Kilka sterowników na jednym porcie Ethernet

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24

Re: Kilka sterowników na jednym porcie Ethernet

Post napisał: tuxcnc » 25 maja 2025, 05:34

drzasiek90 pisze:
24 maja 2025, 22:14
Póki co udostepniles AuxIo którego tak naprawdę użyć potrafią tylko ci, którzy się takimi rzeczami zajmują. A miało być prosto i łatwo dla każdego.
CNC to nie jest hobby dla debili, którzy nie potrafią podłączyć trzech kabelków, wydać dwóch poleceń w terminalu, albo zmienić kilku linii w edytorze tekstu.
Twoje marudzenie bierze się z tego, że chciałeś na swoich sterownikach zarabiać pieniądze.
Jak byłem młody, to też miałem takie głupie pomysły, ale tutejsze forum mnie z nich wyleczyło, bo zrozumiałem, że sprzedając CNC debilom nie dorobię się milionów, tylko wyląduję u czubów...

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 25 maja 2025, 07:51

Nie, moje "marudzenie" a w zasadzie pytanie bierze się z tego, że sam pisałeś, że każdy dostanie instrukcje.
Dlatego pytam o instrukcje.
A to, że ktoś nie zna się na Linuxie, programowaniu czy elektronice nie oznacza że jest debilem.
Ludzie znają się na wielu rzeczach, są specjalistami w wielu dziedzinach.
To, że nie znasz się na jakimś temacie na tyle, aby ogarnąć go samemu, nie znaczy, że jesteś debilem.
Dziwne masz kategorie oceny ludzi.
Oczywiście, że nie da się napisać instrukcji dla każdego. O tym już rozmawialiśmy.
Ale powinna byc podstawowa instrukcja jak dojść do poziomu w którym coś działa i następnie już trzeba się wysilić i poszukać samemu jak skonfigurować indywidualnie swoją maszynę.
Jak ktoś pobierze twój pakiet, to znajdzie tam tylko pliki a którymi większość nie będzie miała pojęcia co zrobić. A więc szkoda poświęconego czasu, skoro praktycznie nikt na tym nie skorzysta, więc nie zrobisz tego, co założyłeś.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 25 maja 2025, 13:11

drzasiek90 pisze:
25 maja 2025, 07:51
Nie, moje "marudzenie" a w zasadzie pytanie bierze się z tego, że sam pisałeś, że każdy dostanie instrukcje.
Dlatego pytam o instrukcje.
A to, że ktoś nie zna się na Linuxie, programowaniu czy elektronice nie oznacza że jest debilem.
Ludzie znają się na wielu rzeczach, są specjalistami w wielu dziedzinach.
To, że nie znasz się na jakimś temacie na tyle, aby ogarnąć go samemu, nie znaczy, że jesteś debilem.
Dziwne masz kategorie oceny ludzi.
Oczywiście, że nie da się napisać instrukcji dla każdego. O tym już rozmawialiśmy.
Ale powinna byc podstawowa instrukcja jak dojść do poziomu w którym coś działa i następnie już trzeba się wysilić i poszukać samemu jak skonfigurować indywidualnie swoją maszynę.
Jak ktoś pobierze twój pakiet, to znajdzie tam tylko pliki a którymi większość nie będzie miała pojęcia co zrobić. A więc szkoda poświęconego czasu, skoro praktycznie nikt na tym nie skorzysta, więc nie zrobisz tego, co założyłeś.
Jesteś chorobliwie niecierpliwy.
Pisałem, że instrukcja będzie w niedalekiej przyszłości.
Przez ostatnie kilka dni pisałem sterownik wrzeciona, co w naturalny sposób zajmowało całą moją moc obliczeniową.
Poza tym, to pisanie instrukcji do czegoś, co nie jest gotowe, jest strasznie głupim pomysłem, bo nawet jak się potem to poprawi, to nie wiadomo którą instrukcję znajdzie zainteresowany...
To nie jest Github, tu się nie da robić update.

Co do reszty, to piszesz straszne głupoty.
Masz zadanie :

Kod: Zaznacz cały

Połącz kabelkami piny dwóch płytek opisane następująco:
TXD <--> RXD
RXD <--> TXD
3,3V <--> 3,3V
GND <--> GND
Jeśli ktoś nie potrafi, to jest debilem.
Jest debilem, bo nawet dziecko w przedszkolu powinno sobie poradzić, nawet jeśli nie umie jeszcze czytać i pisać, bo porównać czy dane literki tak samo wyglądają powinno umieć.
To jest fascynujące pytanie, jakim cudem debilom udaje się kończyć studia, a nawet robić karierę naukową, ale to zupełnie inny temat.
Tak więc rację masz dopiero na trochę wyższym poziomie, bo faktycznie murarz nie ma obowiązku wiedzieć co to jest tranzystor, jak działa i do czego służy, bo to już jest kwestia fachowej wiedzy, która nie wszystkim jest potrzebna.

No i chyba znowu czegoś nie doczytałeś, bo pisałem czym i jak AuxIO skompilować i wgrać.
Tutaj znowu zadanie dla przedszkolaka, połączyć kabelki jak wyżej i wklepać jedną linię w terminalu...

Twoje marudzenie nie tylko zaczyna być irytujące, ale nabieram podejrzeń, że masz w tym jakiś ukryty cel...

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 25 maja 2025, 21:19

tuxcnc pisze:
25 maja 2025, 13:11
No i chyba znowu czegoś nie doczytałeś, bo pisałem czym i jak AuxIO skompilować i wgrać.
No ale ktoś pobierze, wgra i co dalej?
Przecież nie zadziała od razu, trzeba jeszcze zainstalować komponent, podłączyć w halu.
Krótka instrukcja jak to zrobić by się mimo wszystko przydała, bo żeby coś znaleźć samemu, najpierw trzeba wiedzieć co trzeba szukać.
A skoro miało być łatwo i tanio, to nie może być tylko tanio.
Jeszcze raz powtarzam, nie pytam dla siebie bo ja nie zamierzam tego uruchamiać, bo dla mnie to nie jest ani dobre ani właściwe rozwiązanie.
Pytałem dla ewentualnych zainteresowanych, bo póki co pobiorą pakiet i się zdziwią.
No ale skoro twierdzisz, że instrukcje będą, to temat wyczerpany.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 25 maja 2025, 23:24

drzasiek90 pisze:
25 maja 2025, 21:19
No ale skoro twierdzisz, że instrukcje będą, to temat wyczerpany.
Właśnie skończyłem spindleeth-czyli-wrzeciono-przez-ethernet-t125190.html
Tydzień się z tym męczyłem, teraz z tydzień muszę odpocząć i pomyślę o instrukcjach.

kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kszumek » 26 maja 2025, 17:10

Witam
nie śledzę dokładnie tematu , można kilka podpiąć przez switch ?
jak to by się sprawdziło jako czytnik liniału ,albo nawet 3 ?
cały czas mi chodzi po głowie czym tu by czytać liniały niż tylko mesą
generalnie kibicuję każdemu rozwiązaniu z komunikacją po skrętce
nawet takie się przyda co ma IO odświeżane z prędkością 300ms
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 26 maja 2025, 20:00

kszumek pisze:
26 maja 2025, 17:10
Witam
nie śledzę dokładnie tematu , można kilka podpiąć przez switch ?
jak to by się sprawdziło jako czytnik liniału ,albo nawet 3 ?
cały czas mi chodzi po głowie czym tu by czytać liniały niż tylko mesą
generalnie kibicuję każdemu rozwiązaniu z komunikacją po skrętce
nawet takie się przyda co ma IO odświeżane z prędkością 300ms
pozdrawiam
Na pewno da się przez switch, tylko nie wiem czy przez każdy...
Miałem to sprawdzić, ale nie miałem czasu.
Kupiłem takie:
https://www.aliexpress.com/item/1005007037391356.html
https://www.aliexpress.com/item/1005005990249863.html
(za obydwa zapłaciłem taniej).
Ten pierwszy okazał się totalnym nieporozumieniem.
Spodobał mi się, bo taki fajny, malutki, a nazwą się nie przejmowałem, bo Chińczycy też się nie przejmują...
Ale tym razem napisali prawdę - wygląda na to, że to jest faktycznie splitter a nie switch, czyli taki automatyczny przełącznik - to wejście na którym pojawi się sygnał łączy z wyjściem, a drugie odcina...
W każdym razie komunikacja jest na zmianę, raz z jednym, a raz z drugim urządzeniem...
Tego drugiego jeszcze nie testowałem, bo cały wolny czas poświęciłem na pisanie SpindleETH.
Wcześniej używałem starego routera wifi z wbudowanym switchem i działało to całkiem przyzwoicie, ale jestem przeciwnikiem budowania urządzeń na muzealnym sprzęcie i będę szukał urządzeń powszechnie dostępnych w sprzedaży...
Jeśli komputer jest duży, to zawsze można użyć kilku kart sieciowych jak w serwerach.
Kupiłem ostatnio takie https://www.aliexpress.com/item/1005007051465355.html (ten najtańszy model, też zapłaciłem taniej), więc problem polega wyłącznie na tym, żeby było gdzie włożyć kartę i przypisać kartom i urządzeniom adresy z różnych zakresów, żeby się ze sobą nie gryzły.
Co do SpindleETH, to celowo dałem tylko jeden enkoder i jedno PWM, bo to w założeniu ma to być moduł do sterowania wrzeciona tokarki.
Ale nawet tak tani i prosty układ jak STM32F103C8T6 obsłuży sprzętowo trzy enkodery (kiedyś robiłem takie DRO, tylko przez Bluetooth).
Trzeba by trochę przepisać kod, ale wszystko co potrzebne już w nim jest, trzeba by tylko to rozmnożyć...

Dodane 1 godzina 59 minuty 14 sekundy:
kszumek pisze:
można kilka podpiąć przez switch ?
Podłączyłem tę drugą chińszczyznę i klęska totalna. Można powiedzieć, że nie działa w ogóle (może sieć za szybka?).
Na tym starym TP-Linku podłączyłem trzy sterowniki na W5500 i pingi ze wszystkich na raz idą poniżej 250 ms, a żadnego dopieszczania komputera nie robiłem.
Czyli raczej potwierdza się teza, że switch nie powinien być problemem, byleby był dobrej jakości...

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 27 maja 2025, 16:19

kszumek pisze:
,albo nawet 3 ?
Sprawdziłem i jest problem.
To znaczy, na pewno da się obsłużyć trzy enkodery, ale ta biblioteka której użyłem obsługuje tylko jeden.
Zobaczę czy szybciej będzie przepisać tę bibliotekę, czy znaleźć inną...

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 maja 2025, 11:56

kszumek pisze:
,albo nawet 3 ?
Napisałem obsługę trzech enkoderów (i tak potrzebowałem).
Natomiast pojęcia nie mam jak napisać do tego komponent LinuxCNC...
Problem polega na tym, że liniał nie ma żadnego indeksu i będzie działał zgodnie z wojskową definicją czasoprzestrzeni, czyli mierzył odległość od chwili włączenia.
Mało użyteczne...
Jakie dać piny żeby te liniały zerować albo przypisać offsety?
To nie sztuka napisać komponent, który z niczym nie będzie kompatybilny, więc kompletnie bezużyteczny...

kszumek
Posty w temacie: 2

Post napisał: kszumek » 28 maja 2025, 16:08

Witam
dobrze by było żeby jednak pin wejściowy indeks do mikrokontrolera był jako opcja przyszłościowo chociażby
dobry byłby też pin zerujący od strony hal , można wtedy zerować jak ktoś tam sobie chce i kiedy chce
z homingiem czy w zależności od potrzeby, + enable w hal i więcej nic nie trzeba
+ jakiś pin przepełnienia albo licznik więcej niż 16 bit
Ostatnio zmieniony 28 maja 2025, 16:29 przez kszumek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”