doświadczenia i formal

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Re: Czy warto zacząć pracę jako operator CNC bez doświadczenia i wykształcenia w branży?

Post napisał: WZÓR » 07 gru 2025, 14:20

jasiekk7 pisze:
05 gru 2025, 08:25
Wypełnianie poleceń przełożonych jest twoim obowiązkiem. To wg Ciebie dyrektor ma szkolić, skoro go w tym "wyręczasz"? Z takim podejściem długo byś u mnie nie popracował.
.....
Pamiętam czasy , jak kierownik w pracy chodził po wydziale w fartuszku.
.... tym słabszym pomagał w rozwiązywaniu problemów .
Były to lata 80 -te.
Miał pieczątkę imienną (służbową) i poszanowanie u pracowników.
Nie znam Ciebie , .... ile z w / wymienionych fantów posiadasz na swoim koncie ?

P.s.
Dyrektor nie musi szkolić.
Po to są szkoły , kursy i warsztaty doszkalające.

Mariusz.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

jasiekk7
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10

Re: Czy warto zacząć pracę jako operator CNC bez doświadczenia i wykształcenia w branży?

Post napisał: jasiekk7 » 08 gru 2025, 08:34

Tak, zwłaszcza jak w fabryce mamy procesy, których nikt indziej nie ma. Wtedy nie przyjmiemy żadnego nowego pracownika bo nie ma kursów dostępnych na rynku! Prawda?

To co tu prezentujecie prowadzi właśnie do tego, co się dzieje również w naszej branży: operator CNC to dziś coraz częściej "przyciskowy": ustawić detal, narzędzia już niekoniecznie i wcisnąć zielony przycisk. Właśnie dlatego... jeden drugiemu wilkiem.

Obsługa CNC to żadna tajemna wiedza, aby doświadczony pracownik, który na ogół przeszkoli do pracy na stanowisku 100x lepiej niż jakikolwiek kurs nie potrafił pokazać nowemu jak pracować.

Kierownik miał poszanowanie u pracowników bo pracownicy kiedyś nie byli "najmądrzejsi na świecie". Jak jeden na wsi był magistrem to wszyscy do niego byli per Pan i odnosili się z szacunkiem. A dzisiaj? Każdy rodzic mądrzejszy od nauczyciela, czyż nie?
Proponuję przejść się na palarnie to się dowiesz, że każdy z tam obecnych jest lepszy od dyrektora. Zresztą nie trzeba iść na palarnie - wystarczy przeczytać ten wątek. Też próbujecie uczyć jak się powinno zarządzać.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: jasiu... » 08 gru 2025, 16:29

jasiekk7 pisze:
08 gru 2025, 08:34
operator CNC to dziś coraz częściej "przyciskowy"
W zakładach, w których masz długie serie oczywiście, że tak. Z drugiej strony czego można wymagać od człowieka, który od dłuższego czasu, cały czas klepie ten sam element. Jakiś korpus, czy dekiel.

Co innego w narzędziowniach, czy tam, gdzie robota jest jednostkowa. No ale wówczas od "operatora" zależy zdecydowanie więcej. Często nawet program na niektóre elementy jest pisany nie z CAMa, ale z ShopTurna, ShopMilla, a nawet z łapy w G-kodach.
jasiekk7 pisze:
Kierownik miał poszanowanie u pracowników bo pracownicy kiedyś nie byli "najmądrzejsi na świecie".
Jak sobie przypomnę, to i pracownik miał poszanowanie u kierownika bardzo często. Tym bardziej, że kiedyś nie było CNC i trzeba było stół skręcać, głowicę pochylać...
jasiekk7 pisze:
Każdy rodzic mądrzejszy od nauczyciela, czyż nie?
A to akurat często jest uzasadnione. Jak sobie przypomnę osoby, które uczyły moje dzieci, to do dziś na szacunek wobec niektórych zdobyć się nie mogę. I żeby nie było, że wszystkich lekceważę. Jakieś 10% nauczycieli, to byli fantastyczni ludzie. Reszta była nauczycielami, bo do żadnej innej roboty, oprócz przerabiania programu podstawówki, czy technikum, zwyczajnie się nie nadawała.

jasiekk7

Post napisał: jasiekk7 » 09 gru 2025, 08:39

jasiu... pisze:do dziś na szacunek wobec niektórych zdobyć się nie mogę

Właśnie o tym pisałem: kiedyś z autorytetem czy nauczyciela czy przełożonego się nie dyskutowało. Dzisiaj każdy wie lepiej.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: JacekBelof » 09 gru 2025, 15:40

jasiekk7 pisze:
09 gru 2025, 08:39
jasiu... pisze:do dziś na szacunek wobec niektórych zdobyć się nie mogę

Właśnie o tym pisałem: kiedyś z autorytetem czy nauczyciela czy przełożonego się nie dyskutowało. Dzisiaj każdy wie lepiej.
I tu objawia się błąd postrzegania i rozumowania.
Kiedyś autorytet i szacunek zdobywało się ciężką pracą, dziś wszyscy uważają, że im się z założenia należy.

jasiekk7

Post napisał: jasiekk7 » 09 gru 2025, 15:52

Cóż, ja natomiast uważam, że szacunek należy się każdemu - właśnie z założenia.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 09 gru 2025, 16:56

jasiekk7 pisze:
09 gru 2025, 08:39
kiedyś z autorytetem czy nauczyciela czy przełożonego się nie dyskutowało
A ty tak z pamięci, czy z wyobraźni. Bo mi pamięć podpowiada, że często się znalazł kierownik, czy majster, który zamiast autorytetu miał po prostu poparcie przewodniej siły, działającej na zakładzie.

Z drugiej strony u osób, które wybrały politechnikę, osoby po szkołach pedagogicznych cieszyły się autorytetem po prostu średnim. Może dlatego, że jeśli ojciec znał fizykę, czy matematykę lepiej, niż nauczycielka jego latorośli, to tak jakoś wychodziło. W szkolnictwie też często pomagała pewna organizacja, która i w tu miała sporo do powiedzenia.

Piszę o końcówce lat siedemdziesiątych i latach osiemdziesiątych.
JacekBelof pisze:
09 gru 2025, 15:40
Kiedyś autorytet i szacunek zdobywało się ciężką pracą
Dokładnie i jeśli były na początku kłopoty, to się szło z prośbą o pomoc do jakiegoś pana Marianka, a niekoniecznie do towarzysza majstra.
jasiekk7 pisze:
09 gru 2025, 15:52
Cóż, ja natomiast uważam, że szacunek należy się każdemu - właśnie z założenia.
Każdemu to się należy brak pogardy. Bo już na szacunek, to sobie trzeba zasłużyć.

Awatar użytkownika

JacekBelof

Post napisał: JacekBelof » 09 gru 2025, 18:00

jasiu... pisze:Każdemu to się należy brak pogardy. Bo już na szacunek, to sobie trzeba zasłużyć.
Lepiej bym tego nie ujął 👍
Jak nie potraficie zapanować nad spamem, to p_i_e_r_d_o_l_ę ja was!

jasiekk7

Post napisał: jasiekk7 » 09 gru 2025, 20:37

jasiu... pisze:Każdemu to się należy brak pogardy. Bo już na szacunek, to sobie trzeba zasłużyć.

To Wasze zdanie. Szanuję je choć sam mam zupełnie inne.

A spotykanie kogoś kto "wie lepiej" to dla mnie chleb powszedni. Dziwnym trafem to przełożeni pytają się o zdanie, bo podwładni zawsze mają swoje - lepsze.

Dla mnie koniec tego offtopa.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 10 gru 2025, 16:31

jasiekk7 pisze:
09 gru 2025, 20:37
bo podwładni zawsze mają swoje - lepsze.
To tak nie działa.

Kierownik i podwładni mają zupełnie inne zadania. Kierownik organizuje pracę zespołu. Jeśli robi to źle, źle się ludziom w tym zespole pracuje, to szacunku nie ma.

Podwładny ma szczegółowe zadania, wykonuje to, co kierownik zaplanował do wykonania. Podwładny może mieć różny stopień opanowania konkretnych czynności. Jeden swoją robotę wykona estetycznie, dokładnie, szybko, a inny będzie się męczył, a i efekt czasem pożal się Boże. Porównaj sobie kilku spawaczy, to zrozumiesz, o co chodzi.

I ten podwładny, dla którego nie ma problemu z wykonaniem bardzo odpowiedzialnej czasem roboty szacunek z reguły ma. Tym bardziej, jeśli jest "ludzkim" człowiekiem, lubianym, pomocnym.

Gorzej z kierownikiem. Jeśli nie potrafi zmobilizować zespołu, odpowiednio poukładać i porozdzielać robotę, to robota staje się nerwowa, czasem jakaś premia przejdzie koło nosa. Nie będzie miał szacunku ani taki kierownik, przy którym "wolno wszystko", ani taki, co to się czepia do każdego głupstwa. Kierownik musi po prostu kierować. Ot i wszystko.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”