Colorcnc

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

kozak12
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Re: Colorcnc

Post napisał: kozak12 » 24 sie 2025, 15:13

tuxcnc pisze:
24 sie 2025, 13:48
Testów ciąg dalszy...

Muszę najpierw zrobić z tym porządek.
W każdym razie coś tam działa i jest komunikacja, więc można mieć nadzieję...
Czy te testy polegają na przeklepaniu wszystko ze strony Linux i napisaniu że nie działa?
Ewentualnie wyzwania gościa od debili że nie rozumie ?

Najpierw zrób porządek ze swoim bałaganem.
Bo wszystkim działa tylko nie Tobie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 48

Post napisał: tuxcnc » 24 sie 2025, 19:09

Zaczynam mieć tego debila dość...
Nie mówię o trollu-gównojadzie, który reprezentuje sobą takie dno, że jedyne co można robić, to go olewać...
Mówię o autorze LitexCNC, który jak czegoś nie spieprzy, to jest chory...
Wersja 1.3.3 ma taką magiczną właściwość, że firmware kompiluje się, ale komponent LinuxCNC nie widzi stepgenów...
No niby może się zdarzyć, że się coś przeoczy...
Zainstalowałem więc najnowszą wersję 1.3.4 i tutaj to mnie po prostu trafił szlag.
Stepgeny widać, ale nie da się skompilować firmware z PWM...
Wywala komunikat jednoznacznie wskazujący, że błąd jest w pliku konfiguracji json.
Czyli ten kretyn znowu pozmieniał format pliku json i tradycyjnie trzyma to w tajemnicy...
Zapytać go nie mogę, bo mnie przecież psychol zbanował...
Tak w ogóle, to w repozytorium są przykładowe konfiguracje sprzed dwóch lat, z których żadna nie ma prawa działać.
Czy to naprawdę trudno zrozumieć, że jak się wprowadza zmiany w kodzie, to trzeba też uaktualnić przykładowe konfiguracje?
A może on sobie tak dłubie w kodzie i w ogóle nie sprawdza czy te zmiany działają? No chyba mało prawdopodobne...

Nie widząc innej możliwości, zdecydowałem się na downgrade i wersja 1.2.4 chyba działa prawidłowo, ale ma błędy poprawione w nowszych wersjach, które to wersje nie działają, albo działają, ale trzeba się domyślić jak pisać konfiguracje...
No normalnie dom wariatów...

Jak pisałem, w Debianie 13 halcompile wywala mnóstwo ostrzeżeń, ale komponent instaluje. Trochę się temu przyjrzałem, ale to chyba kompilator szaleje wyświetlając totalne bzdury. Przykładowo wyświetla, że jakaś zmienna jest zadeklarowana ale nie używana, tyle tylko że usunięcie jej deklaracji wywala kompilację, bo w rzeczywistości jest jak najbardziej używana... Czyli mówiąc inaczej, kompilator bezczelnie kłamie...

Jak pisałem, w Debianie 12 komponenty LitexCNC kompilują się bez żadnych ostrzeżeń. Spróbowałem podłożyć pliki skompilowane w Debianie 12 do Debiana 13 i wygląda na to, że działają. Niby to ta sama wersja LInuxCNC, ale czasem pliki skompilowane w innym systemie operacyjnym strajkują (na przykład nie mogą znaleźć bibliotek w określonej wersji), tutaj jednak chyba różnice środowiska są nieistotne.

Na razie testy robię na Colorlight 5a-75e (to ta co ma dwa razy więcej wyjść), bo sobie przypomniałem, że mam taką w szufladzie i w niej nie grzebałem. Na 5a-75b muszę jeszcze z tydzień poczekać...

Awatar użytkownika

kozak12
Posty w temacie: 5

Post napisał: kozak12 » 24 sie 2025, 19:36

tuxcnc pisze:
24 sie 2025, 19:09
Zaczynam mieć tego debila dość...

Mówię o autorze LitexCNC, który jak czegoś nie spieprzy, to jest chory...
:) post wyżej o tym pisałem.
Dam Ci lajka i radę której i tak nie posłuchasz zrób najpierw u siebie porządek .

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 48

Post napisał: tuxcnc » 07 wrz 2025, 19:10

Dzisiaj zebrałem się napisać config dla LinuxCNC.
Na stronie https://litex-cnc.readthedocs.io/en/lat ... epgen.html jest przykładowa konfiguracja, a w tej przykładowej konfiguracji dwie linie:

Kod: Zaznacz cały

net xpos_cmd joint.0.motor-pos-cmd => [LITEXCNC](NAME).stepgen.00.position-cmd
net xpos_cmd joint.0.motor-pos-fb  <= [LITEXCNC](NAME).stepgen.00.position-prediction
LinuxCNC wywala się na drugiej z nich wyświetlając formalnie prawdziwy, ale niewiele mówiący komunikat, że się nie da podłączyć sygnału wyjściowego...
Problem sprowadza się do tego, że to są dwie różne sieci i powinny się inaczej nazywać, na przykład

Kod: Zaznacz cały

net xpos_cmd joint.0.motor-pos-cmd => [LITEXCNC](NAME).stepgen.00.position-cmd
net xpos_fb joint.0.motor-pos-fb  <= [LITEXCNC](NAME).stepgen.00.position-prediction
Niby drobny błąd, ale doskonale świadczy o autorze Litex-CNC, on po prostu nie sprawdza tego co pisze z pamięci...
I tak jest dosłownie ze wszystkim.
A jak mu zwrócisz uwagę, to się obrazi i Cię zbanuje...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”