Dokąd zmierza świat?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 64

Re: Dokąd zmierza świat?

Post napisał: jasiu... » 18 wrz 2025, 16:39

IMPULS3 pisze:
17 wrz 2025, 20:45
Trudno powiedzieć coś złego o narodzie rosyjskim skoro jest faktycznie przyjazdny
Prawda jest taka, że Polaków i Rosjan zawsze na siebie napuszczano. Co nie zmienia sytuacji, że Rosjanie zawsze starali się o Polakach myśleć dobrze. I nie chodzi mi tylko o to, co o Poniatowskim myślała caryca Katarzyna. W końcu z drugiego krańca, to Polakowi, Dzierżyńskiemu, Lenin ufał najbardziej.

Bo ludzie dzielą się na mądrych i głupich, a nie na Polaków, Rosjan, Niemców... Problem w tym, jak w jakimś narodzie tych głupich zaczyna być więcej.
szopenn pisze:
17 wrz 2025, 21:02
teraz zależy jakimi standardami będziemy oceniać niemców i ich "skruchę"
Szkoda, że mnie szopenn zablokował, bo bym go poprosił, żeby rozwinął temat co miał na myśli jako "skruchę". :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
drzasiek90 pisze:
17 wrz 2025, 21:18
Drony wleciały w konkretnym celu - ale nie były uzbrojone więc nie miały wywołać żadnych szkód.
A mówiłem, że drzasiek jest genialny! Wleciały w konkretnym celu, żeby sprawdzić jak wygląda obrona przeciwdronowa w NATO. I sprawdzili. A to, że były nieuzbrojone świadczy jednoznacznie, że były zaprogramowane na Polskę, a nie na Ukrainę. To nie były przypadkowe drony i to jest właśnie problem.
pukury pisze:
17 wrz 2025, 21:33
Piszą / mówią że ta rakieta była " zepsuta " .
Jak można podczepić pod samolot "zepsutą rakietę"? No chyba, że podczepiający ją zepsuł.
drzasiek90 pisze:
18 wrz 2025, 08:37
minister obrony narodowej oświadczył, że zostały zestrzelone drony stanowiące zagrożenie.
A to on prawdę mówił? Pewnie taką samą, jak o zepsutej rakiecie, co zobaczyła ciepły komin i uznała, że to może być silnik drona.
IMPULS3 pisze:
18 wrz 2025, 08:55
ale wystarczy aby silnik który coś tam waży spadł z wysokosci i juz może zrobic krzywdę.
Szkoda, że nie wiedziały tego drony, których nie udało się zestrzelić i wszystkie lotem ślizgowym po prostu wylądowały sobie w różnych miejscach. Pamiętaj, że ten dron ma na czym lecieć, ma skrzydła i nie spada jak kamień na dół.
drzasiek90 pisze:
18 wrz 2025, 16:22
Ale patrz jak ładnie zapomniano o aferze z KPO.
O aferze z Mercosurem przede wszystkim.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pukury » 18 wrz 2025, 17:06

Hej.
Jasiu - co Ty wiesz o rakietach pod samolotem ?
To nie taki prosty mechanizm - kabelki , prąd , odpalasz i po sprawie :mrgreen:
A co zapomnianych afer - to i o - maseczkach , respiratorach i wielu innych zapomniałeś ?
Od ilu lat i kto negocjował umowę MERCOSUR i zielony ład ( czy jakoś tak ).
pzd.
Mane Tekel Fares

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: IMPULS3 » 18 wrz 2025, 17:49

drzasiek90 pisze:Teraz drony są na topie.

Bosą,a jak by ich nie było to by było coś innego aż do znudzenia. Tylko że ze wszystkich informacji kluczowe są tylko te które mi są potrzebne. Innych głupot nie śledzę.
jasiu... pisze:Bo ludzie dzielą się na mądrych i głupich, a nie na Polaków, Rosjan, Niemców... Problem w tym, jak w jakimś narodzie tych głupich zaczyna być więcej.

Jasiek, ja się czasem nawet z Tobą zgodzę, :D
jasiu... pisze:Szkoda, że nie wiedziały tego drony, których nie udało się zestrzelić i wszystkie lotem ślizgowym po prostu wylądowały sobie w różnych miejscach. Pamiętaj, że ten dron ma na czym lecieć, ma skrzydła i nie spada jak kamień na dół.

A co to za róznica czy wleci od góry czy z poziomu? Zaboli tak samo a może i nawet mocniej, :P

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 18 wrz 2025, 19:00

pukury pisze:
18 wrz 2025, 17:06
Jasiu - co Ty wiesz o rakietach pod samolotem ?
Nic, ale jak nieuzbrojona rakieta spadnie z wózka, to nie wybuchnie. Tyle że takiej nie powinno się już pod samolot podwieszać.
pukury pisze:
18 wrz 2025, 17:06
Od ilu lat i kto negocjował umowę MERCOSUR i zielony ład ( czy jakoś tak ).
Zawsze ci sami, tyle że raz jedni odgrywają rolę opozycji, a drugi raz drudzy.
IMPULS3 pisze:
18 wrz 2025, 17:49
A co to za róznica czy wleci od góry czy z poziomu?
Po to taki obiekt ma skrzydła, żeby dawały mu siłę nośną. Robiłeś szybowce z elementów ze składnicy harcerskiej? No to ten dron ma podobnie, leci z określoną prędkością, nawet przy wyłączonym silniku, a później spada. Zauważ, nigdzie nie pokazano, że od drona coś się zapaliło, a więc przyczyną upadku był za każdym razem prawdopodobnie brak paliwa.

Jeszcze jedno. Dron Gerbera, a takie nadleciały nad Polskę, ma masę startową wynoszącą 18 kg, silnik 10 kW i skrzydła delta o dużej powierzchni. A że prędkość max. to 160 km/h, to i zniszczeń nie ma. Jeszcze raz podkreślam, to jest samolocik, nie bomba, która spada w dół.

Acha - kadłub jest wykonany z drewna i styropianu!!!

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 18 wrz 2025, 19:42

jasiu... pisze: Jeszcze raz podkreślam, to jest samolocik, nie bomba, która spada w dół.

Jeszcze raz podkreślam, jakkolwiek uderzy to zaboli. :P

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 18 wrz 2025, 20:05

To zrzuć styropianowe pudło od telewizora i zobacz jakie szkody poczyni.

Możesz sobie kupić silnik DLE-85, przeznaczony dla modeli o wadze 8-12 kilo. Taki silnik ma 8,5 konia i waży z wydechem i gaźnikiem ok. 2,3 kilograma, z tym że sam wydech waży ćwierć kilo. Ten z gerbery nie waży więcej, niż 3 kilo. I takie coś masz wbudowane w ogromne styropianowe skrzydło. Masa 18 kilo to masa łącznie z paliwem, to ile waży w sumie taki dron, jak się paliwo wypali? 4 kilo maksymalnie? I taki latawiec naprawdę jest w stanie zrobić krzywdę? A może wiesz, gdzie krzywdę zrobił?

No fakt, goniono te zabawki, nie przy pomocy AN2, ale przy pomocy F16! To też dosadnie pokazuje, jak działa współczesne wojsko.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 18 wrz 2025, 20:18

jasiu... pisze:4 kilo maksymalnie? I taki latawiec naprawdę jest w stanie zrobić krzywdę? A może wiesz, gdzie krzywdę zrobił?
A chciałbyś robić za manekina? Bo jak tak to bym był skłonny spróbować, ;)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 19 wrz 2025, 14:50

IMPULS3 pisze:
18 wrz 2025, 20:18
chciałbyś robić za manekina?
To nie o to chodzi. Podałem ci kilka parametrów tych dronów, które wleciały do Polski. To nie były drony Bayraktar TB2, których każdy ma masę startową 650 kilogramów. To były Gerbery, których każda ma masę startową 18 kilogramów!

Jak to odróżnić? A jak odróżnić Mercedesa Actrosa od wózka inwalidzkiego? Choćby w ten sposób, że ten pierwszy da się zaobserwować na radarach, bo ma rozpiętość skrzydeł 12 metrów! Nie wiedzą tego w wojsku, że podrywają myśliwce i jeszcze próbują te zabawki zestrzeliwać?

Pod Bayraktarem są podwieszane 4 bomby. Małe, ale kierowane. I zestrzelenie Bayraktara w nieodpowiednim miejscu może doprowadzić do tragedii, bo bomby i tak spadną. Nawet, jeśli przyjmiemy, że to mógłby być irański Shahed 136, to też trudno go z Gerberą pomylić. Bo Shahed ma 200 kilo i sporo w nim odbijającej promieniowanie radarowe stali. Czy w naszym wojsku, ci zawodowi żołnierze nie potrafią określić, co się zbliża, czy niewykrywalny popierdułek z styropianu, czy coś znacznie cięższego i dającego się wykryć.

Bo jeśli tak, to czemu nie powiedziano, że to, co wleciało na teren Polski było radarem niewykrywalne, z uwagi na wielkość i zastosowane materiały? Kolejne pytanie, czy nikt nie wiedział, że Gerbera używa (w odróżnieniu do groźnych dronów) systemu naprowadzania, opartego na GPS? Przecież wystarczyło skierować na taki dron wiązkę fal radiowych, zakłócających GPS, czy stacje telefonii GSM (a tak, korzysta też z aGPS!). Od razu poleciałby w inną stronę, a taka stacja zakłócająca mogłaby na Dacii być zamontowana, F16 nie jest potrzebny!

Jeśli ja takie rzeczy wiem, bo są powszechnie dostępne, to czemu nie wie o tym wojsko? No dobra, miałem kolegę, który miał duże osiągnięcia w modelarstwie lotniczym, on zaraził mnie ciekawością do tego, co lata, ale profesjonalista ze mnie żaden. To jacy są profesjonaliści w wojskach, że nie mają przygotowanych antidotum na Gerbery?

Żeby nie było, że lekceważę. Gerbera nie ma żadnej ładowności, ale mogłaby przenosić np. broń biologiczną. Choćby z tego powodu nie wolno jej lekceważyć. Ale skupianie się na poszukiwaniu systemów przeciwko takim zabawkom jest śmieszne. Bo wyszło na to, że specjalista chorób wewnętrznych doktor Kamysz specjalistą od obronności nie jest. Może powinien resort zmienić? I dla ludzi i dla rządu mogłoby być lepiej.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 wrz 2025, 07:21

jasiu... pisze:Podałem ci kilka parametrów tych dronów, które wleciały do Polski. To nie były drony Bayraktar TB2, których każdy ma masę startową 650 kilogramów. To były Gerbery, których każda ma masę startową 18 kilogramów!

Jasiek idziesz w stronę tych kanałów YT które to zajmują się wszystkim. Ja się na dronach nie znam, ale wiem jedno ze wszystko co leci bez kontroli jest niebezpieczne. A to czy ktoś tam coś dołoży to już inna sprawa.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: WZÓR » 20 wrz 2025, 09:46

Troszkę z innej beczki

https://tuwroclaw.com/artykul/tysiace-a ... y-n2040331

Te samochody są tak niebezpieczne jak drony.
.... wpadnie taki na Ciebie na drodze i bęc :mrgreen:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”