budowa pieca proszkowego na olej

jak wykonać prosty wymiennik ciepła

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Re: budowa pieca proszkowego na olej

Post napisał: 251mz » 23 mar 2025, 16:29

szopenn pisze:hmmm a co z tymi którzy budują frezarki czy tokarki w mieszkaniu i do użycia w mieszkaniu? mając później problem z wygłuszaniem tego i somsiadami... no ale pominąwszy koszty i meandry obliczeń i trudu budowy.. to po co??? skoro, co drugi w swojej mieścinie ma kilka komercyjnych zakładów obróbki, które z obróbką taką czy śmaką poradzą sobie lepiej... dziwne dziwne...

Rozumiem gdyby chciał zrobić piec 2x1x1 a on chce zrobić piec gdzie bramę przesuwną sobie wsadzi...
Albo oczekuje pomocy pod pozorem budowy komercji czy to pieca czy lakierowania albo jest niespełna rozumu :)

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: szopenn » 23 mar 2025, 17:24

251mz pisze:Rozumiem gdyby chciał zrobić piec 2x1x1 a on chce zrobić piec gdzie bramę przesuwną sobie wsadzi...
Albo oczekuje pomocy pod pozorem budowy komercji czy to pieca czy lakierowania albo jest niespełna rozumu

nie, bo rame motocyklową pomaluje - a to może być dla siebie, ale to nie 2 tylko 6. nie wiem nie znam się ;)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 23 mar 2025, 18:00

szopenn pisze:
23 mar 2025, 15:58
A ogródki? warzyw swoich też nie można mieć? Trzeba wszystko zakopywać, bo z ziemniakami i sałatą lidl też sobie radzi lepiej, i chleba własnego nie można też sobie upiec bo piekarnia zrobi to lepiej. kuwasz, jak żyć jak każdy temat do kosza :D
Jak ktoś chce mieć tysiąc metrów ogródka, to jest to hobby.
Jak ktoś chce obrabiać motyką pięć hektarów, to jest to głupota.
Nie mam wysokiego mniemania o twoich zdolnościach intelektualnych, ale tak proste rzeczy to jednak powinieneś rozumieć...

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 23 mar 2025, 18:05

tuxcnc pisze:Jak ktoś chce obrabiać motyką pięć hektarów, to jest to głupota.

powiedz to tym, którzy uprawiają buraka cukrowego... i to nie hobbystycznie.

Autor tematu
tco
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12

Post napisał: tco » 24 mar 2025, 20:24

Panowie nie ma co się spinać w temacie. Potrzebuję komorę długą na 6 metrów bo maluję banery reklamowe póki co w malarniach usługowych. Średnio w miesiącu mam z 40-50m2 to wychodzi od 4 - 5 tys miesięcznie x 10 miesięcy to mam koszt od 40000 - 50000zł. Koszt malowania nie jest jakiś drogi a kasują za to bo mają takie prawo. I tu wpadłem na pomysł zbudowania czegoś swojego . Tak jak sklejenie ramy i obicie blachą i wełną nie stanowi problemu, z elektroniką też dam radę ale już z budową wymiennika to mam zagwozdkę. Wiem,że najlepiej wszystko zlecać,ale ja lubię być niezależny i mieć wszystko u siebie pod dachem. Nie zamierzam robić usług bo nie mam czasu ani ochoty na to. Przed zakupem gotowej używanej blokuje mnie to,że zapewne kupię wygwizdany sprzęt...... oraz co najważniejsze mam wąskie gardło do wstawienia malarni i muszę zbudować piec w tym miejscu gdzie ma stać bo ani dźwig,ani nic nie wjedzie mi tam gdzie chcę aby to stało. Nie wiem nawet do kogo uderzyć z tematem wymiennika tak aby mi go zbudował ,a ja go dokleję do konstrukcji. Z drugiej strony jeżeli ktoś robi takie coś to i ja mogę to zrobić bo jakieś tam warunki skromne mam (laser, krawędzierki, gilotyny ,spawarki tigi itp).

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 24 mar 2025, 21:59

Hej.
Ale tak jest w każdym temacie - musi być dyskusja :mrgreen:
Problem " przenicowany " na różne strony !
Taka specyfika tego forum :mrgreen:
pzd.
Mane Tekel Fares

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 25 mar 2025, 06:05

tco pisze:
24 mar 2025, 20:24
ale już z budową wymiennika to mam zagwozdkę..... oraz co najważniejsze mam wąskie gardło do wstawienia malarni i muszę zbudować piec w tym miejscu gdzie ma stać bo ani dźwig,ani nic nie wjedzie mi tam gdzie chcę aby to stało.... mam (laser, krawędzierki, gilotyny ,spawarki tigi itp).
Czyli nic gotowego nie kupisz a sam zrobić możesz.
Kiedyś były parowozy i powstały takie pojęcia jak płomienica i płomieniówka. To właśnie są elementy Twojego wymiennika ciepła. W tej specyficznej komorze do banerów żadnego wymiennika jako odrębnego urządzenia bym nie robił. Tak jak myślałeś - rura na podłogę po lewej i prawej, z obu końców każdej gniazdo palnika czyli razem 4 punkty grzejne. Tylko miejsce kity płomienia zabezpieczyć trochę lepiej - obudowa z cegieł szamotowych a dalej ta gruba rura czyli parowozowa płomienica.
Jeżeli natniesz szczelinę na jej długości (może być złożenie dwóch ceowników g/w np. 2x120)to spaliny odprowadzisz tędy do wnętrza pudełka (parowozowa płomieniówka) - podwójnej ściany komory - w tym pudełku na górze otwory kominowe i również czerpnia dla wiatraczków które obdmuchają wkład szamotowy. Powierzchnia wydechowa kominków tak 10x większa niż zasys palników (jakby co to zdławisz). Przy okazji wiatraczki trochę zawirują ruch w tym pudełku zwiększając przenikanie ciepła przez ściany. I to pudełko od zewnątrz okładasz 2cm płytami ceramicznymi - takie do kominków, najdroższy element komory i dalej 15cm wełny. Najpierw płyta bo wełna się przegrzeje i spadnie wszystko na podstawę.
I tyle tego wymiennika.
Oczywiście przy tych wymiarach konstrukcja całości musi być składana na zamki lub szwy blacharskie bo różnice wymiarowe to 10mm i by się porozrywało gdyby było łączone spawaniem. Takie klocki Lego tylko bez dziubków.
Odrębną sprawą jest gaz, zapalanie i kontrola płomienia, jego temperatury i minimalna automatyka bezpieczeństwa - ale to trzeba żywcem zerżnąć z piecyków gazowych.
Opary z tego malowanego suszenia to coś palnego? Może wybuchać???!!!

Dodane 42 minuty 6 sekundy:
Jeżeli masz mało prądu na grzanie całości to może włacz lampę IR wąską ale o szerokości baneru i przesuwaj ją wolno przed nim. Pasmowe nagrzanie na pewno wysuszy co trzeba a przynajmniej tej całej maszynerii nie trzeba rozgrzewać.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 25 mar 2025, 08:08

tylko czemu ten palnik ma być koniecznie w komorze - po co?, 50kw to też nie jest aż tak dużo - ogarną to dwie nagrzewnice budowlane 30kw które nie są drogie, ale same w sobie nie wytrzymają temperatury komory. Zrobić wymianę powietrza z palnikiem na zewnątrz. Zaizolować rurę dostarczającą ciepłe powietrze.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 25 mar 2025, 13:43

szopenn pisze:to dwie nagrzewnice budowlane 30kw które nie są drogie,

Można kupić nagrzewnicę gazową za 500zł.
Koszty paliwa podobne a ileż mniej pier****

Dodane 1 minuta 49 sekundy:
qqaz pisze:Opary z tego malowanego suszenia to coś palnego? Może wybuchać???!!!

Jak większość pyłów w odpowiednim stężeniu jest palna.
Kolega widział jak wybucha pył z mąki?
Wystarczy dmuchnąć z ręki i podłożyć zapalarkę piezo...

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 25 mar 2025, 14:54

251mz pisze:Kolega widział jak wybucha pył z mąki?
widział i sam ćwiczył w ramach ciekawości świata.
Ale co autor używa tego nie wiem. Reklama malowana proszkowo? I ten proszek ma być nanoszony już w komorze? Może, nie wiem bo możliwe że jakieś plastizole z sita albo drukarka pikselowa z własnym szuwaksem jako atrament. świat bogaty jest w rozwiązania. Chłop głupi nie jest, technologia blachy do dyspozycji, co go tu zniechęcać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”