Wykorzystanie serwa rexroth jako naped wrzeciona - prosba o porade

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Wykorzystanie serwa rexroth jako naped wrzeciona - prosba o porade

Post napisał: kszumek » 11 mar 2025, 21:16

Witam
nie chce mi się grzebać w dokumentacji twojego drivera
ale bywają serwa które mają też wyjście enkodera i pod to podłączyć wejście linuxcnc
lub na żywca rozdzielić sygnał enkodera na dwa wejścia do serwa i do sterowania
tylko trzeba jeszcze czym mieć poczytać taki sygnał np mesa czy coś tam szybkiego ,
niedawno miałem przyjemność widzieć podobne serwa w Avii nawet z ethercatem, chyba ciut nowsze
nie jestem pewien ale chyba po ethercacie jeśli ma bo niektóre wersje mają ,dało by się przesłać pozycję do linuxa

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 11 mar 2025, 21:33

kszumek pisze:
11 mar 2025, 21:16
nie chce mi się grzebać w dokumentacji twojego drivera
A szkoda, bo tam jest enkoder absolutny, co paskudnie komplikuje sprawę.
Bez sygnału indeksu LinuxCNC nie złapie synchronizacji.
Dodatkowo, taki indeks musi mieć odpowiednią długość. Zakładając, że będzie czytany na servo_thread, można przyjąć co najmniej 1 ms. To dość prosta zależność - okres próbkowania musi być mniejszy od długości impulsu, bo inaczej indeks może zmieścić się pomiędzy próbkami i przejść niezauważony. Tutaj jest trochę lepiej niż w innych zastosowaniach, bo można pogodzić się z tym, że nie wszystkie impulsy indeksu będą zauważone, wtedy po prostu potrzeba kilka obrotów wrzeciona żeby złapać synchronizację, co nie jest komfortowe, ale od biedy wystarczy.

maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: maciek95k » 11 mar 2025, 22:00

tuxcnc pisze: A szkoda, bo tam jest enkoder absolutny, co paskudnie komplikuje sprawę.

Jeśli zastosuje drugi enkoder bezpośrednio na wrzecionie, tak jak się to robi w tokarkach to go to nie obchodzi. Jeśli zastosuje kartę z wyjściem enkoderowym - ta zaemuluje mu enkoder inkrementalny i może mieć tam nawet resolver. Komplikuje gdyby chcieć wstawiać splitter jak kolega wyżej sugerował, ale to ogólnie przerost formy nad treścią.
tuxcnc pisze: wtedy po prostu potrzeba kilka obrotów wrzeciona żeby złapać synchronizację, co nie jest komfortowe, ale od biedy wystarczy.

Hmm, to mnie zaciekawiło. A to nie jest tak, że indeks jest łapany co obrót wrzeciona i powinien być dokładnie raz na jego obrót wyłapywany?
tuxcnc pisze:Zakładając, że będzie czytany na servo_thread, można przyjąć co najmniej 1 ms. To dość prosta zależność - okres próbkowania musi być mniejszy od długości impulsu, bo inaczej indeks może zmieścić się pomiędzy próbkami i przejść niezauważony.
Nie znam linuxa ale zapewne jest tak jak piszesz więc to kolega załatwi dobierając sensowny ekonder do wrzeciona.

Autor tematu
getbeterr
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: getbeterr » 11 mar 2025, 22:19

Maszyna jest w poczatkowej fazie budowy wiec zanim bede mial okazje cokolwiek sprawdzic to minie jeszcze troche czasu. Liczylem sie z tym, ze wykorzystanie oryginalnego enkodera moze sie nie udac ale zapytac zawsze mozna - zawsze jakas wiedza do glowy wpadnie. Widze, ze prawdopodobnie bede musial sie pogodzic z tym, ze nie ma jak wykorzystac tego zestawu bez kombinowania. Po Waszych odpowiedziach musze przemyslec sprawe jeszcze raz. Przewale jeszcze raz te dokumentacje chociaz wydaje mi sie, ze wazniejsze rzeczy dotyczace mozliwosci tej wersji serwopaka z karta juz wszystkie sprawdzalem. Apropo to ma byc naped do tej malej tokarki z poprzedniego mojego tematu z uchwytem 125. Jak tak kolo siebie poloze ten uchwyt i silnik to troche wyglada smiesznie - wydaje mi sie, ze jest sporo za wielki jak na tokarke tej wielkosci dlatego podpowiedzcie jeszcze prosze czy jest sens ladowac taki naped do malej tokarki?

maciek95k

Post napisał: maciek95k » 11 mar 2025, 22:39

To nie jest kwestia godzenia się i kombinowania. Dodatkowy enkoder na wrzecionie to standardowa aplikacja i praktycznie każda tokarka taki enkoder posiada. Enkoder w silniku też jest ale na potrzeby jego drivera a nie samego sterowania NC. Co do rozmiarów, podejście klejenia z tego co się ma w 99% przypadków mija się z celem. Lepiej przeważnie sprzedać to co się ma i kupić to co się dokładnie potrzebuje.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 12 mar 2025, 05:30

maciek95k pisze:
11 mar 2025, 22:00
A to nie jest tak, że indeks jest łapany co obrót wrzeciona i powinien być dokładnie raz na jego obrót wyłapywany?
Nie.
Synchronizacja jest łapana tylko raz, potem do określenia położenia wrzeciona jest używany licznik enkodera.
(G33 i G76 to kody modalne, raz złapana synchronizacja obowiązuje aż do jej zerwania przez inny kod modalny np. G0, G1 itd.)
Oczywiście w sytuacji kiedy używany jest wyłącznie sygnał indeksu, to jest on także liczony i wtedy jest tak jak piszesz, sygnał musi być łapany co obrót, ale to sytuacja wyjątkowa a nie norma.
Tak w ogóle, to z tym enkoderem w LinuxCNC, to jest spore nieporozumienie, bo wszędzie piszą "enkoder ABZ", więc ludzie myślą, że sygnał indeksu musi być z enkodera, a enkoder musi być na przełożeniu 1:1 względem wrzeciona.
Tak naprawdę Sygnały AB i Z są od siebie absolutnie niezależne i można użyć enkodera AB z dowolnym przełożeniem względem wrzeciona, byleby na pasku lub kole zębatym, a sygnał indeksu brać z dowolnego czujnika na wrzecionie.
Jest jeszcze ciekawiej, bo nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na przykład licznik enkodera był w zewnętrznym sterowniku a sygnał indeksu przez LPT. Nawet można zawartość licznika przesyłać po Modbus albo innym USB i też będzie działać, choć takich kombinacji się nie zaleca, bo trudno zapanować nad czasem transmisji.

19Janusz53
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: 19Janusz53 » 12 mar 2025, 12:03

Dwa lata temu przerobiłem stołową chińską tokarkę na CNC. Sterowanie UCCNC . Synchronizację obrotów wrzeciona oraz osi X i Z zapewnia mi enkoder ( 5V , A,B, Z)- kosztował około 150 PLN. Ze względu na sterowanie miałem warunek na przełożenie obroty wrzeciona / obroty enkodera 1:1.
Napęd wrzeciona nie ma z tym nic wspólnego. Wrzeciono mogę nawet kręcić ręką , a osie X i Z przesuwają się wg programu dostosowując się do obrotów wrzeciona.
Załączniki
enkoder tokarki.jpg

cawboy

Post napisał: cawboy » 12 mar 2025, 14:47

19Janusz53 pisze:Dwa lata temu przerobiłem stołową chińską tokarkę na CNC. ...... . Synchronizację obrotów wrzeciona oraz osi X i Z zapewnia mi enkoder ( 5V , A,B, Z)- kosztował około 150 PLN

Czyli zrobiłeś tak jak robi większość ludzi na tym forum gdy przerabia manuala na cnc :wink:
getbeterr
Masz fajny zestaw, podłączasz silnik wraz z enkoderem do sterownika/servopack-a (czyli masz już sprzężenie silnika i sterownika) do tego dorzucasz enkoder na wrzecionie, kilka tematów wraz ze zdjęciami znajdziesz na forum. Ja np całe mocowanie enkodera wraz z przełożeniami na początek wydrukowałem i hulało aż miło. Enkoder chiński za 50-60 zł, mam także chińskiego "omrona" za jakieś 150zł ale różnicy miedzy nimi nie zaobserwowałem.
To oczywiście jak masz czas i chęci żeby się z tym "pobawić" a po łatwiźnie to sprzedaj to co masz, kup silnik 3fazowy pasujący do tokarki, do tego falownik, enkoder i masz gwintowanie ogarnięte.
Krak.

Autor tematu
getbeterr
Posty w temacie: 5

Post napisał: getbeterr » 14 mar 2025, 11:41

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Myslalem o sprzedazy i wymianie na cos innego ale jednak zostaje to co mam. Zrobie tak jak piszecie czyli doloze enkoder na wrzecionie. Chec wykorzystania tego zestawu byla podyktowana miedzy innymi tym, ze przy okazji moglbym sie czegos nauczyc - jak pisalem wczesniej z serwami mialem niewiele do czynienia jesli chodzi o wszelkie sterowanie nimi a jest to ciekawe i taka wiedza napewno sie kiedys przyda. Aktualnie zaczalem czytac cala dokumentacje linuxcnc - zapowiada sie nie lada zabawa :) W miedzyczasie dorabiam elementy mechaniczne. Wrzeciono juz wytoczylem teraz czas na wrzeciennik. Byc moze w weekend znajde czas na podlaczenie tego serwa i probe uruchomienia. Zastanawiam sie czy zakladac temat z fotorelacja z budowy bo ta tokarka to bedzie troche cudak i pewnie budowa bedzie sie przeciagala...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”