Pytanie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Pytanie
Witam wszystkich. na początku powiem że jestem tu nowy a w dodatku nie operator cnc tylko elektryk. Na zakładzie pojawiła się wypalarka omnicut5000 mgm, lecz w programie kiedy startuje, opcja plazma jest nieaktywna tylko autogen czyli chyba gazy więc poszukałem posprawdzałem i ... z przycisku zrobiłem zajarzenie plazmy i ręcznie sterując palnikiem plazma działa, teraz wymagają żebym ożywił plazmę w automacie, moje pytania to po prostu: czemu opcja plazma jest nieaktwna? czy chodzi o licencję w programie czy coś trzeba gdzieś przełączć? i czy mogę wrzucić tam inne oprogramowanie żeby plazma zadziałała? plazma to thermaldynamic a120 znalazłem płytkę gdzie wchodzą przewody od "start" plazmy i założyłem zwykły włącznik i plazma działa tylko ręcznie trzeba przesuwać palnik
. mógłby ktoś coś doradzić? to zdjęcie z internetu ale ta opcja nc plazma u mie jest niektywna , szara nie da się złączyć tylko nc autogen ponizej działa-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Pytanie
JPD co za firma. Maszyna bez instrukcji, DTR, deklaracji WE nie może być używana (a nawet sprzedawana). A jeżeli coś ci się stanie przy tych testach? Niech managment napisze do producenta (o ile umie pisać). Każda firma ma dokumentacje do sprzedawanych maszyn, również archiwalne. Czasami trzeba za to dodatkowo zapłacić.
Może właśnie plazama nie odpala bo warunki bezpieczeństwa nie są spełnione.
Może właśnie plazama nie odpala bo warunki bezpieczeństwa nie są spełnione.
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Może trzeba najpierw zbazować maszynę a potem ustawić zero i wczytać program? Co ma iść z automatu? Ja wiem, że AI wchodzi coraz głębiej ale chyba jeszcze nie czyta w myślach operatorowi.
[email protected]
[email protected]
edit:
nawet znalazłem filmik i jak z byka strzelił. Może nie dokładnie to samo sterowanie ale wygląda podobnie.
1. bazowanie
2. punkt zero
3. wczytanie programu
Powyższe to takie minimum w maszynach CNC. Czasem są jeszcze procedury bezpieczeństwa.
[email protected]
[email protected]
edit:
nawet znalazłem filmik i jak z byka strzelił. Może nie dokładnie to samo sterowanie ale wygląda podobnie.
1. bazowanie
2. punkt zero
3. wczytanie programu
Powyższe to takie minimum w maszynach CNC. Czasem są jeszcze procedury bezpieczeństwa.
-
oczywiście rozumiem...ale...parametry cięcia są dostępne dla gazów nie dla plazmy, w opcji na autogen działa automat i przy ręcznym wyzwoleniu czyli klawiszem plazmy działa ala bez opcji ustwien dla właśnie plazmy, jest czas nagrzewania palnika jak to przy gazach a nie np czas zajarzenia czy inne, nie można wybrać że pali palnikiem plazowym a nie gazowym, czy to problem licencji czy sprzętu? gdzie szukać przyczyn problemu? jutro w pracy zrobię zdjęcia i dorzucę żeby koledzy wiedzieli o co chodzi. Dziękuję za zainteresownie się moim problemem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Mi się wydaje, że sterowanie jest po prostu do przecinarki gazowej (autogen, to po nienaszemu acetylen) stąd Twoje dylematy. Jeśli jest tam odpalanie palnika, to mozna zamiast niego podłączyć zajarzanie łuku plazmy, to ostatecznie przekaźnik, albo elektrozawór.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
dziękuję za każdą sugestię, tak jak pisałem nie jestem operatorem tylko elektrykiem ale skoro się podjąłem uruchomienia, muszę doprowadzić sprawę do końca lub znać przyczynę problemu.
Owszem tylko przecinarka posiada (nie wiem jjak nazwać) 4 wózki na palnik i jeden z nich jest tylko z uchwytem do plazmy bez gazów i w programie jest nieaktywna opcja nc plazma, nie wiem dlaczego, w prawym dolnym rogu są ustawienia serwisowe lecz potrzebny kod, pomyślałem może tam jest wyłączona, ale skąd wziąć kod?
Dodane 2 minuty 45 sekundy:
i czy na tą maszynę można wgrać inne oprogramowanie sterujące i czy ono zadziała skoro plazma jako urządzenie działa?
Owszem tylko przecinarka posiada (nie wiem jjak nazwać) 4 wózki na palnik i jeden z nich jest tylko z uchwytem do plazmy bez gazów i w programie jest nieaktywna opcja nc plazma, nie wiem dlaczego, w prawym dolnym rogu są ustawienia serwisowe lecz potrzebny kod, pomyślałem może tam jest wyłączona, ale skąd wziąć kod?
Dodane 2 minuty 45 sekundy:
i czy na tą maszynę można wgrać inne oprogramowanie sterujące i czy ono zadziała skoro plazma jako urządzenie działa?
-
wysyłałem email jeczcze po czesku bo taką stronę znalazłem że to czeski producent i bez odpowiedzi dlatego szukam odpowiedzi gdzie mogę
Dodane 6 minuty 14 sekundy:
jutro zrobię zdjęcia nagram filmik jak plazma działa i sprecyzuję czego oczekuję od urządzenia i gdzie jest problem, pewnie uż same zdjęcia coś więcej powiedzą bo ja się na tym mało znam, ale coś tam wiem skoro plazma jarzy, pali i jeździ ale na niby palniku gazowym( tak go widzi w prpgramie)
Dodane 6 minuty 14 sekundy:
jutro zrobię zdjęcia nagram filmik jak plazma działa i sprecyzuję czego oczekuję od urządzenia i gdzie jest problem, pewnie uż same zdjęcia coś więcej powiedzą bo ja się na tym mało znam, ale coś tam wiem skoro plazma jarzy, pali i jeździ ale na niby palniku gazowym( tak go widzi w prpgramie)
-
Więc tak.... Maszyna to
Na ostatnim zdjęcie jest chyba sterownik od plazmy ponieważ dwie żyły to start/stop stąd wziąłem styk na zajrzenie plazmy lecz dziś zobaczyłem że jest tam chyba pięć diod z których żadna nie reaguje, czyli jakby gdzieś coś trzeba przełączyć na plazmę