TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 15
Re: TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?
W jaki sposób najszybciej się dorobić żeby założyć koło pasowe coś typu HTD na oryginalną śrubę posuwu? Muszę wymontować śrubę i robić jakiś klin? Jak to najlepiej rozwiązać? Koło pasowe mocowane na robaczki chyba nie wytrzyma?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam
bierz 12nm , jak będzie mało najwyżej jeszcze przełożenie silnik-śruba na kołach trochę zmienisz
ale wstępnie trzeba i tak gdzieś 1:3 robić, takie coś powinno być w miarę optymalne
do większego silnika niż 12nm i tak już trzeba sterownik wysokonapięciowy
bo mu szybko moment wraz z obrotami spadnie, czyli wychodzi cena serwa
demona prędkości z tego nie zrobisz ale spokojnie potoczysz, najwyżej G0 ci spadnie
jak kolega wspominał taper dobra sprawa , przyspiesza i uprasza
bierz 12nm , jak będzie mało najwyżej jeszcze przełożenie silnik-śruba na kołach trochę zmienisz
ale wstępnie trzeba i tak gdzieś 1:3 robić, takie coś powinno być w miarę optymalne
do większego silnika niż 12nm i tak już trzeba sterownik wysokonapięciowy
bo mu szybko moment wraz z obrotami spadnie, czyli wychodzi cena serwa
demona prędkości z tego nie zrobisz ale spokojnie potoczysz, najwyżej G0 ci spadnie
jak kolega wspominał taper dobra sprawa , przyspiesza i uprasza
-
Pójdę w 12NM na początek faktycznie. Tylko zastanawiam się nad tym napędem śruby posuwu, taperbush faktycznie spoko sprawa, w sumie fizycznie nigdy nie używałem, ale wiem jak działa a zapomniałem o jego istnieniu
. Jednak w moim przypadku śruba od strony konika niestety wcale nie wystaje. Z drugiej strony tym bardziej pewnie nie będzie miejsca, więc nie wiem czy nie zostanie tylko napęd na korbkę podać... Chyba, że jakoś inaczej to rozwiązać?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Na korbie masz kolejne przełożenia i kolejne luzy.
Napęd musi być na śrubie.
Coś trzeba będzie przerobić aby do śruby się dostać.
Napęd musi być na śrubie.
Coś trzeba będzie przerobić aby do śruby się dostać.
-
A podtrzymując że ma to być szybka przeróbka i do krótkich detali - to moze zastosować na końcu śruby posuwu (od strony konika) nakrętke trapezowa z kołnierzem, do której przykręcę koło pasowe HTD, a nakrętke z kołnierzem po prostu mocno zakontruje drugą nakrętka na śrubie. Wiem że trochę rzeźba, ale poza zmniejszeniem długości toczenia są jakieś większe minusy takiego rozwiązania? Bo nie widzę żeby ktoś tak robił.

EDIT:
Albo drugi pomysł którego też nie widzę żeby inni robili, nie wiem dlaczego - zamiast kombinować z oryginalną śruba i próbować to upchać to od spodu dołożyć po prostu drugą śrubę, całkiem na wierzchu i tylko zamocować nakrętke do suportu przez jakąś blachę - wtedy już wrzuciłbym śrubę kulowa, miejsce wydaje mi się że powinno być i powinien to być szybki temat, bo tylko bloki lozyskujace na końcach, zakup gotowej śruby i spięcie jej z silnikiem, a w razie wu można wszystko odkręcić i zostaje stara tokarka - czemu tak się nie robi?

EDIT:
Albo drugi pomysł którego też nie widzę żeby inni robili, nie wiem dlaczego - zamiast kombinować z oryginalną śruba i próbować to upchać to od spodu dołożyć po prostu drugą śrubę, całkiem na wierzchu i tylko zamocować nakrętke do suportu przez jakąś blachę - wtedy już wrzuciłbym śrubę kulowa, miejsce wydaje mi się że powinno być i powinien to być szybki temat, bo tylko bloki lozyskujace na końcach, zakup gotowej śruby i spięcie jej z silnikiem, a w razie wu można wszystko odkręcić i zostaje stara tokarka - czemu tak się nie robi?
-
Bije się z myślami nad tym napędem posuwu, może jednak wrzucić śruby kulowe - tylko co wtedy z manualnym toczeniem? Normalnie jest na wzdłużnym standardowo półnakrętka itd, jest też nawrotka w tej maszynie, wszystko fajnie działa, a nie chciałbym tracić funkcji manualnych po przerobieniu jej na CNC. Tak się zastanawiam jak rozwiązujecie temat robienia gwintów jak zmieniacie śruby na kulowe? Czy po prostu zmiana na CNC i już bez robienia gwintów manualnie?
Ewentualnie wymontować oryginalne śruby trapezowe i przedłużyć je po prostu tak aby na końcach zamontować krokowce.
Ewentualnie wymontować oryginalne śruby trapezowe i przedłużyć je po prostu tak aby na końcach zamontować krokowce.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
ufosi pisze:nie chciałbym tracić funkcji manualnych po przerobieniu jej na CNC
Mówią że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Może nie warto się tak upierać przy jednym i drugim tylko coś wybrać i się tego trzymać?
Pozdrawiam.
-
I tak i nie... Tokarka jest jedna, korzystam ja i tata, mi pasuje cnc, jemu niekoniecznie, także potrzebne i cnc i korbki. Czyli dobrze rozumiem (tak jak myślałem) że przy wymianie śrub na kulowe nie ma szans pozostawić toczenia gwintów normalnie - jak do tej pory?
Jeżeli tak to muszą pozostać jednak oryginalne śruby.
Jeżeli tak to muszą pozostać jednak oryginalne śruby.