Podajnik - Servo Bar 300
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Podajnik - Servo Bar 300
Będąc w piątek w pracy z 'nudów" postanowiłem pokombinować sobie z parametrem odpowiedzialnym za długość wysuwu pręta z szczęk przy pierwszym podaniu. Jak wiadomo w Setting'ach odpowiedzialny jest za to parametr 3101 - w którym podajemy długość pierwszego wysuwu pręta. Postanowiłem wprowadzić ta zmienną do programu. w tym celu w MDI napisałem króciutki programik:
G28 U0;
#3101=17.;
G105;
I co się okazało --> trzeba było w czasie podawania nowego pręta użyć wyłącznika awaryjnego. Czemu? Pręt wysuwało i wysuwało. Po podglądzie parametru 3101 okazało się, że została przypisana mu wartość ok. 413mm, dokładnie nie pamietam (w programie jak w/w jest podana wartość 17mm).
Jakieś sugestie, pomoc?
G28 U0;
#3101=17.;
G105;
I co się okazało --> trzeba było w czasie podawania nowego pręta użyć wyłącznika awaryjnego. Czemu? Pręt wysuwało i wysuwało. Po podglądzie parametru 3101 okazało się, że została przypisana mu wartość ok. 413mm, dokładnie nie pamietam (w programie jak w/w jest podana wartość 17mm).
Jakieś sugestie, pomoc?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
W jaki zatem sposób kolega ustawia zero podajnika (bagnetu popychającego pręt) względem uchwytu tokarki? Przecież musi to być ze sobą sprzężone - sterowanie musi wiedzieć, od jakiej wartości (zazwyczaj czoło uchwytu) ma mierzyć wysuwanie pręta. Jest nawet naklejka z informacją na pokrywie podajnika.cosmonet pisze:Funkcji G105 Q2 oraz G105 Q4 jeszcze nawet nie stosowałem
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Zawsze się nad tym zastanawiałemW jaki zatem sposób kolega ustawia zero podajnika (bagnetu popychającego pręt) względem uchwytu tokarki? Przecież musi to być ze sobą sprzężone - sterowanie musi wiedzieć, od jakiej wartości (zazwyczaj czoło uchwytu) ma mierzyć wysuwanie pręta. Jest nawet naklejka z informacją na pokrywie podajnika.

... i nie były mi nigdy przydatne te komendy, może trochę wyjaśnienia, jeżeli można prosić.