Regeneracja łoża tokarki wylewką zpecjanej żywicy

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Astralny Byt
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 16

Regeneracja łoża tokarki wylewką zpecjanej żywicy

Post napisał: Astralny Byt » 31 mar 2025, 19:54

Mam wytarte łoże tokarki ,a dokładnie jedną płaszczyzne łoża .
Są podobno specjalne żywice którymi można odbudować powierzchnie łoża .Czy ktoś to sprawdzał ?
Nie oczekuje po takiej regeneracji lat pracy ,wystarczy jak przez rok tokarka popracuje wzglednie dobrze przy srednim obciążeniu .
Ktoś to sprawdzał i coś napisze o tym co i jak?

Dodane 2 minuty 38 sekundy:
Prosze o odpowiedz kolegów z forum ,wiem że tu jest wielu ludzi co sie znają na temacie .

Dodane 4 minuty 10 sekundy:
PS . na razie nie interesuje mnie szlifowanie prowanic ,jakies podkladki na prowadnice stalowe itp . Chce tanio zregenerowac jedną płaszczyzne łoża tak aby wytrzymało to rok pracy średnio obciążonej .Nawet słabo obciążonej ,2 godziny pracy na jeden dzien.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Re: Regeneracja łoża tokarki wylewką zpecjanej żywicy

Post napisał: atom1477 » 31 mar 2025, 20:07

Taka regeneracja nie ma sensu. Istotą takich wylewek jest to że dają niskie tarcie i znikome zużycie (czyli długą pracę).
Jeżeli nie zakładasz wymogu długiej pracy, to nie ma to sensu (również finansowego): lepiej oddać do szlifowania i jechać na metalu jak dawniej.
Po drugie: wylewki zwykle robi się na krótszym elemencie, czyli w tym przypadku na suporcie. A drugi dłuższy współpracujący element ma pozostać metalowy. Łoże więc i tak musiałbyś szlifować.

Autor tematu
Astralny Byt

Post napisał: Astralny Byt » 31 mar 2025, 20:12

atom1477 pisze:
31 mar 2025, 20:07
Taka regeneracja nie ma sensu. Istotą takich wylewek jest to że dają niskie tarcie i znikome zużycie (czyli długą pracę).
Jeżeli nie zakładasz wymogu długiej pracy, to nie ma to sensu (również finansowego): lepiej oddać do szlifowania i jechać na metalu jak dawniej.
Po drugie: wylewki zwykle robi się na krótszym elemencie, czyli w tym przypadku na suporcie. A drugi dłuższy współpracujący element ma pozostać metalowy. Łoże więc i tak musiałbyś szlifować.
Mi wystarczy rok pracy ,godzina albo max 2 godziny dziennie .Wtedy zarobie na nową tokarke ,taki jest sens .

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 31 mar 2025, 20:13

Nie ma to sensu. Koszt wylewki jest kilkukrotnie wyższy od kosztu szlifowania.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2025, 20:17 przez atom1477, łącznie zmieniany 2 razy.

Autor tematu
Astralny Byt

Post napisał: Astralny Byt » 31 mar 2025, 20:16

Po co gruntownie remontowac cos co naprawione słabiej zarobi na nowe ....Ma jedynie wytrzymać jakiś czas .
Koś ma namiary na dobre żywice ? Wiem ze w Szczecinie jest firma Polska oferująca takie żywice ale Napewną Tu są osoby o wiekszej wiedzy bo moja jest narazie na poziomie 1/10.
Bardzo was prosze o pomoc .

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 31 mar 2025, 20:19

Nikt nie mówi że masz to zrobić porządnie! A zrób ten szlif na odpieprz...
Ja Ci tylko mówię że zgodnie z Twoimi wymaganiami (tanio i tylko na rok) odpowiedni jest szlif a nie wylewka.

Zobasz sobie mój temat:
szyny-czy-teflon-t113785.html
Pytałem tam o wylewki/wklejki, choć tak naprawdę to byłem już do nich przekonany a tylko szukałem potwierdzenia :D
Ale tego potwierdzenia nie uzyskałem*. I ostatecznie nie zdecydowałem się na takie rozwiązanie. Za duży koszt, i za mało praktycznych informacji od ludzi którzy już to robili.
Swoją drogą nie wziąłeś jednej rzeczy pod uwagę. Nie musisz wybierać tylko pomiędzy wylewką i szlifem: jeszcze możesz wybrać szyny, czyli obróbką do wykonania było by frezowanie.

*I ty też go nie otrzymasz, szczególnie że wymagasz bylejakości. Ja przynajmniej celowałem w wysoką jakość i trwałość, a dopiero wtedy ta wylewka miała by jakikolwiek sens (choć nadal była by droższa).
Ostatnio zmieniony 31 mar 2025, 20:20 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Astralny Byt

Post napisał: Astralny Byt » 31 mar 2025, 20:19

atom1477 pisze:Nie ma to sensu. Koszt wylewki jest kilkukrotnie wyższy od koszty szlifowania.

Tego nie wiedzialem ,wylewke sam zrobie .doskrobanie do profile też sam zrobie nawet wiem jak .
Prosze o namiary na dobrą żywice .

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 31 mar 2025, 20:22

Autor tematu
Astralny Byt

Post napisał: Astralny Byt » 31 mar 2025, 20:24

Astralny Byt pisze:Nikt nie mówi że masz to zrobić porządnie! A zrób ten szlif na odpieprz...
Ja Ci tylko mówię że zgodnie z Twoimi wymaganiami (tanio i tylko na rok) odpowiedni jest szlif a nie wylewka.

Zobasz sobie mój temat:
szyny-czy-teflon-t113785.html
Pytałem tam o wylewki/wklejki, choć tak naprawdę to byłem już do nich przekonany a tylko szukałem potwierdzenia
Ale tego potwierdzenia nie uzyskałem. I ostatecznie nie zdecydowałem się na takie rozwiązanie. Za duży koszt, i za mało praktycznych informacji od ludzi którzy już to robili.
Swoją drogą nie wziąłeś jednej rzeczy pod uwagę. Nie musisz wybierać tylko pomiędzy wylewką i szlifem: jeszcze możesz wybrać szyny, czyli obróbką do wykonania było by frezowanie.

Jestem Tobie wdzieczny za rozmowe ,serio .
Ale gdzie jest ten wysoki koszt takiej zywicznej wylewki . Z tej firmy z Szczecina pół kilo kosztuje 800 zł .
Chodzi tu o zestawienie kosztów i zysków .Jesli maszyna popracuje rok zarobi na nową .

Dodane 50 sekundy:
Nie nową wylewke a nowa tokarke .

Dodane 3 minuty :
Ja niechce regenerowac starej tokarki tak aby byla jak nowka bo nie bedzie ,ja chce aby przez rok pracowała .I zarabiała .

Dodane 1 minuta 53 sekundy:
=============
Skąd opinia ze żywiczna wylewka jest tak droga ?
Ostatnio zmieniony 31 mar 2025, 20:29 przez Astralny Byt, łącznie zmieniany 1 raz.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 31 mar 2025, 20:29

Byle jaki szlif, albo w sumie na Twoje potrzeby nawet frezowanie, da się zrobić za 1000 zł.
Do wylewki musisz doliczyć koszt primera/aktywatora oraz "izolatora", i sporej ilości sprzętu (odsysacza próżniowego, mieszadła, wzorca płaskości czyli jakiegoś szlifowanego liniału kontrolnego, itp.). O ilości pracy nawet nie będę wspominał.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”