1 czajnik wysokości narzędzia - instrukcja autorstwa drzasiek90 http://www.machmaker.pl/1_10_3_instrukc ... uxcnc.html
wszystko wykonane zgodnie z instrukcją
efekt - po kliknięciu na przycisk nowe narzędzie , maszyna ustawia się na zadaną pozycje do wymiany narzędzia i koniec - nie wyświetla żadnych komunikatów nie zmierza do pomiaru - po prostu stoi.
Sprawdziłem.
Tak jak mówiłem, instrukcja ta była tworzona 5 lat temu na systemie z pythonem2.
Okno komunikatu wyświetlane jest za pomocą programu napisanego w pythonie, a z pythonem tak to już jest, że z każdą nową wersją poprzednie programy nie chcą działać.
Przerobiłem już program na python 3 i powinien działać.
Dodałem w instrukcji odpowiedni zapis i do pliku tekstowego z programami do kopiowania dodałem sekcję 5.2 która jest dla python3.
błędy są chyba przypadkowe/dziwne teraz taki innym razem wywala błędy w plikach hal następnym razem jeszcze inne itd...
rozumnie że przy tej dystrybucji linuxa:
1 - o sterowaniu wrzecionem po (chińskim modbus) mogę zapomnieć?
2 - o czujniku też ?
Print file information:
RUN_IN_PLACE=no
LINUXCNC_DIR=
LINUXCNC_BIN_DIR=/usr/bin
LINUXCNC_TCL_DIR=/usr/lib/tcltk/linuxcnc
LINUXCNC_SCRIPT_DIR=
LINUXCNC_RTLIB_DIR=/usr/lib/linuxcnc/modules
LINUXCNC_CONFIG_DIR=Error report created by /usr/lib/tcltk/linuxcnc/show_errors.tcl:
LINUXCNC_LANG_DIR=/usr/lib/tcltk/linuxcnc/msgs
INIVAR=inivar
HALCMD=halcmd
LINUXCNC_EMCSH=/usr/bin/wish8.6
LINUXCNC - 2.9.3
Machine configuration directory is '/home/cnc/linuxcnc/configs/my-mill'
Machine configuration file is 'my-mill.ini'
INIFILE=/home/cnc/linuxcnc/configs/my-mill/my-mill.ini
VERSION=1.1
PARAMETER_FILE=linuxcnc.var
TPMOD=
HOMEMOD=
TASK=milltask
HALUI=
DISPLAY=axis
COORDINATES=X Y Z
KINEMATICS=trivkins coordinates=XYZ
Starting LinuxCNC...
Starting LinuxCNC server program: linuxcncsvr
Loading Real Time OS, RTAPI, and HAL_LIB modules
Starting LinuxCNC IO program: io
libnml/buffer/shmem.cc 320: Shared memory buffers toolCmd and toolCmd may conflict. (key=1004(0x3EC))
libnml/buffer/shmem.cc 320: Shared memory buffers toolSts and toolSts may conflict. (key=1005(0x3ED))
libnml/buffer/shmem.cc 320: Shared memory buffers emcError and emcError may conflict. (key=1003(0x3EB))
linuxcnc TPMOD=tpmod HOMEMOD=homemod EMCMOT=motmod
Found file(REL): ./my-mill.hal
Found file(REL): ./custom.hal
Starting TASK program: milltask
Starting DISPLAY program: axis
Shutting down and cleaning up LinuxCNC...
task: 305 cycles, min=0.000014, max=0.020909, avg=0.009792, 0 latency excursions (> 10x expected cycle time of 0.010000s)
config string '0XC300 out'
Removing HAL_LIB, RTAPI, and Real Time OS modules
Removing NML shared memory segments
Debug file information:
Note: Using POSIX realtime
note: MAXV max: 25.000 units/sec 1500.000 units/min
note: LJOG max: 25.000 units/sec 1500.000 units/min
note: LJOG default: 2.500 units/sec 150.000 units/min
note: jog_order='XYZ'
note: jog_invert=set()
pyvcp_options.hal:5: signal 'spindle-at-speed' not found
3930
3962
Stopping realtime threads
Unloading hal components
Note: Using POSIX realtime
-----------------------------------------------------------------------
Info report created by linuxcnc_info:
The file: /tmp/linuxcnc_info.txt
can be posted to a forum or a web site like: http://pastebin.com
in order to provide information about the linuxcnc
system and configuration.
Date: Mon Oct 14 13:21:42 UTC 2024
UTC Date: Mon Oct 14 13:21:42 UTC 2024
this program: /usr/bin/linuxcnc_info
uptime: 13:21:42 up 43 min, 1 user, load average: 1.17, 0.99, 0.84
lsb_release -sa: Debian Debian GNU/Linux 12 (bookworm) 12 bookworm
linuxcnc: /usr/bin/linuxcnc
pwd: /home/cnc/linuxcnc/configs/my-mill
USER: cnc
LOGNAME: cnc
HOME: /home/cnc
EDITOR:
VISUAL:
LANGUAGE:
TERM: dumb
COLORTERM:
DISPLAY: :0.0
DESKTOP:
display size: 1600x900 pixels (423x238 millimeters)
PATH: /usr/bin:/home/cnc/linuxcnc/configs/my-mill/bin:/usr/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin
uname items:
nodename -n: rpi4-20231108
kernel-name -s: Linux
kernel-vers -v: #1 SMP PREEMPT_RT Fri Jan 12 18:10:28 UTC 2024
machine -m: aarch64
processor -p: unknown
platform -i: unknown
oper system -o: GNU/Linux
dpkg -l '*linuxcnc*':
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
|/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
||/ Name Version Architecture Description
+++-===================-============-============-=============================================
un linuxcnc <none> <none> (no description available)
ii linuxcnc-build-deps 1:2.9.1 all build-dependencies for linuxcnc
un linuxcnc-doc <none> <none> (no description available)
un linuxcnc-doc-en <none> <none> (no description available)
un linuxcnc-doc-es <none> <none> (no description available)
un linuxcnc-doc-fr <none> <none> (no description available)
un linuxcnc-sim <none> <none> (no description available)
ii linuxcnc-uspace 1:2.9.3 arm64 motion controller for CNC machines and robots
Tyle tylko, że ja robię moduł ze sprzętowym licznikiem, więc jak znajdę dobry enkoder, to mi zacznie dobrze działać, a Ty ze swoim Linumeric nie przeskoczysz.
Ja nic nie muszę przeskakiwać bo mi to działa.
To ty wymyślasz swoje wynalazki, ale brakuje ci wiedzy i się motasz.
Ja Ci dawno temu tłumaczyłem, że za te same pieniądze i tym samym nakładem pracy mógłbyś zrobić coś dużo lepszego, ale Ty jesteś uparty jak osioł i jak sobie coś ubzdurasz, to nikt nie jest w stanie wyprowadzić Cię z błędu...
Ale ja ci już dawno tłumaczyłem dlaczego wybrałem takie rozwiązanie.
Miałem prawo mieć swoją wizję i miałem prawo ją zrealizować.
I w przeciwieństwie do ciebie ja swoje projekty zaczynam i kończę a ty tylko rozgrzebujesz a potem obwiniasz wszystko i wszystkich dookoła, że ci nie działa.
1 - o sterowaniu wrzecionem po (chińskim modbus) mogę zapomnieć?
Niekoniecznie.
Musisz tylko znaleźć instrukcję jak to uruchomić lub kogoś kto to robił i uruchomił.
Ja tego nigdy nie robiłem, więc musiałbym to rozgryzać specjalnie dla ciebie aby ci pomóc.
Co do problemów z samym linumeric - oczywiście mam obowiązek pomóc, bo wziąłem za to pieniądze.
Co do innych problemów z linuxcnc - w miarę możliwości, wiedzy i czasu również staram się pomóc, ale to już wykracza poza zakres moich obowiązków wobec klienta, więc jeśli z pewnych względów nie mogę pomóc, to proszę o zrozumienie.
To zupełnie nie jest przedmiotem i częścią linumeric, instrukcja jest zupełnie darmowa i nie ma związku z tym urządzeniem.
Ale udało się w miarę szybko zlokalizować błąd więc poprawiłem.
Co do błędu to linuxcnc ci podpowiada co mu nie pasuje.
Przeczytałeś te komunikaty?
Na przykład od razu zwraca uwagę informacja:
pyvcp_options.hal:5: signal 'spindle-at-speed' not found
Usuwasz pewne wejścia związane z wrzecionem, więc zaczyna programowi brakować powiązań i cię o tym informuje.
Usuń w pliku pyvcp_options.hal tą linię i sprawdź.
Tak wiem że to są wejścia związana z wrzecionem , czy chcesz mi powiedzieć że niemożna ich edytować i zmieniać ?
Pisałeś że na szybko sprawdziłeś te piny i u Ciebie działa, ja mam dwie maliny dwa różne urządzenia Twojej redukcji i w każdym przypadku jest tak samo , Linux daje możliwość edytowania tych pinów a w tym przypadku nie
Oczywiście, że można.
Ale stepconf wizard to bardzo prosty program do tworzenia zarysu konfiguracji, który nie umożliwia zbyt wielu możliwości, więc trzeba manualnie dużo konfigurować edytując pliki.
Napisałem ci co zrobić i spróbować czy się uruchomi.
Sprawdziłeś?
Ja mam dwie maliny dwa różne urządzenia Twojej redukcji i w każdym przypadku jest tak samo
Bo to nie ma żadnego związku z malina i żadnego związku z urządzeniem linumeric.
Jeśli byś postawił pc z portem lpt to miałbyś identycznie.
To jest jest kwestia linuxcnc i stworzenia poprawnej konfiguracji.
Program cię informuje co mu nie pasuje, trzeba czytać komunikaty.
W jaki sposób mam Ci napisane że sprawdzałem ? Opisałem problem , przeprowadziłem kilkanaście konfiguracji w różnych wersjach , nagrałem nawet filmik ze ten problem faktycznie występuje , co jeszcze mam zrobić ?
Jak napisałem do Ciebie e-mail że nie da się zainstalować Twojego obrazu na karcie 32 GB, to jeżeli pamiętasz? To odpisałeś że pewnie mam uszkodzona kartę , pomimo wysłania dokładnego opisu problemu z pojemnością kart 32GB wysłałem też kilka zrzutów ekranu - niestety tych według Ciebie chyba uszkodzonych kart kupiłem 4 szt. Aż doszedłem do SanDisk
Teraz piszesz kilka postów wyżej że że faktyczne Ty to robiłeś z większej karty i może to nie działać !
Pisałem że wyłączenie tych pinów skutkuje wykrzaczaniem się linuxcnc , też piszesz że to niemożliwe , że Ty sprawdziłeś wyłączenie tych pinów i wszystko działa .
Jak widzisz na załączonym filmiku - nie działa!
Bez względu na to czy modyfikacja następuje w pliku ,czy też prze wizard.
Dodane 34 minuty 33 sekundy:
drzasiek90 -
obraz się albo nie , wolę NIE
Mam dwie tokareczki CNC modelarskie i dwa ploterki też bardzo małe wszystko śmiga na linuxcnc 2.7 , retrofity tych maszyn miały usprawnić ich dziąlanie - ze starymi kompami jest już trudno, a padają jak muchy.
Dobrze że zabrałem się za dwie maszyny , bo jak zrobiłbym retrofitc wszystkich to du** blada - ja z tego żyje !
Może dlatego moje wielkie uniesienie , wydałem kasę linumeryki , maliny RPi4, monitory - będzie miło i pięknie - niestety nie , trzeba wracać do starych kompów albo sprawdzonych rozwiązań,
Wiesz , tysiąc , dwa lub trzy może dla innych to śmieszne pieniądze ale ja tak dorabiam do emerytury .
I to wcale nie jest śmieszne !
Wybacz, nie potrafię ci pomóc, jeśli nie chcesz współpracować i nie stosujesz moich podpowiedzi.
Zamiast tego wymyślasz jakieś dziwne teorie i ciągle próbujesz mi zarzucić że cię olewam, że nie działa, że ci nie pomagam.
Narazie ( no oprócz problemu z kartą) masz same problemy z prawidłową konfiguracja programu linuxcnc a masz wyrzuty do mnie, jakby to były problemy z urządzeniem które ode mnie kupiłeś.
Ja nie jestem producentem linuxcnc i ja ci linuxcnc nie sprzedałem - to oprogramowanie jest darmowe i ma swoich autorów i szeroko rozbudowane instrukcje.
Jest też masa filmów i instrukcji jak skonfigurować swoją maszynę.
Pokazałem ci który konkretnie błąd jest przyczyną, że linuxcnc się nie chce uruchomić, napisałem ci dlaczego on wystąpił i co musisz zrobić, aby się uruchomiło.
Pytam po raz 3 czy sprawdziłeś a ty ciągle nie jesteś w stanie odpowiedzieć czy sprawdziłeś moją podpowiedź czy nie.
No to jak inaczej mam ci pomóc, skoro nie chcesz współpracować?
Współpracuje
Tak sprawdzałem twoje podpowiedzi i nie działają.
Dzieje się tak tylko na dystrybucji która Ty przygotowałem dla maliny i linumeryka.
Potrzebuje wykorzystać pin 17 i 16 niestety każda ingerencja w te piny zmiana przeznaczenia , zanegowanie , lub wyłączenie powoduje sypanie błędami . - różnymi jak chciałbym zrobić zrzuty wszystkich to ryza papieru mało . Usuwasz jeden błąd , to zaraz krzyczy że niema dostępu do hal itd. a wszystko dlatego że zostały zmienione przeznaczenie tych pinów.
Postawiłem na PC z fizycznym portem świeży system dystrybucja Linux 2.9 i wykonałem te same czynności testowałem kilka wariantów modyfikacji tych pinów i problem nie występuje !!!
Dlatego śmie twierdzić że coś jest nie tak z dystrybucja która przyszykowałeś
Dodane 1 godzina 11 minuty 26 sekundy:
drzasiek90- w którym miejscu wrzuciłeś te zmienione pliki sekcji -- 5.2 -- pod python 3 bo CDN.txt nie widzę