Najtańszy program CAM do maszyny 4 osiowej.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Najtańszy program CAM do maszyny 4 osiowej.
W Fusionie za 3+1 osie płacę dwa koła rocznie, być może cena trochę wzrosła. Z obróbki czteroosiowej tylko jedna czy dwie strategie są za bardzo drogim Manufacturing Extension, zależy, co jest komu potrzebne, mi akurat one nie są, ale gdybym robił jakieś rzeźby w drewnie, to... pewnie i tak lepiej byłoby wybrać jakiś inny program.
A w PikoCam nie ma czasem obsługi czwartej osi? Co prawda sterowanie trzeba by zmienić, ale CAM wtedy w gratisie.
A w PikoCam nie ma czasem obsługi czwartej osi? Co prawda sterowanie trzeba by zmienić, ale CAM wtedy w gratisie.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Jest jeszcze DeskProto, ale nie wiem czy ktoś ma doświadczenia z jego użytkowania:
https://www.deskproto.com/products/multiax-ed.php
https://www.deskproto.com/products/multiax-ed.php
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Fusion to 2700zł/rok obecnie i dla mnie "bawiącego" się amatorsko kilkanaście/kilkadziesiąt godzin w roku maszyną to już kosmos. Obecnie używam CamBam i fusion360 w wersji free bo mi wystarcza do 3 osi ale wydanie paru kzł dla satysfakcji zabawy 4 osią niestety mnie poraża...
Dodane 15 minuty 23 sekundy:
Niestety on nie obsługuje złożonych ruchów X,Y i A jednocześnie więc nie ma sensu jego stosowania.pawels_123 pisze: ↑31 mar 2025, 07:58Jako ciekawostka - FreeCad i 4 oś:
https://wiki.freecad.org/CAM_fourth_axis
Chcę wykonywać zębatki skośne z miękkich materiałów jak aluminium czy teflon wielostopniowe.
Przy prostych można nawet z palca Gcode napisać a sterowanie maszyną w LinuxCNC to ogarnia.
Dokładniej chcę mieć możliwość wykonania takich jak te:

-
to co pokazałeś to frezowanie wrębu międzyzębnego który , spodziewam się, będziesz chciał wykonać frezem palcowym. Ewentualnie zakończonym z fazą lub kuliscie. Ale tak czy siak na frezarce 3-osiowej Wiec zamień jedną z osi X lub Y na oś obrotową i wykonaj to skośne koło jako wielokrotny ilością zębów program z przesuwaniem bazy rysunku płaskiego który będzie się nawijał na obwiednie koła. Suma przesuwanych programów pojedynczego wrębu daje całe koło.
Do tej pory to co napisałem wykonasz posługując się dotychczasowym sprzętem - CAM i frezarka z osią.
Teraz rzecz irytująca.
Jeżeli używałbyś Macha zamiast Linux to w obrebie tego frezowanego dołka mógłbyś mieć dodatkowo synchroniczne ruchy osi X lub Y -tej która jest poprzeczna do osi obrotu, odpowiednie do aktualnego kata obrotu 4osi które pozwolą na frezowanie bokiem freza.
Teraz rowek jest wierszowany gdzie gładkość boku zęba wynika z punktowego styku freza.
W Machu masz (nie masz, możesz mieć) frezowanie bokiem w zakresie całego kata przyporu.
Jakoś tak spieprzyli tego Macha że tak można.
Wiecej. Tą samą techniką można poprawić jakość ścianki rowka frezowanego na walcu. Aby była prostopadła do tworzącej to frez trzeba przesunąć o połowę średnicy czyli jego linia skrawania przechodzi przez oś obrotu dajac ściankę prostopadłą. Bez tego zawsze są jaskółcze ogony.
Gupi Mach.
Dodane 2 minuty 51 sekundy:
chyba że ustawisz 4oś odpowiednio do kata koła i z boku frezujesz modułowym Ale wtedy byś o nic nie pytał.
Do tej pory to co napisałem wykonasz posługując się dotychczasowym sprzętem - CAM i frezarka z osią.
Teraz rzecz irytująca.
Jeżeli używałbyś Macha zamiast Linux to w obrebie tego frezowanego dołka mógłbyś mieć dodatkowo synchroniczne ruchy osi X lub Y -tej która jest poprzeczna do osi obrotu, odpowiednie do aktualnego kata obrotu 4osi które pozwolą na frezowanie bokiem freza.
Teraz rowek jest wierszowany gdzie gładkość boku zęba wynika z punktowego styku freza.
W Machu masz (nie masz, możesz mieć) frezowanie bokiem w zakresie całego kata przyporu.
Jakoś tak spieprzyli tego Macha że tak można.
Wiecej. Tą samą techniką można poprawić jakość ścianki rowka frezowanego na walcu. Aby była prostopadła do tworzącej to frez trzeba przesunąć o połowę średnicy czyli jego linia skrawania przechodzi przez oś obrotu dajac ściankę prostopadłą. Bez tego zawsze są jaskółcze ogony.
Gupi Mach.
Dodane 2 minuty 51 sekundy:
chyba że ustawisz 4oś odpowiednio do kata koła i z boku frezujesz modułowym Ale wtedy byś o nic nie pytał.
-
Skomplikowane też napiszesz z palca.jacek.rutkowski pisze: ↑01 kwie 2025, 08:13Przy prostych można nawet z palca Gcode napisać a sterowanie maszyną w LinuxCNC to ogarnia.
Ogólnie to na każdym sterowaniu obsługującym zmienne, pętle i warunki, da się wyfrezować wszystko, co tylko daje się opisać wzorem matematycznym.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Robiłem skośne na 3+1 z obrotem 5 stopni (72 zęby) i wyszło bardzo dobrze - grubość 16mm. Może przy grubszym byłby problem.

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Polecam program N.CAD od CNC Software Polska. Nie wiem czy najtańszy, ale jak dla mnie najlepszy.
-
nie było bardzo dobrze tylko błąd był pomijalny. Ja pisałem o gotowym narzędziu które pozwala utrzymać jednakowy profil wrębu na całej skośnej szerokości koła - tej wzdłuż rowka. I narzędziu gotowym a nie palcówce w oparciu o
bo idąc tym tropem nie potrzeba żadnego programu - użytkownik sobie napisze co trzeba łacznie z generowaniem impulsów - to tylko matematyka.
-
Jak ktoś potrzebuje wygrawerować jakąś płaskorzeźbę, to na pewno CAM jest właściwym rozwiązaniem.
Ale zarys zęba to faktycznie czysta matematyka.
Dodane 1 godzina 11 minuty 14 sekundy:
Taki przykład.
Od dawna zabierałem się do napisania podprogramu na frezowanie frezem walcowym pogłębienia pod łeb stożkowy wkręta.
Niby nic specjalnie trudnego, ale ponieważ miało mi się to przydać dopiero w przyszłości, więc za każdym razem kiedy sobie przypomniałem, odkładałem to na później...
Dzisiejsza dyskusja skończyła się konstatacją, że warto by było dać jakiś przykład, więc padło na stożkowe pogłębienie...
Poszło łatwiej niż przypuszczałem, bo pytając Google o frezowanie stożka w LinuxCNC jako jedną z pierwszych odpowiedzi dostałem https://forum.linuxcnc.org/40-subroutin ... ed-threads
"Milling-tapered-threads" znaczy frezowany gwint stożkowy, a jak wiadomo, gwint stożkowy różni się od potrzebnego stożka 90 stopni tylko skokiem i nachyleniem, więc byłem w domu.
Trochę musiałem posprzątać kod, bo autor zawarł w komentarzach dużo więcej niż powinien, ale zmiany są w zasadzie kosmetyczne:
Kod: Zaznacz cały
G0 Z0
(o<npt2> call [x] [y] [start r.] [degrees per increment] [revolutions] [-z start position] [pitch] [feed])
o<npt2> call [0] [0] [0] [2] [100] [-10] [10] [1000]
G0 Z0
M30
o<npt2> sub
g90
g64 p.01
#<U> = #1 ( X LOCATION of hole) (rapids to this location)
#<W> = #2 ( Y LOCATION of hole) (rapids to this location)
#<A> = #3 (A=STARTING RADIUS) (adjust diameter here)
#<R> = #4 (R=NUMBER degrees per increment 2) (small increments make a better thread form)
#<E> = #5 (E=NUMBER OF PASSES)(revolutions)([thickness / pitch])
#<Z> = #6 (Z=DEPTH)(start at bottom of hole) (f200 feed to bottom of hole)
#<V> = #7 (V=THREADS PER UNIT)
#<F> = #8 (F=FEED)
#3=0.0 (start position 0 degrees)
#10=[360 / #<R>] (number of increments per revolution)
#109=#10
#110=[1 / #<V>] (thread pitch)
#111=[1 / #<V>] (calculate diameter increase per revolution)
#3=#<R> (number of degrees first move 2)
G00 X#<U> Y#<W> (rapid linear move to center of hole)
G01 Z#<Z> F200 (linear move to bottom of hole)
#19=[#<A> + #<U>] (calculate spiral start position)(cutter centerline, no cutter comp.)
G01 X#19 Y#<W> F#<F> (linear move in x plus direction to start point of spiral)
#<Z>=[#<Z> + #110 / #109] (calculate z end position per increment , absolute)
#24=[COS[ #3 ] * #<A>]
#25=[SIN[ #3 ] * #<A>]
#24=[#24 + #<U>] (updated x end point)
#25=[#25 + #<W>] (updated y end point)
G01 X#24 Y#25 Z#<Z> F#<F> (3 axis linear movement)
#3=[#3 + #<R>] (updated degrees of rotation ?)
#<A>=[#<A> + #111 / #109] (diameter increase per increment)
o110 while [ #3 LE 360.00000 * #<E> ] (stop when number of revolutions is complete)
#<Z>=[#<Z> + #110 / #109] (updated z end point)
#24=[COS[ #3 ] * #<A>] (calculate x end point)
#25=[SIN[ #3 ] * #<A>] (calculate y end point)
#24=[#24 + #<U>] (add end point to last x end point)
#25=[#25 + #<W>] (add end point to last y end point)
G01 X#24 Y#25 Z#<Z> F#<F> (three axis linear move)
#3=[#3 + #<R>] (update #3 )
#<A>=[#<A> + #111 / #109] (update diameter increase per increment)
o110 endwhile
G01 X#<U> Y#<W> F#<F> (move to center of circle )
G01 Z1.0 f20 (z up to 1 inch absolute f20)
g90
o<npt2> endsub

Jak widać, do wykonania takiego pogłębienia frezem walcowym, wcale nie potrzeba programu CAM za kilka tysięcy miesięcznie, lub kilkadziesiąt jednorazowo...
Nie potrzeba, bo to jest właśnie zadanie czysto matematyczne.
Nawiasem mówiąc CAM zrobi to tak samo, bo nie istnieje inna matematyka.
Nacinanie kół zębatych należy do tej właśnie kategorii - zadań czysto matematycznych.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Ile kosztuje wersja 4 osiowa dla jednej osoby/personal?Bartek0303 pisze: ↑01 kwie 2025, 14:29Polecam program N.CAD od CNC Software Polska. Nie wiem czy najtańszy, ale jak dla mnie najlepszy.
Na stronie żadnych cen nie widzę...