Mam wyfrezowane wieko pudełka z jednolitego kawałka limby czarnej /dość miękkie/, całowita wysokość to 19 mm i wymiar jest utrzymany na całym obwodzie ramki, problem jest z płaskością.
Jak położę na płaskim, pełna stroną, to po jednej przekątnej gibie się, jak położę od strony ramki po dwóch przekatnych się gibie, ale widać że jakby tylko po jednej przekątnej tak naprawdę się gibie, płaskość jest zachowana bo sprawdzałem przykładając płaską częśc suwmiarki i wkładając dość cienki papierek, w obu płaszczyznach.
Co może być powodem takiej sytuacji, że przy płaskości, wieko nie jest prostopadłościanem?
Frezowane pudełko
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Frezowane pudełko
Może problem leży po stronie mocowania, po prostu ci skręciło element, po przefrezowaniu było ok a jak zdjąłeś z maszyny to wróciło do pierwotnego ułożenia. Chociaż ja kiedyś rozcinałem suchą heblowaną buczynę na listwy i wychodziły śmigłaEdwin pisze: ↑28 cze 2025, 18:43Mam wyfrezowane wieko pudełka z jednolitego kawałka limby czarnej /dość miękkie/, całowita wysokość to 19 mm i wymiar jest utrzymany na całym obwodzie ramki, problem jest z płaskością.
Jak położę na płaskim, pełna stroną, to po jednej przekątnej gibie się, jak położę od strony ramki po dwóch przekatnych się gibie, ale widać że jakby tylko po jednej przekątnej tak naprawdę się gibie, płaskość jest zachowana bo sprawdzałem przykładając płaską częśc suwmiarki i wkładając dość cienki papierek, w obu płaszczyznach.
Co może być powodem takiej sytuacji, że przy płaskości, wieko nie jest prostopadłościanem?