budowa pieca proszkowego na olej
jak wykonać prosty wymiennik ciepła
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Re: budowa pieca proszkowego na olej
Sprawdziłem póki co na małych detalach i wygląda spoko. Sterownik oszukuje o jakieś 15 stopni tak więc jak mam 180 stopni to na termometrze wędzarniczym mam 195 stopni. Czyli jak farbę mam wypalać w temperaturze 180 stopni przez 10 minut to wsadzam do pieca , piec wystudza mi się do 150 stopni i dobija detal do 180 stopni to w rzeczywistości mam 195 stopni i trzymam go w tym czasie równe 10 minut. Sprawdzałem na acetonie i też patyk jest czysty, tzn coś tam widać ale farba trzyma. Z drugiej strony to mały ten piec tak więc rozkład temperatur jest w miarę dobry, wentylator też swoje robi. Muszę wsadzić coś większego i pokuszę się o nacięcia i sprawdzenie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Na pewno poprawisz i dopracujesz konstrukcje. Było najpierw pytanie - jak zrobić wymiennik - okazało się że to nieopłacalne, za trudne i bezsensowne. Teraz jak już działą, to ktoś spieszy się z niezbędnymi wskazówkami dla autora, żeby nie sprawdzał czy farba nie odpada paznokciem... Ludzie, jak ktoś się porywa na komore to wie jak powinien trzymać proszek. I później w śmietniku narzekacie "jakość forum spada"... no spada.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
No chyba jednak nie do końca wie, bo jeżeli tco trzymasz detal tylko 180'C/10min, to za krótko. Na farbie masz napisany czas w jakim ma siedzieć detal rozgrzany już do danej temperatury. To, że piec się rozgrzał (a konkretniej powietrze w piecu) do 180'C i tak wskazuje czujnik temperatury powietrza, to nie znaczy, że detal ma tą samą temperaturę. Całkowicie inne czasy ustawia się dla blaszki 1mm a inne dla blachy 10mm, a jeszcze inne dla 30mm czy alufelg/felg stalowych.
Co do konstrukcji wymiennika - pytałeś czy ktoś zrobi gotowy żeby dołożyć go tylko do pieca - mogę to zrobić, wraz ze sterowaniem, nie ma żadnego problemu, zapraszam na priv jak jesteś zainteresowany.
Polecam tylko zwrócić uwagę na niuanse odnośnie temperatury, bo to, że piec chodzi niby okej to jedno, ale trzeba poświęcić trochę uwagi na początku żeby dobrze dogrzewać detale, jeżeli wszystko jest okej to zwrócić uwagę na kilka kwestii, podszkolić się, nauczyć malować, nauczyć się pieca, jak grzeje, gdzie przegrzewa, gdzie niedogrzewa ewentualnie - później to już będzie "szło samo", aQle warto poczytać kilka rzeczy odnośnie rozkładów temperatur, czasów polimeryzacji itp.
Podsyłam godne uwagi materiały do lektury:
https://www.tensor.com.pl/teksty10_n.html
Co do konstrukcji wymiennika - pytałeś czy ktoś zrobi gotowy żeby dołożyć go tylko do pieca - mogę to zrobić, wraz ze sterowaniem, nie ma żadnego problemu, zapraszam na priv jak jesteś zainteresowany.
Polecam tylko zwrócić uwagę na niuanse odnośnie temperatury, bo to, że piec chodzi niby okej to jedno, ale trzeba poświęcić trochę uwagi na początku żeby dobrze dogrzewać detale, jeżeli wszystko jest okej to zwrócić uwagę na kilka kwestii, podszkolić się, nauczyć malować, nauczyć się pieca, jak grzeje, gdzie przegrzewa, gdzie niedogrzewa ewentualnie - później to już będzie "szło samo", aQle warto poczytać kilka rzeczy odnośnie rozkładów temperatur, czasów polimeryzacji itp.
Podsyłam godne uwagi materiały do lektury:
https://www.tensor.com.pl/teksty10_n.html
-
Spokojnie wiem co robię
Podkład trzymam w 140 stopniach, w nawierzchnię w 180 stopniach..... jeszcze czytać potrafię i cyferki znam co w karcie zapisane jest, a te 10 minut to tylko tak napisałem. Wiem również ,że jak wjadą heby to piec mój zdechnie. Ja wiem co maluję i wiem co potrzebuję.Póki co nie maluję niczego dla ludzi tylko dla siebie i rodziny....czyli jakieś duperele tak aby zobaczyć co z czym się je.Ja i tak potrzebuję długiego pieca.Tymczasem widzę,że doradzacie: jak ktoś potrzebuje przewieźć 6 osób raz w roku na odcinku 10km to najlepszy będzie autobus i to nowy piętrowy, a tym czasem można zrobić dwa kursy i też te 6 osób przewieźć. Co do mojego wymiennika to napewno to nie jest cudo techniki,ale jak konsultowałem to ze starszym fachmanem , który budował pierwsze swoje piece w latach 80 to tak to właśnie wyglądało.....rura i ogień. Co do kosztów to wymiennika to UFOSI napisz ile kasy trzeba przeznaczyć na komorę o kubaturze 17m3 , bo to co zrobiłem to jest tylko w celach rozrywkowych zrobione. Była stal, wełna , palnik jakiś leżał i się coś skleiło. NIe ukrywam,że zawsze chciałem sobie pomalować coś proszkowo to i zrobiłem sobie sprzęt. Jaki on jest taki jest ale grzeje i tyle .Nie wiedziałem,że to też taki fajny biznes, teraz kto przyjdzie i widzi tego straszaka to chce mi podrzucać jakieś felgi, płotki,rurki,balustrady,rowery i różne duperele....oczywiście nie robię usług bo czasu nie mam i dzieci mi nie płaczą. Nieraz słyszałem od innych,że ten mój sprzęt (nie dotyczy to tego pieca) ale np krawędziarke , którą zbudowałem ze złomu za grosze i blachę 4 mm gnę od strzała a zakup nowej od 100tys min .

-
Piec sprzedany. Teraz powoli kompletuje potrzebne elementy na piec o większych gabarytach. Wiem jedno ,że dwa palniki będą potrzebne. Planuję 9 metrowy sobie strzelić