Gdzie napisałem że pokrętło jest w silniku?
Zresztą tutaj to w ogóle nie ma znaczenia gdzie jest to pokrętło, ważne że jest pokrętło a wejścia do sterowania zewnętrznym sygnałem nie ma.
prośba o pomoc
Gdzie napisałem że pokrętło jest w silniku?
Da się zejść z obrotami nisko nawet regulatorem w halu linuxcnc.
Nie chcę trafiać, chcę użyć gwintownika maszynowego.
Twoja odpowiedź jest z zasady głupia, bo autor nie napisał, że chce gwintować gwintownikiem.
No normalnie dom wariatów...drzasiek90 pisze: ↑26 lut 2025, 13:58Twoja odpowiedź jest z zasady głupia, bo autor nie napisał, że chce gwintować gwintownikiem.
Może będzie gwintowal nożem.
A jeśli gwintownikiem, ( w ruchomej oprawce, bo inaczej się nie da ), to skąd będzie wiadomo jak głęboko wszedł gwintownik aby odwrócić obroty?
Nie pisz bzdur, nic Ci się nie pomieszało, po prostu udzielasz się w wątku, którego nie przeczytałeś i to tłumaczy dlaczego piszesz od rzeczy.
Po kolei.drzasiek90 pisze: ↑26 lut 2025, 15:17Napisałeś głupotę i teraz jej bronisz.
Skoro nie da się zamontować oprawki kompensacyjnej to gwintować bez enkodera się nie da.
Nie wiem dlaczego proponujesz takie partactwo i druciarstwo.
A to?
i teraz to:tuxcnc pisze: ↑26 lut 2025, 13:31Ten akurat ma trochę za małą moc i gwintowanie przy 10 obr/min byłoby trochę upierdliwe, aczkolwiek możliwe.
Trzeba by też zauważyć, że przy właściwym dobraniu, takie wrzeciono miałoby obroty praktycznie niezależne od obciążenia i zapewne dałoby się go używać bez enkodera, z GRBL albo FluidNC...
Trzeba, bo raz będzie się kręcić 1.1 a innym razem 0.7 obrotu na 10 sekund.