Ciekawe, zwariowane i takie sobie. Pomysły i wynalazki.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 136

Re: Ciekawe, zwariowane i takie sobie. Pomysły i wynalazki.

Post napisał: RomanJ4 » 24 cze 2025, 09:39

pozdrawiam,
Roman

Tagi:

pavyan
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pavyan » 24 cze 2025, 22:07

forestgril pisze: Ładna jest, ale wydaje się lekko niezrównoważona :) No i nie wydaje się taka "quick" - ile trwa montaż?
Ale najważniejsze pytanie - bo sam chciałem sobie robić: skąd Kolega wziął dobry laser, jak najcieńszy?
Dzięki za miłe słowa :wink:
Sposób montażu na wrzecionie jest wymuszony z powodu tego, że chciałem mieć szeroki zakres średnic mocowania - maksymalna to 50mm z groszem (mam taką "żółtą, tanią głowicę do wytaczania i większej średnicy nie potrzebuję), a dodatkowo oryginalny sposób mocowania na wrzecionie za pomocą dwóch sprężyn płaskich zupełnie mi się nie podobał; bardzo to według mnie jest niepewne.
W zaprezentowanym rozwiązaniu, po wykonaniu skomplikowanego odejmowania :D i ustawieniu trzech imbusowych wkrętów robaczkowych odpowiednio do jego wyniku (mniej-więcej równo, ale najlepiej z pomocą suwmiarki) montaż jest bardzo szybki: zapięcie dwóch połówek klemy na wrzecionie i dokręcenie nakrętki palcami. Ale walcowa, moletowana nakrętka zaciskowa jest wykonana z wkręta robaczkowego M10, a więc można użyć klucza imbus 5mm do silniejszego dokręcenia; nie ma wtedy możliwości samoczynnego poluzowania.
Taki sposób montażu tego gadżetu przyszedł mi do głowy, ponieważ zawodowo mam do czynienia z próżnią i używam dwuczęściowych zacisków próżniowych KF.
Laserek to najtańszy chiński szajs z Aliex (⌀6, l=10, 3V, 10szt za kilka złotych), ale z regulacją ogniskowej - to ważne, bo odległość jest zmienna, mała i trzeba pokręcić "obiektywem" żeby uzyskać małą, ostrą plamkę.
Zasilany jest dwoma ogniwami LR44, plus jest na masie - bo tak najwygodniej. Wyłącznik dowolny, ale ja dałem najmniejszy dostępny tzw. "rocker", 11x15mm.

Niezrównoważenie (niewyważenie) raczej nie jest problemem, nie zauważyłem niczego złego przy np. 600obr/min - ale wszystkie wkręty/śruby są hamowane wkładkami poliamidowymi. Są to kołeczki wstawione poprzecznie do osi gwintu, częściowo "wchodzące" w jego zarys - po włożeniu kołka i wkręceniu wkręta jest on w sposób bardzo pewny dociskany i hamowany, nie ma możliwości niekontrolowanego obrotu. Można kołeczki wytoczyć, można użyć grubej żyłki nylonowej, stosowałem ten sprytny sposób nie jeden raz.
Są tam także zastosowane w odpowiednich miejscach podkładki teflonowe 0,1mm i dystansowe podkładki chromoniklowe 0,2mm - inaczej obrotowy styk dural/dural zatarłby się bardzo szybko.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)

forestgril
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: forestgril » 25 cze 2025, 07:46

@RomanJ4 Fajne pomysły, choć balon trochę za duży na mój garaż :) Z tym cięciem szkła, to się zastanawiam czy wystarczy ten otwór i liniowe uderzenie, żeby linia "pęku" szła dokładnie tam, czy jakiś inny trik jest w tym?

@pavyan Dziękuję za dokładny opis urządzenia, rozpoczynam produkcję masową! ;) W szczególności jestem wdzięczny za poradę z ogniskową - choć idealnie by było, gdyby to nie było konieczne. To znaczy, gdyby plamka była zawsze malutka (dobrze skolimowana wiązka), bo to się przekłada na dokładność.

pavyan

Post napisał: pavyan » 25 cze 2025, 08:52

Tam jest drobny gwint i sprężynka dająca wstępne naprężenie "obiektywowi" z soczewką, jednocześnie hamuje go, by się nie poruszał niekontrolowanie. Trochę tam zbyt dużo luzu na gwincie, ale można np. dać odrobinę taśmy teflonowej do uszczelnień, by go zlikwidować.
Do zogniskowania wiązki w zakresie kilkudziesięciu centymetrów wystarczy jeden, dwa obroty soczewki.

Być może istnieją takie małe laserki z prawie "idealną" wiązką, ale to bardzo mało prawdopodobne - poza tym, zapewne nie byłyby tanie. Raczej zawsze musi być układ optyczny do ogniskowania wiązki - ona "wychodzi" z określonej, choć małej powierzchni, a nie z mikro-punktu.
Natomiast, jak wiadomo od przypadkowego chinola kupuje się w ciemno: obieca wszystko (i nic) - a przyśle to, co przyśle.
Niewykluczone, że można u nich kupić laserki wyższej klasy - jednak to byłyby badania rynku kosztowną metodą prób i błędów. Ale przy "masowej" :D produkcji to mogłoby się opłacić.
Nawiasem mówiąc, myślę na tego rodzaju mało dokładny, zgrubny centrownik raczej masowego zapotrzebowania nie będzie... a moje konkretne rozwiązanie jest bardzo pracochłonne, a więc drogie.
Prosty powód - lubię małe, ładne i dopracowane zabaweczki :D
Może druk 3D byłby dobrym wyjściem?
Ostatnio zmieniony 25 cze 2025, 09:05 przez pavyan, łącznie zmieniany 1 raz.

forestgril

Post napisał: forestgril » 25 cze 2025, 09:02

pavyan pisze:rozwiązanie jest bardzo pracochłonne, a więc drogie.

No widzę tam dniówkę prawie władowaną :) Ale posłuży latami! (albo do pierwszej kolizji)

Dzięki za rady - dobrze wiedzieć, że jedno centrowanie da radę na odcinku od wrzeciona do stołu. Drukowanie 3D też brzmi rozsądnie. Ale ten ich pomysł z użyciem blaszek był moim zdaniem najlepszy do masówki (lekkie, szybkie a jak się przestawi centryfugalnie o parę setek, to bez znaczenia). Chyba się dorobili i przestawili, bo już nie produkują :)

pavyan

Post napisał: pavyan » 25 cze 2025, 09:13

forestgril pisze:Dzięki za rady - dobrze wiedzieć, że jedno centrowanie da radę na odcinku od wrzeciona do stołu

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - ale na odległości kilkudziesięciu centymetrów od laserka nie wystarczy jedno ustawienie soczewki, przy zmianach w tym zakresie (100-500mm) trzeba zawsze trochę podregulować ogniskową dla uzyskania jak najmniejszej plamki.
Owszem, "sprężynowe" rozwiązanie oryginalne jest tanie i jak przekonuje wideo producenta - skuteczne, ale mnie się nie podoba :wink:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 27 cze 2025, 22:41

pozdrawiam,
Roman

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiu... » 28 cze 2025, 13:27

Widziałem taką w działaniu na żywo. Tylko że to wyglądało w ten sposób:

Jeśli cię interesuje, to zajrzyj na https://scandicurb.com/ Ten cały ScandiEdger wcale nie jest drogi i wiele firm kupuje to, zamiast bawić się w sprowadzanie i cięcie gotowych krawężników.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 29 cze 2025, 16:48

pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”