Odczyt cyfrowy do TUD 50x100

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
bolej1
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Odczyt cyfrowy do TUD 50x100

Post napisał: bolej1 » 14 wrz 2025, 20:42

Witam. Koleżanka poprosiła mnie o pomysł na prezent dla jej Taty. Tata ma tokarkę TUD 50x100 sporo na niej pracuje więc zaproponowałem odczyt. Pomysł został zaakceptowany ale nie wiem jak sprawdzić długość toczenia w poprzek.
Maksymalna średnica toczenia nad łożem 500 mm czyli liniał 250mm? Czy 3 odczyty jest konieczny?

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Re: Odczyt cyfrowy do TUD 50x100

Post napisał: Robert_K » 15 wrz 2025, 09:15

bolej1 pisze:jak sprawdzić długość toczenia w poprzek

Kręcisz korbą do oporu w jedną stronę, zaznaczasz i później kręcisz w drugą do oporu, albo do końca śruby. Kupujesz liniał, którego długość pomiarowa jest większa o kilka cm od zmierzonej odległości i taki montujesz tak, żeby w obu skrajnych pozycjach suportu liniał miał jeszcze zapas przesuwu.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 15 wrz 2025, 09:30

bolej1 pisze:Czy 3 odczyty jest konieczny?

Nie. Sanek narzędziowych w zasadzie rzadko się używa(poza toczeniem krótkich stożków), bardziej do korekty ustawienia noża do materiału, więc 3 oś nie jest konieczna. Tym bardziej, że po użyciu sanek narzędziowych wskazanie można na czytniku wyzerować albo nadpisać.
P.S. Są czytniki LCD z polskim menu, np Ditron D80, czy https://pl.aliexpress.com/item/1005002732571777.html
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
bolej1

Post napisał: bolej1 » 15 wrz 2025, 15:09

Dzięki za odpowiedź. Problem w tym że ja nie mam jak tego fizyczne sprawdzić, miejsce gdzie stoi tokarka jest 200km ode mnie. Ma to być niespodzianka ale jak nie będzie wyjścia poproszę o pomiar.

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 15 wrz 2025, 15:56

Koleżanka nie może zmierzyć?

Pozdrawiam.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tristar0 » 15 wrz 2025, 21:22

Robert_K pisze:Koleżanka nie może zmierzyć?
Koleżanka to zmierzy inne rzeczy i nie będzie to tokarka :wink:
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Astralny Byt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Astralny Byt » 15 wrz 2025, 21:27

Nie rozpedzaj sie w obietnicach .Czasem do tokarki trudno założyć liniały .To nie jest proste . Trzeba je dobrze odizolować od chłodziwa.
Nie obiecuj .

Autor tematu
bolej1

Post napisał: bolej1 » 17 wrz 2025, 09:55

O chłodziwie nie pomyślałem pewnie trzeba zastosować jakieś okapnik z blachy. Jak to jest rozwiązane w innych tokarkach?
Pewnie liniał osi z jest cofnięty do tyłu a osi y jest z tyłu sań.
Pewnie trzeba będzie poprosić Tatę o pomiary długość osi. W katalogu tej tokarki jest napisanie że max średnica toczenia 500mm. Ale rzeczywistosc może być inna.

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 17 wrz 2025, 15:04

bolej1 pisze:W katalogu tej tokarki jest napisanie że max średnica toczenia 500mm.

To nie ma znaczenia w tej sytuacji, bo gdzie indziej jest imak jak toczysz nożem średnicę zewnętrzną, gdzie indziej jak wytaczasz otwór wytaczadłem, a w obu przypadkach toczysz tą samą średnicę.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 17 wrz 2025, 18:41

bolej1 pisze:Jak to jest rozwiązane w innych tokarkach?
Pewnie liniał osi z jest cofnięty do tyłu a osi y jest z tyłu sań.

Najczęściej nad liniałem optycznym jest przymocowana do korpusu łoża(lub sanek poprzecznych) osłona z aluminiowego kątownika(w kształcie poziomego Z) jeśli jest na to miejsce.
Liniał na łożu(oś podłużna)
Obrazek
Liniał z prawej strony sanek poprzecznych(oś poprzeczna)
Obrazek

Liniały montuje się wargami(i suwakiem) do dołu,
(liniał optyczny - przekrój)
Obrazek
więc nie ma praktycznie możliwości by chłodziwo i wiórki wniknęły na listwę szklaną nawet bez osobnej osłony.
Niektórzy do sanek poprzecznych montują typowej wielkości listwę optyczną poziomo "bo pionowo nie chce się zmieścić", z wargami i suwakiem z boku,
Obrazek
ale to jest bardzo ryzykowne mocowanie ze względu właśnie na możliwość zalania chłodziwem i wnikania zanieczyszczenia, wiórków. Nie zaleca się też mocowania liniału z lewej strony sanek poprzecznych,
Obrazek
ze względu na możliwość uderzenia jej np wyrwanym ze szczęk detalem, "wjechania" w uchwyt, czy poderwanie splatanymi wiórami wstęgowymi które złapał uchwyt.
To już lepiej zastosować z prawej strony liniał typu "slim" z analogicznym zakresem roboczym, np Sino KA-200.
Obrazek
chinskie-dro-t79907-360.html
Obrazek
Liniały Slim mają zmniejszone w stosunku do typowych gabaryty przekroju poprzecznego i nadają się do montażu nawet w maych tokarkach stołowych. Albo liniał z listwą magnetyczną.
(porównanie gabarytów typowego liniału optycznego ALS z liniałem typu "Slim" KA-200)
Obrazek

W załączniku masz instrukcje montażu liniałów optycznych
Montaż liniałów.pdf
(177.23 KiB) Pobrany 20 razy
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 85Veyie7s3
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... u5BbqFOEvy

Najważniejsze w montażu liniałów (optycznych i magnetycznych) jest równoległe ustawienie (w dwu płaszczyznach) ich korpusów do linii ruchu karetki (czyli pow. suportu lub sanek poprzecznych), tak aby odchyłki(mierzone czujnikiem)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
nie przekraczały dopuszczalnych wartości (zazwyczaj 0,02-0,03mm), bo to rzutować będzie na dokładność i powtarzalność odczytów, a w skrajnych wypadkach niepożądane naprężenia mogą prowadzić do uszkodzenia szklanych liniałów.
Jako, że korpus liniałów ma na obu końcach podłużne pionowe otwory do montażu do obrabiarki, to u siebie mocowałem je do korpusu maszyny za pomocą 2 wkręconych w korpus obrabiarki szpilek z nakrętkami z obu stron liniału, które dawały możliwość regulacji zarówno ustawienia liniału w poziomie(do ruchu sanek poprzecznych), jak i regulację odległości liniału od korpusu maszyny (oba ustawiane pod czujnikiem).
(tu montaż liniału sanek poprzecznych stołu krzyżowego do korpusu frezarki)
Obrazek Obrazek Obrazek
Takie mocowanie korpusu liniału "w powietrzu" na dwóch skrajnych szpilkach z odsunięciem od korpusu maszyny nie powoduje szkodliwego naginania liniału gdyby korpus maszyny okazał się nieco krzywy.
Poniżej sposób zamocowania wodzika karetki do sanek poprzecznych stołu krzyżowego.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Wodzik musi być zamontowany i wyregulowany tak by wywierał na karetkę żadnych innych sił poza swobodnym przesuwem jej wzdłuż liniału.

Dodane 7 minuty 53 sekundy:
bolej1 pisze:Pewnie trzeba będzie poprosić Tatę o pomiary długość osi.

Trzeba poprosić o dokładne zmierzenie odległości między skrajnymi punktami położenia zarówno całego suportu, jaki i sanek poprzecznych, dodać minimum po 10mm z obu końców, i wybrać najbliższą temu długość liniału które są określone (jak będzie +20-40mm to też dobrze).
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”