jakie narzedzia pomiarowe są lepsze stare czy nowe

Dyskusje dotyczące pomiarów, narzędzi pomiarowych stosowanych przy obróbce ręcznej i maszynowej.

Autor tematu
kareig52
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6

Post napisał: kareig52 » 04 sie 2025, 12:05

witam. rozważam zakup kątownika oraz liniału/przymiaru do dokładnych prac stolarskich i kalibracji cnc z profili alu. chciałbym kupić większy 30-20 cm bo WYDAJE MI SIĘ że łatwiej bedzie mi ustawić kąt gdy ramiona są dłuzesze. Ale do rzeczy. Czy jakiś starszy katownik np. vis (lub innej firmy. podpowiedzcie jakiej szukać) będzie lepszy niż nowy np limit czy format? też jaka klasa będzie wystarczająca 2 czy 1? myśle że 0 to przesada troche do moich zastosowań.
to samo pytanie mam o liniały. chciałbym kupić sobie 1 dłuższy dokładny 100 cm lub 150 cm . czy szukać jakiś starszych czy kupić nowy kinex lub limit (lub jakie inne są dobre) zależy mi aby był płaski i podziałka zaczynała się od 0

czytałemm że nitowane nie są dobre bo wystarczy ze spadnie i już do kosza. czy sztywne używane tez ten problem moze dotyczyć?

marviz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Re: jakie narzedzia pomiarowe są lepsze stare czy nowe

Post napisał: marviz » 04 sie 2025, 13:23

Jeśli nie masz kompletnie nic do wzorcowania to zakup używek to loteria. Nie mając chociażby drugiego liniału czy płyty pomiarowej, jak chcesz sprawdzić czy to co kupisz nie ma krzywizn czy nie jest skręcone?

kątownik już sprawdzić w domu jest łatwiej bo odbijając w osi i mierząc czujnikiem zegarowym zamontowanym na prowadnicy można zmierzyć kąt ale liniał bez powierzchni wzorcowej już gorzej. Te wszystkie używki z OLX to może być ciekawy materiał ale do regeneracji.

Co do kątowników, ja kupiłem zerówkę z allegro, jakiś tam magnum. Trochę ryzyko ale wiedziałem że jak przyjdzie, zmierzę w domu i będzie kupa to zawsze mogę odesłać. Przyszedł nawet bardzo dobry egzemplarz więc mam i sobie chwalę, trzeba było jedynie trochę kamieniem przelecieć krawędzie:
allegro .pl/produkt/katownik-magnum-250-x-160-mm-3e73deef-5b36-4498-bebd-4e682804474a
Lub coś z Visły www.visla.pl/narzedzia-pomiarowe/katowniki-s182/

Z Liniałem nie pomogę ale dla mnie Limit to przewartościowana marka, pewnie da się znaleźć lepiej i taniej.

Nitowane to zostaw na budowę.

Autor tematu
kareig52

Post napisał: kareig52 » 04 sie 2025, 15:35

Jeszcze raz powiedz jak sprawdzić kątownik? Mam czujnik zegarowy taki najtańszy z aliexpres. Teraz jak ma wyglądać prowadnica. Myślałem aby sprawdzić to tak że przyłożę kątownik do krawędzi stołu i narysuje linie dokładając do krawędzi prosty liniał dla przedłużenia ramienia a następnie odwrócę i zrobię to samo. Im dłuższa linia tym lepiej wskaże błąd.

Co to znaczy że kamieniem przeleciec krawędzie? Nie straci kąta w tedy?

Co tak właściwie może się stać z takim kątownikiem który nie jest nitowany? Jak to spadnie to może stracić kąt? Jak wyszedł z fabryki prosty to raczej powienen być chyba prosty prawda? Czy się mylę?

Dodane 22 minuty 37 sekundy:
I czy jak takie używane kątowniki mają jakąś rdze to warto w ogóle to brać pod uwagę

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 04 sie 2025, 18:41

kareig52 pisze:
04 sie 2025, 15:35
jak sprawdzić kątownik?
Bardzo łatwo - stawiasz na płycie traserskiej kątownik wzorcowy i dosuwasz do niego badany. Jak będzie szpara, to masz niefart.
Zapewne nie masz ani płyty traserskiej, ani kątownika wzorcowego, więc musisz znaleźć jakieś zastępcze.
Płaskie są z zasady lustra. Nie jest to oczywiście przyrząd pomiarowy, ale po prostu krzywe lustro dawałoby skrzywione odbicie, więc producenci starają się tego unikać.
Co do wzorcowego kątownika, to możesz spróbować z papierem do drukarki. Wyjmujesz z opakowania dwa arkusze na raz i bez ich rozdzielenia odcinasz jeden róg. Ponieważ ryza papieru jest cięta gilotyną na raz, więc arkusze powinny być identyczne. Dostaniesz więc dwa kątowniki i jeśli będziesz miał fart, to one będą miały 90 stopni (sprawdzasz jak pisałem na początku). Jak będziesz miał mniej farta, to po ich zestawieniu będziesz miał szparę, ale to jeszcze nie jest tragedia, bo oba są przecież identyczne, więc jeden ma dokładnie połowę błędu.
Tak ogólnie, to do dokonania dokładnego pomiaru nie potrzeba idealnego narzędzia, wystarczy że błąd jest znany i powtarzalny, bo wtedy można wprowadzić odpowiednią poprawkę.

Autor tematu
kareig52

Post napisał: kareig52 » 04 sie 2025, 21:41

Czegoś nie rozumiem po co w tym papierze odciąć róg?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 04 sie 2025, 22:07

kareig52 pisze:jakie narzedzia pomiarowe są lepsze stare czy nowe

Dokładne. Nie ma znaczenia wiek, tylko precyzja.
kareig52 pisze:Jeszcze raz powiedz jak sprawdzić kątownik?
Toczysz walec/rurę (oba końce sprawdzasz mikrometrem), czoło pełnego walca robisz lekko wklęsłe, (rury w zasadzie nie potrzeba) i taka bryła między tworzącą walca a podstawą ma idealny kąt prosty. Bo chociaż nie wiem jak byś to toczył, to linia łącząca skrajnie przeciwległe punkty czoła musi być prostopadłą do pow. walcowej.
Obrazek
Do niego na jakiejś płaskiej płycie możesz przystawiać kątowniki do porównania
tuxcnc pisze:Płaskie są z zasady lustra.

Bo płynne szkło jest wylewane na taflę płynnego ołowiu(float*) i grawitacja sama likwiduje nierówności jego powierzchni. Dlatego takie szkło jest płaskie i może służyć do warsztatowych pomiarów. Oczywiście musi być niewielkie i odpowiednio grube by się nie uginało pod ciężarem własnym i przedmiotu.

* - https://pl.wikipedia.org/wiki/Float_(szk%C5%82o)
pozdrawiam,
Roman

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 04 sie 2025, 22:17

RomanJ4 pisze: kareig52 pisze:

Dokładne. Nie ma znaczenia wiek, tylko precyzja.

Kątowniki te żółte, stolarskie nitowane to najlepiej w sklepie poprzykładać kilka do siebie i wyjdzie różnica między stolarstwem a ślusarstwem. Jest metoda ŚLUSARSKA na 3 kątowniki.
A jak wy chcecie liniał/przymiar (w rozumieniu linijka metalowa) regenerować?
No i pierwszy raz się spotykam aby kątownik ŚLUSARSKI nowy kamieniem po krawędziach jechać.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 04 sie 2025, 22:38

kareig52 pisze:
04 sie 2025, 21:41
Czegoś nie rozumiem po co w tym papierze odciąć róg?
Żeby uzyskać dwa trójkąty z identycznym kątem prostym (lub "prostym").
Jeszcze raz. Arkusze papieru w ryzie nie są cięte osobno, tylko razem, więc nawet jeśli dwa arkusze leżące na sobie będą rombami czy trapezami, to kąty wierzchołków będą parami identyczne (w jednym arkuszu wszystkie rogi mogą mieć różne kąty).

Autor tematu
kareig52

Post napisał: kareig52 » 04 sie 2025, 23:02

Yhym i w ten sposób będę mógł sprawdzić czy papier ma kąt prosty. I potem przyłożyć go do kątownika tak? Na płasko? Bo kartki raczej nie postawie. A gdy ma stopkę to co w tedy?

Autor tematu
kareig52

Post napisał: kareig52 » 06 sie 2025, 12:24

Tak żeby nie zakładać nowego tematu to zapytam tu. Kupiłem kątomierz vis i na odwrocie jest wygrawerowane. K/2/n/98. Co to oznacza?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pomiary, Kalibracja, Narzędzia Pomiarowe”