Cześć..
Frezarka kiedyś to był Infotec 3021 profesional z kontrolerem CNCGRAF (SMC4D-U2) zmiana narzędzi i takie tam...
Teraz to jest taki Uklej że lepiej nie pokazywać
Przerabiam napęd osi Y na podwójny.
Z jednego servo na dwa krokowe z encoderem (HMD86)
Już mechanicznie wszystko poskładane tylko na razie podłączone jako klon Y1, teraz walczę z podłączeniem sterownika silnika pod wyjście napędu Y2.
Na razie na wyjściu osi A (bo myślę że tam podłącza sie Y2) pomimo zaznaczeniu opcji podwójnego napędu, nie pojawia sie żaden sygnał.
Zauważyłem też że na płytce PCB gdzie są wyjścia Step/Dir XYZA jest wyjście na X2 (nie wlutowane).
Ale jeszcze nie sprawdzałem czy na wyjściu coś jest jak zaznaczę podwójny napęd osi X.
Później chcę zainstalować krańcówki do Y1 i Y2, i mam nadzieje że będzie się bazować w tym samym czasie tylko osobno.
Minęło trochę czasu znalazłem wszystko, podłączyłem, skalibrowałem, działa tak jak powinno.
Kwadraty tnie jak gilotyna, ale jak przychodzi łuk czy 45stopni prosta, to zęby jak na listwie zębatej..
Pomaga jedynie spowolnienie przejścia wykańczającego na powiedzmy, baardoo woolnoo.
Na gorszych frezarkach zrobię szybciej i ładniej...
Kombinowałem z mikrokrokami to poprawa jest jak dam 20000 kroków na obrót albo i więcej, tylko prędkość max spada a i tak już jest wolno
Frezarka sztywna luzów brak.
Zaczynam podejrzewać że to ten cudowny kontroler CNCGRAF razem z oprogramowaniem InfoCAM dla kosmitów.
Niektóre opcje spoko a innych brak..
Opisy takie unikatowe jak: Justowanie Podwójnego Napędu?
Nie podobają mi się szarpnięcia na ruchach jałowych i strasznie dziko sie zachowuje (dzikie ruchy)
Jak zmieniam przyśpieszenie jednej osi, to zmieniają się wszystkie..
I opcja przyśpieszenia na minimum, to i tak odbija się jak od ściany.
Nie wiem kończą mi się pomysły, ale podłączę na testy inny kontroler Macha czy nawet arduino i obawiam się że problem zniknie.
Podobno ta frezarka od początku miała taki problem.
Obawiam się, bo chciałem uniknąć wymiany kontrolera
Nie wiem, nie chciałem pisać ale no już się poddaję
Ps. Co to za płytki nad każdym servopakiem?
InfoTEC 3021 CNCgraf Zęby na łukach i przekątnych
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Re: InfoTEC 3021 CNCgraf Zęby na łukach i przekątnych
Ja aktualnie mam grafa na swojej maszynie ale nie zauważyłem problemów na łukach. W pracy mamy haasa i czasem tak się dzieje jak klienci amatorzy przysyłają pliki robione z corela.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: InfoTEC 3021 CNCgraf Zęby na łukach i przekątnych
zanim coś tam pozmieniasz to ustal co źle działa. Zacznij od plików jakie ładujesz, potem zapisz g-cody wygenerowane , chyba jest taka możliwość, wtedy zobaczysz czy to sterownik czy maszyna.