Budowa Własnej Tokarki

Pomoc w ustawieniu wrzeciona

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
Mateusz_hobby
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Budowa Własnej Tokarki

Post napisał: Mateusz_hobby » 19 lut 2025, 20:42

Witam chciałem was zapytać o rade może macie jakieś lepsze pomysły w celu ustawienia osiowości wrzeciona aktualnie jest tylko przykręcone 6x M10 do łoża niestety nie mam nawet jak obrać bazy ,po pierwszym planowaniu tarcza zbierakowa robi się wklęsła ...
Aktualnie myślałem zrobić jakiś jeden punk bazowy poprzez kołek ustalający w jednym z narożników
Lub przyspawaniu tymczasowych zderzaków ze śrubami z każdej strony i regulować w osi x jednak bardziej martwię się jak następnie wyregulować oś y poprzez podkładanie blaszek? Obrazek

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Re: Budowa Własnej Tokarki

Post napisał: atom1477 » 19 lut 2025, 21:02

Mateusz_hobby pisze:
19 lut 2025, 20:42
po pierwszym planowaniu tarcza zbierakowa robi się wklęsła ...
To akurat dobrze.
Mateusz_hobby pisze:
Aktualnie myślałem zrobić jakiś jeden punk bazowy poprzez kołek ustalający w jednym z narożników
Lub przyspawaniu tymczasowych zderzaków ze śrubami z każdej strony i regulować w osi x jednak bardziej martwię się jak następnie wyregulować oś y poprzez podkładanie blaszek?
Nie bardzo wiadomo co chcesz regulować. I czy mówisz o regulacji (pomiarze), czy o montażu po regulacji?
Napisz więcej szczegółów.

Chcesz przestawiać wrzeciennik czy prowadnice na łożu?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: IMPULS3 » 19 lut 2025, 21:05

Mateusz_hobby pisze:po pierwszym planowaniu tarcza zbierakowa robi się wklęsła ..

Tyle tylko że nie wiadomo co jest żle ustawione. Czy oś wrzeciona czy oś X w tokarce (czyli oś poprzeczna).
Mateusz_hobby pisze: oś y

Tam masz oś Z (jak toczysz wałek) i oś X (jak planujesz zabierak).

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 19 lut 2025, 21:06

Mateusz_hobby pisze:
po pierwszym planowaniu tarcza zbierakowa robi się wklęsła ...
To wcale nie znaczy, że wrzeciono masz nieosiowo.
Możesz mieć nieprostopadle oś poprzeczną (X);

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 19 lut 2025, 21:20

Mateusz_hobby pisze:
Nie kombinuj.
Kup sobie diatest, na przykład taki https://www.aliexpress.com/item/1005005946655417.html
To są śmieszne pieniądze, ale bez tego nic nie zrobisz.
Sposób wykonania pomiarów to temat rzeka i nie będę tu książki pisał, ale na forum jest wielu ludzi którzy się na tym znają i podpowiedzą kiedy zadasz konkretne pytanie.
Tak ogólnie, to diatest służy do pomiarów porównawczych.
Na maszynie z właściwą geometrią przesunięcie diatestu w odpowiednim kierunku nie zmienia położenia wskazówki.
Jeśli geometria jest skopana, to wskazówka będzie się poruszać, z czego można wywnioskować jaki jest błąd i w którą stronę.

Autor tematu
Mateusz_hobby

Post napisał: Mateusz_hobby » 20 lut 2025, 12:43

Nie bardzo wiadomo co chcesz regulować. I czy mówisz o regulacji (pomiarze), czy o montażu po regulacji?
Napisz więcej szczegółów.

Chcesz przestawiać wrzeciennik czy prowadnice na łożu?
[/quote]

Chcę ustawić osiowości wrzeciona względem prowadnic
Aktualne Chcę ustawić osiowość w osi X aby zrobić podtoczenie pod uchwyt
Następnie gdy już będę miał uchwyt zamocuje wałek w szczekach i będę chciał ustalić osiowość w osi z
Niestety po pierwszym ustawieniu i przykręceniu śrub będę musiał je ponownie poluzować w celu ustalenia osi z i wszystko się rozjedzie

Dodane 1 minuta 52 sekundy:
Jeśli geometria jest skopana, to wskazówka będzie się poruszać, z czego można wywnioskować jaki jest błąd i w którą stronę.
[/quote]

Aktualne posługuję się standardowym czujnikiem ale też rozważałem zakup właśnie takowego

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: atom1477 » 20 lut 2025, 12:49

Mateusz_hobby pisze:
20 lut 2025, 12:43
Względem prowadnic osi Z? Bo tylko to na początek ma sens.
Pytanie tylko skąd wiesz że obecnie jest źle ustawione? Bo wytoczona wklęsła powierzchnia czołowa o tym nie świadczy.
Mateusz_hobby pisze:
Następnie gdy już będę miał uchwyt zamocuje wałek w szczekach i będę chciał ustalić osiowość w osi z
Niestety po pierwszym ustawieniu i przykręceniu śrub będę musiał je ponownie poluzować w celu ustalenia osi z i wszystko się rozjedzie
A to pierwsze ustawienie nie będzie ustawieniem osi Z? Jak dla mnie to drugim powinno być ustawienie osi X.

Najważniejsze pytanie jest takie, jakich dokładności oczekujesz.
Użyłeś prowadnic wałkowych, więc wielkich sztywności i dokładności na tym nie uzyskasz. Nie mnie jednak da się uzyskać całkiem znośne dokładności, o ile reszta jest precyzyjna. Więc od razu się pojawia pytanie, czy bazy pod prowadnice oraz wrzeciennik były frezowane?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2025, 13:17 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.

WP Kamil
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WP Kamil » 20 lut 2025, 12:59

A może najpierw trzeba ustawić prostopadłość pomiędzy osobami Z i Y a potem ustawiać wrzeciennik

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: IMPULS3 » 20 lut 2025, 13:05

Mateusz_hobby pisze:Aktualne Chcę ustawić osiowość w osi X aby zrobić podtoczenie pod uchwyt

Aktualnie możesz bo póżniej musisz ustawić w osi Z.
Skoro masz splanowany zabierak to przyłóż do jego czoła (ma dotykać obu krawędzi zabieraka) coś prostego. Czyli liniał lub suwmiarke (ustawiona na sztorc) i czujnikiem jeżdząc po suwmiarce wyzeruj wrzeciennik. I gotowe. To będziesz miał ustawioną równoległość względem osi X.
Następnie splanuj czoło jeszcze raz i załóż uchwyt.
A jak założysz uchwyt to ustaw oś Z wrzeciennika i dopiero wzgledem jej ustaw oś X.

Autor tematu
Mateusz_hobby

Post napisał: Mateusz_hobby » 20 lut 2025, 13:43

IMPULS3 pisze:
20 lut 2025, 13:05
Mateusz_hobby pisze:Aktualne Chcę ustawić osiowość w osi X aby zrobić podtoczenie pod uchwyt

Aktualnie możesz bo póżniej musisz ustawić w osi Z.
Skoro masz splanowany zabierak to przyłóż do jego czoła (ma dotykać obu krawędzi zabieraka) coś prostego. Czyli liniał lub suwmiarke (ustawiona na sztorc) i czujnikiem jeżdząc po suwmiarce wyzeruj wrzeciennik. I gotowe. To będziesz miał ustawioną równoległość względem osi X.
Następnie splanuj czoło jeszcze raz i załóż uchwyt.
A jak założysz uchwyt to ustaw oś Z wrzeciennika i dopiero wzgledem jej ustaw oś X.
No racja że na to nie wpadlem , aktualnie zbierak robi się wklęsły czy ten liniał najlepiej jakbym przyłożył do połowy zbieraka aby ustawić osiowość?

Dodane 2 minuty 37 sekundy:
atom1477 pisze:
20 lut 2025, 12:49
Mateusz_hobby pisze:
Względem prowadnic osi Z? Bo tylko to na początek ma sens.
Pytanie tylko skąd wiesz że obecnie jest źle ustawione? Bo wytoczona wklęsła powierzchnia czołowa o tym nie świadczy.
Mateusz_hobby pisze:
A to pierwsze ustawienie nie będzie ustawieniem osi Z? Jak dla mnie to drugim powinno być ustawienie osi X.

Najważniejsze pytanie jest takie, jakich dokładności oczekujesz.
Użyłeś prowadnic wałkowych, więc wielkich sztywności i dokładności na tym nie uzyskasz. Nie mnie jednak da się uzyskać całkiem znośne dokładności, o ile reszta jest precyzyjna. Więc od razu się pojawia pytanie, czy bazy pod prowadnice oraz wrzeciennik były frezowane?
Aktualne nie mam jak ustawić osi Z nie mam punktu zaczepienia? Myślałem ale pierw ustawić x zrobić podtoczenie pod zbierak i następnie z i ponownie x

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”