Topienie metali i robienie z nich figurek
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 16
Topienie metali i robienie z nich figurek
Chcę zrobić parę odlewów figurek z metalu - jednak jestem w tym temacie kompletnym laikiem i w związku z tym mam trochę pytań.
Po pierwsze czego będę potrzebował?
Mniej więcej orientuję się jak zrobić formę (silikon) a potem wlewam w nią wosk - potem wosk zalewam gliną a w gotową formę wlewam metal.
Czego będę jednak potrzebował do roztopienia metalu?
Wiem, że z pewnością przyda się tygiel, palnik i jakieś szczypce do podniesienia tygla. Nie wiem jednak jaki tygiel kupić (ceramiczny, grafitowy czy jeszcze jakiś inny)? Chcę metal roztapiać palnikiem więc nie wiem czy tak się da przez ściankę tygla?
Czy będę potrzebował czegoś jeszcze?
Po drugie jakiego metalu mam użyć żeby jego temperatura topnienia nie była zbyt wysoka i dało się go stopić palnikiem (aluminium nie wchodzi w grę bo jest za lekkie - chcę aby figurki były masywne)?
Odlewy chcę wykonywać w warunkach domowych więc nie wiem też jakiego palnika użyć?
Chciałbym żeby figurki były dokładnie odwzorowane więc byłbym wdzięczny za porady dotyczące techniki tworzenia form i odlewania.
Macie może jakieś sprawdzone sklepy gdzie można kupić potrzebny mi sprzęt?
Znalazłem takie stronki i mniej więcej zapoznałem się z ich treścią:
http://www.inkluz.pl/archiwum/inkluz48/ ... etony.html
http://www.backyardmetalcasting.com/index.html
Po pierwsze czego będę potrzebował?
Mniej więcej orientuję się jak zrobić formę (silikon) a potem wlewam w nią wosk - potem wosk zalewam gliną a w gotową formę wlewam metal.
Czego będę jednak potrzebował do roztopienia metalu?
Wiem, że z pewnością przyda się tygiel, palnik i jakieś szczypce do podniesienia tygla. Nie wiem jednak jaki tygiel kupić (ceramiczny, grafitowy czy jeszcze jakiś inny)? Chcę metal roztapiać palnikiem więc nie wiem czy tak się da przez ściankę tygla?
Czy będę potrzebował czegoś jeszcze?
Po drugie jakiego metalu mam użyć żeby jego temperatura topnienia nie była zbyt wysoka i dało się go stopić palnikiem (aluminium nie wchodzi w grę bo jest za lekkie - chcę aby figurki były masywne)?
Odlewy chcę wykonywać w warunkach domowych więc nie wiem też jakiego palnika użyć?
Chciałbym żeby figurki były dokładnie odwzorowane więc byłbym wdzięczny za porady dotyczące techniki tworzenia form i odlewania.
Macie może jakieś sprawdzone sklepy gdzie można kupić potrzebny mi sprzęt?
Znalazłem takie stronki i mniej więcej zapoznałem się z ich treścią:
http://www.inkluz.pl/archiwum/inkluz48/ ... etony.html
http://www.backyardmetalcasting.com/index.html
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
metodą traconego wosku to się trochę inaczej to robi. Oczywiście forma z silikonu nadaje się do woskowej figurki doskonale. Potrzebne ci są stopy "rzadkopłynne", może to być ołów z antymonem (tzw. stop drukarski) ale ja bym ci radził zacząć od ZnAl-u (stop cynku i aluminium). To najłatwiejszy stop na początek, choć fakt, figurki masywne nie będą.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 16
Chcę robić figurki wysokie na około 8cm - ale zależy mi na bardzo dużej szczegółowości - bo chcę je potem malować.
Szczerze powiedziawszy nie wiem jaki mam budżet - chciałbym na początek wydać jak najmniej i kupić tylko najpotrzebniejszy sprzęt - bo nie wiem czy mi się to spodoba i czy będzie mi wychodziło... Oszczędności mam około 300zł - ale miałem nadzieję zmieścić się w 150zł...
Jasiu... - czy możesz powiedzieć coś więcej o tym stopie drukarskim? Masz może jakąś stronkę która mówi o temperaturze topnienia poszczególnych stopów?
Widziałem kiedyś program "Jak to jest zrobione" o tym jak jubiler robi pierścionek i tam właśnie stosował podobną metodę z tym, że używał jeszcze jakiejś maszyny próżniowej i wirówki - czy ja też będę ich potrzebował? Z maszyną próżniową nie powinno być problemu bo są na allegro takie pojemniki na żywność próżniowe - mógłbym użyć takiego ale wirówkę musiałbym sam zrobić...
A co z tyglem i palnikiem? Jakich będę potrzebował?
Aha - jeszcze jedno - gdzie mogę kupić surowce potrzebne do zrobienia stopu? Czy można je kupić w stanie "surowym" czy też trzeba kombinować z jakichś blach itp.?
Edit: Stop drukarski to stop antymonu, cyny i ołowiu... - czyli figurki będą raczej masywne bo ołów przecież jest bardzo ciężki! I o coś takiego mi chodziło bo dodatkowo ten stop ma temperaturę topnienia rzędu 300 stopni - co mi bardzo odpowiada.
Szczerze powiedziawszy nie wiem jaki mam budżet - chciałbym na początek wydać jak najmniej i kupić tylko najpotrzebniejszy sprzęt - bo nie wiem czy mi się to spodoba i czy będzie mi wychodziło... Oszczędności mam około 300zł - ale miałem nadzieję zmieścić się w 150zł...
Jasiu... - czy możesz powiedzieć coś więcej o tym stopie drukarskim? Masz może jakąś stronkę która mówi o temperaturze topnienia poszczególnych stopów?
Widziałem kiedyś program "Jak to jest zrobione" o tym jak jubiler robi pierścionek i tam właśnie stosował podobną metodę z tym, że używał jeszcze jakiejś maszyny próżniowej i wirówki - czy ja też będę ich potrzebował? Z maszyną próżniową nie powinno być problemu bo są na allegro takie pojemniki na żywność próżniowe - mógłbym użyć takiego ale wirówkę musiałbym sam zrobić...
A co z tyglem i palnikiem? Jakich będę potrzebował?
Aha - jeszcze jedno - gdzie mogę kupić surowce potrzebne do zrobienia stopu? Czy można je kupić w stanie "surowym" czy też trzeba kombinować z jakichś blach itp.?
Edit: Stop drukarski to stop antymonu, cyny i ołowiu... - czyli figurki będą raczej masywne bo ołów przecież jest bardzo ciężki! I o coś takiego mi chodziło bo dodatkowo ten stop ma temperaturę topnienia rzędu 300 stopni - co mi bardzo odpowiada.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Ja bym cię odesłał do metod i kompozytów używanych w stomatologii.Tam jest stosowana metoda traconego wosku ,dokładnego wykonania odlewu na wirówkach a jako stopu popatrz tu.www.plazadent.com.pl