Papier ścierny nierysujący metalu
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Re: Papier ścierny nierysujący metalu
No nie do końca, bo z tego co mi się obiło o uszy, nie zarysujesz twardszego materiału takim o mniejszej twardości.
Tak więc szukałem czegoś delikatnego. Typowe papiery ścierne są pewnie z korundu? Jednego z twardszych materiałów co rysuje prawie wszystko.
Chemia nie wszystko rozpuszcza, a że tam jest jeszcze farba to może odpaść razem z nią. Także ciężki temat.
Tak więc szukałem czegoś delikatnego. Typowe papiery ścierne są pewnie z korundu? Jednego z twardszych materiałów co rysuje prawie wszystko.
Chemia nie wszystko rozpuszcza, a że tam jest jeszcze farba to może odpaść razem z nią. Także ciężki temat.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Rany Boskie, co za pieprzenie w bambus.
Czytam te trzy strony z niedowierzaniem - niby dla rozrywki, ale śmiać mi się nie chce...
Najlepszą radę-nieradę dał tuxcnc:
Osobiście spróbowałbym szczotki z pęczków grafenu, wbitych w bukowy uchwyt - koniecznie umaczanej w Ludwiku o zapachu cytrynowym. Miętowy nie da rady.
Czytam te trzy strony z niedowierzaniem - niby dla rozrywki, ale śmiać mi się nie chce...
Najlepszą radę-nieradę dał tuxcnc:
tuxcnc pisze:Jak już znajdziesz rozwiązanie, to daj mi znać, bo też potrzebuje zrobić to samo z tym czymś z tego samego.
Osobiście spróbowałbym szczotki z pęczków grafenu, wbitych w bukowy uchwyt - koniecznie umaczanej w Ludwiku o zapachu cytrynowym. Miętowy nie da rady.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2

szopenn pisze:jakiś może bardziej szorstki papier toaletowy?
najlepiej z PRLu ale ciężko dostać.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Błędnie zakładasz że ja nie znam metody produkcji grafenu:

Dodane 3 minuty 8 sekundy:
Jeden materiał z drugiego a nie oba. Na podobnej zasadzie jak ścierasz majonez ze stołu jak Ci kanapka upadnie.
Dziury w stole po takiej operacji nie stwierdzono

-
- Lider FORUM (min. 2000)
strikexp pisze:Błędnie zakładasz że ja nie znam metody produkcji grafenu:
Póki co to nie potrafisz wyczyscić powierzchni.
Poza tym ja też "znam się" na lotach w kosmos, wszak oglądałem kiedyś serial Star Trek .

-
- Posty w temacie: 3
To oczywiste, tylko że nie podałeś jakie to są materiały. Zresztą początkowo nawet nie napisałeś że to są dwa materiały.
Jedynie sami się domyśliliśmy że chodzi o starcie jakiegoś nalotu z metalu.
Nie napisałeś co to za metal, więc nie wiadomo było który z nich jest twardszy (nalot czy metal).
Jednak łatwo się było domyśleć że chcesz ścierać twardsze z miększego, co oczywiście jest niemożliwe fizycznie (przynajmniej gdy nie mia kontroli nad głębokością ścierania).
Skąd to wiemy? Ano z materiałoznawstwa.
Tlenek aluminium jest o wiele twardszy od aluminium.
Tlenki żelaza są (nieznacznie, ale jednak) twardsze od żelaza i większości stali.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Włóknina ścierna o wysokiej granulacji, możesz nawet czyścić, polerować szkło bez zarysowań.
https://chemiczna-hurtownia.pl/wloknina ... jej-uzywac
https://chemiczna-hurtownia.pl/wloknina ... jej-uzywac
Krak.
-
- Posty w temacie: 2
temat jest na luzie więc i do roboty podchodź na luzie. Dwa lata temu wymieniałem dowód, jako że trochę jestem spracowany to nie udało się pobrać ze mnie odcisków dwukrotnie. Pogadałem chwile z urzędniczką, co powiedziałą, że młodzi ludzie przychodzą bez linii papilarnych bo mają powycierane od ekranów komórek. Więc tak... proponuje folie poliwęglanową do ekranów dotykowych. Powoli, cierpliwie, pójdzie. ..... a moze zrobić proszek cierny ze skorupek z jajek? tyle tego się teraz marnuje.