Ciekawostka chińska alternatywa MESY
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 7
Re: Ciekawostka chińska alternatywa MESY
Sprawy posunęły się naprzód.
Udało mi się wygenerować konfigurację z małą liczbą łatwych do wykrycia błędów (Pncconf Wizard przypisał piny I/O do używanych przez stepgen i wystarczyło zmienić kilka cyferek).
Do sukcesu jeszcze bardzo daleko, ale kiedy poruszam osiami w LinuxCNC to mogę obserwować prawidłowe przebiegi na analizatorze stanów logicznych.
Czyli można uznać, że moja 7i92 jest sprawna i działa identycznie z oryginalną.
Udało mi się wygenerować konfigurację z małą liczbą łatwych do wykrycia błędów (Pncconf Wizard przypisał piny I/O do używanych przez stepgen i wystarczyło zmienić kilka cyferek).
Do sukcesu jeszcze bardzo daleko, ale kiedy poruszam osiami w LinuxCNC to mogę obserwować prawidłowe przebiegi na analizatorze stanów logicznych.
Czyli można uznać, że moja 7i92 jest sprawna i działa identycznie z oryginalną.
-
kszumek
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 11
Witam
W zasadzie na chwile obecną niezłego twora można złożyć z dostępnych części na raz
mesa +remora + ethercat ( po ethercat można ciekawe nietypowe czujniki podłączyć )
Testy odczytu enkodera też będą ? ,jakiegoś np: 1024cpr
W zasadzie na chwile obecną niezłego twora można złożyć z dostępnych części na raz
mesa +remora + ethercat ( po ethercat można ciekawe nietypowe czujniki podłączyć )
Testy odczytu enkodera też będą ? ,jakiegoś np: 1024cpr
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
Super! Tux, podzielisz się szczegółami konfiguracji? Chciałem maszyny na linuxcnc postawić, ale zawsze się wstrzymywałem przed kupnem mesy z dodatkami za 800+
Dodane 36 sekundy:
@kszumek co to jest ta remora?
Dodane 36 sekundy:
@kszumek co to jest ta remora?
-
kszumek

Witam
dla EC500
w skrócie to sterownik po ethernecie oryginalnie dla Mach z wgranym alternatywnym firmware pod linuxcnc
w miare tani 6 osi +16 wejsć +16 wyjść,
to działa i jest ok
nie wiem w zasadzie na chwile obecną co w końcu z enkoderem i dodatkami(MPG ,Spindle ) działa czy nie, stabilnie
jeżeli nie masz szczególnych wymagań to mesa jest ci zbędna, zrobisz na remorze
dla EC500
w skrócie to sterownik po ethernecie oryginalnie dla Mach z wgranym alternatywnym firmware pod linuxcnc
w miare tani 6 osi +16 wejsć +16 wyjść,
to działa i jest ok
nie wiem w zasadzie na chwile obecną co w końcu z enkoderem i dodatkami(MPG ,Spindle ) działa czy nie, stabilnie
jeżeli nie masz szczególnych wymagań to mesa jest ci zbędna, zrobisz na remorze
-
19Janusz53
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 2
Moja "7i92" również ruszyła , ale dopiero po włączeniu statycznego numeru IP dla hosta.Trochę to trwało , ale aktualnie krecę silnikami. Teraz postawiłem sobie zadanie uruchomenia mpg . Moja znajomość Linux-a pokrywa się ze słowami refrenu w piosence Lady Punk " Mniej niż zero Mniej niż zero ...", więc trochę to pewnie potrwa. Na sieci jest w tym temacie sporo informacji , ale dla mnie są one aktualnie mocno niezrozumiałe.
-
forestgril

-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 7
Kopia
Kopia, bo nikt nie twierdzi że to oryginał.
Dodane 9 minuty 55 sekundy:
To akurat jest normalne.19Janusz53 pisze: ↑20 wrz 2025, 13:14Moja "7i92" również ruszyła , ale dopiero po włączeniu statycznego numeru IP dla hosta.
Aczkolwiek jest możliwe żeby kontroler negocjował IP przez DHCP, ale chyba żaden ze znanych mi tego nie robi, bo po prostu nie ma to sensu.
Natomiast jest zupełnie inny problem, 7i92 potrafi zrywać połączenie.
Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale mam w komputerze dwa porty LAN, jeden wbudowany w płytę główną i drugi na karcie PCIe.
Kiedy podłączę do tego z płyty głównej to komunikacja się urywa najpóźniej po kilku minutach, natomiast z tym na karcie pracuje normalnie.
Jest o tym dyskusja na forum LinuxCNC, ale tam gadają same głupoty, z których nic nie wynika.
Problem zapewne leży w ustawieniach karty sieciowej, ale w których, to nie mam pojęcia.
-
kszumek

Witam
czekam i ja na płytkę, w międzyczasie rozejrzałbym się za płytka coś w rodzaju opto ,pośredniczącą
między enkoderami 5V a 7i92 , 6sztuka ABZ czyli z 18 wejść , może ktoś coś widział na ali
ma do polecenia gotową płytkę lub płytki ? ew . na ile bezpieczne było by podłączenie bezpośrednie
docelowo wylądowało by to przy sporawym falowniku z 20kW w jednej szafie
i jeszcze przy okazji co w remorze oprócz tych 16 IO i stepgenów działa na pewno z tych dodatkowych IO na dzień dzisiejszy ?
czekam i ja na płytkę, w międzyczasie rozejrzałbym się za płytka coś w rodzaju opto ,pośredniczącą
między enkoderami 5V a 7i92 , 6sztuka ABZ czyli z 18 wejść , może ktoś coś widział na ali
ma do polecenia gotową płytkę lub płytki ? ew . na ile bezpieczne było by podłączenie bezpośrednie
docelowo wylądowało by to przy sporawym falowniku z 20kW w jednej szafie
i jeszcze przy okazji co w remorze oprócz tych 16 IO i stepgenów działa na pewno z tych dodatkowych IO na dzień dzisiejszy ?
-
forestgril

-
kszumek

Witam
czasami za dużych skrótów myślowych używam i wychodzi bezsens
generalnie stwierdzenie że wyląduje to koło falownika to chodzi że będzie w środowisku z zakłóceniami
czyli jak to w szafie z zasilaczami falownikiem ,driverami
i chyba wypadało by coś dać miedzy tą mese a liniały lub enkodery
analogu tu nie potrzebuje przynajmniej na razie
czasami za dużych skrótów myślowych używam i wychodzi bezsens
generalnie stwierdzenie że wyląduje to koło falownika to chodzi że będzie w środowisku z zakłóceniami
czyli jak to w szafie z zasilaczami falownikiem ,driverami
i chyba wypadało by coś dać miedzy tą mese a liniały lub enkodery
analogu tu nie potrzebuje przynajmniej na razie