jak ustawic stół w pozycji zero, teraz podczas pracy w połowie stołu zatrzymuje się maszyna - komunikat przekroczony limit .
- wiem , że trzeba pod stołem ustawić /najechać , :czujnik nad śruba i --- co dalej?
ploter frezujący Certus
ustawienie stołu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: ploter frezujący Certus
Przeczytaj i gdzieś znajdziesz ustawienia limitów
https://www.pikocnc.com/news-1?start=1
Lub tu znajdziesz informacje
wylacznie-pomysly-na-poprawe-dzialania- ... 49836.html
https://www.pikocnc.com/news-1?start=1
Lub tu znajdziesz informacje
wylacznie-pomysly-na-poprawe-dzialania- ... 49836.html
-
- Posty w temacie: 2
A "robisz referencję" na początku (zjazd na home)? Od tego miejsca sterownik liczy softlimity które masz gdzieś w ustawieniach.
Ale bez bazowania chyba nie da się w piko uruchomić programu więc stawiam, że masz źle limity ustawione.
Ale bez bazowania chyba nie da się w piko uruchomić programu więc stawiam, że masz źle limity ustawione.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
tak robię referencje , program rusza i koedy frez dojedzie do ok. połowy stołu w Y , pokazuje sie = E stop : lewy limit [-] osi Z , kiedyś miałem taki sam problem , niestety zapomniałem procedury , pomiętam że trzeba stół przesunąć tak , żeby czujniki pod nim zrównały się i potem te parametry zapisać , ale skleroza w tym przypadku boli .
niestety nie znalazłem na forum podpowiedzi w tym temacie
mimo to dziękuje za podpowiedzi ,
niestety nie znalazłem na forum podpowiedzi w tym temacie
mimo to dziękuje za podpowiedzi ,
-
- Posty w temacie: 2
Jeżeli maszyna idzie w Y to powinien limit wyjść na Y a nie na Z.
To mi bardziej wygląda na zadziałanie krańcówki a nie na softlimit bo w tym wypadku miałbyś już alert przy uruchamianiu programu. W dodatku krańcówki limitu mogą być na jednym wejściu dlatego limit na Y wywala błąd na Z. To chyba bardziej mechaniczna awaria.
Po tym komunikacie sprawdź po prostu, czy krańcówka limitu czasem nie zadziałała. Jak to możliwe w połowie stołu to mi ciężko sobie wyobrazić.
Zrób to bez uruchamiania programu po zreferowaniu ruszając poszczególnymi osiami w limitach stołu.
To mi bardziej wygląda na zadziałanie krańcówki a nie na softlimit bo w tym wypadku miałbyś już alert przy uruchamianiu programu. W dodatku krańcówki limitu mogą być na jednym wejściu dlatego limit na Y wywala błąd na Z. To chyba bardziej mechaniczna awaria.
Po tym komunikacie sprawdź po prostu, czy krańcówka limitu czasem nie zadziałała. Jak to możliwe w połowie stołu to mi ciężko sobie wyobrazić.
Zrób to bez uruchamiania programu po zreferowaniu ruszając poszczególnymi osiami w limitach stołu.