Budowa Własnej Tokarki

Pomoc w ustawieniu wrzeciona

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Re: Budowa Własnej Tokarki

Post napisał: atom1477 » 20 lut 2025, 16:56

tuxcnc pisze:
20 lut 2025, 16:35
Znowu debilu strugasz sobie chochoła?
Gdzie twierdziłem, że ktoś tak twierdził???
Weź się ode mnie odpieprz i nie komentuj moich postów, bo za głupi na to jesteś.
A o tutaj:
tuxcnc pisze:
20 lut 2025, 16:14
Nie słuchaj głupot.
Nie trzeba mieć ustawionej osi Z żeby przetoczyć zabierak na płasko.
Weź się odpieprz od tematów na forum, i nie rozwalaj każdego po kolei.

A wracając do tematu, to nikt nie każe mierzyć czujnikiem i liczyć całych obrotów wskazówki. Jak na oko będzie widać że jest krzywo, to najpierw można przecież poprawić do stanu w którym będzie na tyle prosto że wskazówka będzie latała już mniej niż o 1 obrót.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 20 lut 2025, 16:59

IMPULS3 pisze:
20 lut 2025, 16:41
I teraz pytanie skoro sztywnosć wrzeciona jest tu problemem to co ustawisz poprawnie?
To są dwa różne problemy.
Geometrię można ustawić na stojącej maszynie, laserem, kamerą, czy inną optyką.
To jak się ona będzie zachowywała w czasie pracy zupełnie od tego nie zależy.
Ostatnio złapałem milimetr stożka na 20 mm długości... Płytka mi pękła, a maszyna mała, więc wytaczak mały i czym głębiej tym bardziej go odpychało... Po wymianie płytki robotę wykonałem prawidłowo. To może skrajny przykład, ale czasem dwa dość podobne noże dadzą inny efekt...
Ale tutaj jednak skoncentrujmy się na pomiarach maszyny, a nie jej możliwości.

Ostatnio ustawiałem fabrycznie spieprzony konik w nowej mini lathe.
Mam taki przyrząd https://www.aliexpress.com/item/1005005592846018.html
Teoretycznie jest to właściwe narzędzie, ale na nim poległem.
Wskazówka latała mi jak głupia, regulacje dawały przypadkowe wyniki, od których interpretacji rozbolała mnie głowa, w końcu pieprznąłem to cudo w kąt i założyłem w uchwyt kamerę (ustawianie-offsetu-i-wysokosci-noza-mik ... 05567.html) i po minucie wiedziałem już wszystko (konik był milimetr za wysoko).
To dlatego twierdzę, że autor wątku najpierw powinien wyprowadzić geometrię wrzeciona i pozbyć się jednej niewiadomej.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: IMPULS3 » 20 lut 2025, 17:04

tuxcnc pisze:To jak się ona będzie zachowywała w czasie pracy zupełnie od tego nie zależy.

W tej maszynie tylko to ma znaczenie.
tuxcnc pisze:To dlatego twierdzę, że autor wątku najpierw powinien wyprowadzić geometrię wrzeciona i pozbyć się jednej niewiadomej.

W tym będzie miał najwiecej niespodzianek. A jak dobrze ustawi osie to szybko dojdzie co ma żle z wrzeciennikiem.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 20 lut 2025, 17:15

IMPULS3 pisze:
20 lut 2025, 17:04
tuxcnc pisze:To dlatego twierdzę, że autor wątku najpierw powinien wyprowadzić geometrię wrzeciona i pozbyć się jednej niewiadomej.

W tym będzie miał najwiecej niespodzianek. A jak dobrze ustawi osie to szybko dojdzie co ma żle z wrzeciennikiem.
Jest dokładnie odwrotnie.
Planowanie zabieraka odbywa się w jednej płaszczyźnie, więc wystarczy oś X ustawić prostopadle do osi wrzeciona, a inne można zaniedbać.
O ile dobrze pamiętam, to Ty pisałeś jak łatwo to zrobić.
Po tym zabiegu już jednego problemu się pozbywamy.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 20 lut 2025, 17:25

Tym sposobem wykonamy poprawnie tylko płaszczyznę zabieraka.
A potrzebny jest jeszcze zamek. Wprawdzie jest on bardzo krótki, więc ewentualnego stożka może nie być na nim widać.
Ale póki co nic nie wiemy na temat tego ile obecnie wynosi kąt osi wrzeciona względem osi Z. Nie wiadomo więc czy ten stożek na zamku wyjdzie akceptowalne mały, czy też nie.
Mimo wszystko nigdzie nie pisałem że taką metodą nie da się tego zrobić dobrze. Da się.
Inną kolejność zaproponowałem dla zmniejszenia ilości koniecznych pomiarów i regulacji, bo ostatecznie Mateusz_hobby i tak chce poustawiać całą tokarkę, a nie tylko poprawnie przetoczyć sam zabierak.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 lut 2025, 17:26

tuxcnc pisze:Jest dokładnie odwrotnie.

Zrozum że wrzeciennik i jego posadowienie moga iśc w wielu kierunkach a dojdzie jeszcze sztywnośc i wpły na temperaturę w trakcie nagrzewania. To zbyt dużo aby zająć się tym teraz. Natomiast i tak i tak po jakims czasie to wszystko będzie trzeba powtórnie skorygować.
Mnie tam wszystko jedno. Ja bym zrobił to tak jak napisałem a autor niech se robi jak chce.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 20 lut 2025, 17:28

IMPULS3: ale sam pisałeś żeby to zrobić odwrotnie. Chyba Ci się wersje pomieszały.
Sam proponowałeś najpierw ustawić oś X do zabieraka (czyli de facto nie jest to ustawienie osi X, a jedynie ustawienie do poprawnego przetoczenia czoła zabieraka).
A teraz sam to krytykujesz, mówiąc że najpierw trzeba poprawnie ustawić osie (czyli obie, X i Z).

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 lut 2025, 17:34

atom1477 pisze: Chyba Ci się wersje pomieszały.

Pierwsza wersja to aby przymocować uchwyt. Bo on odpowie na wiele pytań. Jeśli jest w miarę ok to nawet po nim możesz poprowadzić czyjnik i masz odnośniki wtedy czy jest kąt prosty, czyli bok czoło i góra uchwytu. Natomiast dalsza częśc jest zalezna od tego co będzie się działo jak juz w uchwycie będzie mozna cos dłuzszego włożyć.
I pisałem aby splanować zabierak co wiąże sie z pierwszym ustawieniem osi X a póżniej ustawieniem osi XZ na gotowo a dalej to już wrzeciennik. Taka była moja kolejność. :P

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 20 lut 2025, 17:38

IMPULS3 pisze:
20 lut 2025, 17:26
Zrozum że wrzeciennik i jego posadowienie moga iśc w wielu kierunkach
Ja to doskonale rozumiem, ale Ty najwyraźniej nie rozumiesz, że bicie wrzeciona jest dodatkowym błędem, który trzeba uwzględniać jeśli występuje, więc lepiej będzie usunąć je na samym początku, bo jest to łatwe.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 lut 2025, 17:46

tuxcnc pisze:że bicie wrzeciona jest dodatkowym błędem,

Skoro sam toczy zabierak to nie powinien bić o ile są w miarę dobre łozyska.
Nie będę pisał ciagle tego samego bo mi się nie chce. Wiec napiszę to inaczej. Swoją tokarkę którą tu budowałem na forum ustawiłem na początku a póżniej po moze roku korygowałem wrzeciennik (ustawiałem) bo łożyska które pracowały poprawnie i ciagle były i są sztywne coś tam się ułożyły i zaczął być jakiś błąd stożka. Tyle tylko że ja mam w miare dokładnie sfrezowane wszystkie płaszczyzny i sztywność korpusu też jest wysoka.
Natomiast ta tokarka w tym temacie jest delikatniejsza i ma błednne mocowanie wrzeciennika do korpusu-dlatego spodziwam się tu więcej problemów z wrzeciennikiem. Tyle w tym temacie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”