Skromne początki

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Re: Skromne początki

Post napisał: tuxcnc » 19 lut 2025, 22:05

strikexp pisze:
19 lut 2025, 21:39
Dla mnie drożej niż stacjonarka i ta płyta z Ebmia.
Nie opowiadaj głupot.
Za 220 PLN kupisz Raspberry z 2 GB, ale nowego peceta nie, a 160 PLN za sterownik to też nie jest drogo.
Wgrywasz gotowy firmware do Monstera, łączysz kilka kabelków i działa.

Ty uparcie nie rozumiesz rzeczy podstawowej.
Czasy portu LPT bezpowrotnie minęły.
Kernel RTAI, który dawał super niski jitter został praktycznie porzucony, natomiast nowoczesne kernele RT nie mają tak wyśrubowanych parametrów.
Do sterowania przez Ethernet wystarczy okres bazowy 1 ms, a z jednym kilohercem przez LPT dużo nie zdziałasz.
I nikt już tym przejmować się nie będzie.
To dlatego pisałem, że dla LPT musisz zainstalować stary system na starym komputerze. Stary system, bo kernel RTAI, a stary sprzęt, bo nowego sprzętu stary kernel nie obsłuży.
Jak Ci się podoba Debian Wheezy na jakimś Intel Atom, to twoja sprawa, ale obiektywnie to jest już historia w którą nie warto się pchać.

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: strikexp » 19 lut 2025, 22:14

Ale ja pisałem że mam peceta, nawet dwa. Takie raspberry też mam, ale w nim nie ma LPT stąd pytałem o to usb w pokazywanej płytce. Także koszt to płytka z Ebmia lub płytka i linumeric. Wybieram pierwsze.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 19 lut 2025, 22:25

drzasiek90 pisze:
19 lut 2025, 22:00
Twoje wynalazki które usilnie uruchamiasz że szczątkowych dokumentacji i co chwilę narzekasz że nie działa?
To nie są moje wynalazki, tylko cudze projekty, które postanowiłem przetestować, a wrażenia z testów opisać.
Ma się to nijak do tego, czego używam na moich maszynach.
Dawałem tutaj link: https://www.aliexpress.com/item/1005007002329170.html
To jest sześć osi, sterowanie wrzecionem 0-10V, od cholery I/O w standardzie OC 24V, możliwość skonfigurowania trzech enkoderów sprzętowych, a wszystko za niewiele ponad trzy stówki.
A ty mi wyjeżdżasz z jakąś protezą LPT, mocno zależną od użytego peceta i dwa razy droższą...
Ty się zachowujesz jak ojciec upośledzonego dziecka, który sam sobie wmawia, że ono jest normalne...

Dodane 5 minuty 27 sekundy:
strikexp pisze:
19 lut 2025, 22:14
Takie raspberry też mam, ale w nim nie ma LPT stąd pytałem o to usb w pokazywanej płytce.
Z Tobą nie da się rozmawiać, bo Ty nie słuchasz.
Przecież podałem Ci informacje wystarczające do zrozumienia o czym mówię.
Raspberry pi4B, MakerBase Monster8 z wgranym firmware Remora i połączeniem przez SPI.
Jeśli Raspberry już masz, to brakuje ci Monstera i kilku pięciocentymetrowych kabelków typu Dupont.
Poszukaj sobie w necie, to może zrozumiesz.
Bo w tej chwili to coś sobie ubzdurałeś i oczekujesz pochwały, a nie porady.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 19 lut 2025, 22:33

tuxcnc pisze:
19 lut 2025, 22:25
A ty mi wyjeżdżasz z jakąś protezą LPT, mocno zależną od użytego peceta i dwa razy droższą...
Ty się zachowujesz jak ojciec upośledzonego dziecka, który sam sobie wmawia, że ono jest normalne...
Rzecz w tym, że JA CI Z NICZYM NIE WJEŻDŻAM! TO TY MASZ JAKĄŚ OBSESJĘ.
Więc to nie ja "wmawiam, że moje dziecko jest normalne tylko ty cały czas wytykasz go palcem i robisz przytyki, że jest nienormalne ".
EOT
tuxcnc pisze:
19 lut 2025, 22:05
To dlatego pisałem, że dla LPT musisz zainstalować stary system na starym komputerze.
BZDURA!

plemnik7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: plemnik7 » 19 lut 2025, 22:56

Witaj ,
jeżeli nie stawiasz przyszłej maszynie wygórowanych oczekiwań,
To Linux 2.15 stary Dell z LPT z płytą BOB LPT na początek to dobre rozwiązanie (tanio i rozsądne)
wiele maszyn jeszcze śmiga na takiej konfiguracji
Ja sam mam dwie które śmigają już kilka lat
Linux i USB bardzo ciężko ale mach 3 jak najbardziej po USB
chodź ostatnio pokusiłem się na Ethernet i linumeryk V3.2 od kolegi z forum.
Jest jeszcze karta messa ale rozwiązanie kwotowo wychodzi jak linumeryk i do messy bardzo mało pomocy

forestgril
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: forestgril » 19 lut 2025, 23:00

Kurde. Jak ktoś chce coś zrobić w miarę porządnie i na 4-5 osi ze sprzężeniem zwrotnym z liniałow itp, to karta Mesa to jest 1000-2000zl. Nawet jej ktoś zarabia średnią krajową, to koszt projektu i wykonania takiej karty czasowy to kilka razy więcej - więcej niż tydzień pracy. Ale jeśli ktoś potrafi zaprojektować kartę Mesa to nie zarabia 50pln/h tylko 2-4 razy tyleż . Tym bardziej opłaca się zaoszczędzić albo poprosić Babcię o kredyt na inwestycję i kupić gotowca :)

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 19 lut 2025, 23:04

A co ta Messa ma fajnego?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 19 lut 2025, 23:11

strikexp pisze:
19 lut 2025, 23:04
A co ta Messa ma fajnego?
Mesa prze jedno s.
W sumie to nie ma niczego fajnego.
Jest droga i trudno dostępna, bo produkowana i sprzedawana w USA.
Ale z drugiej strony jest dobrze zaprojektowana, dobrze wykonana, dobrze oprogramowana i świetnie się sprawdza w skomplikowanych lub nietypowych zastosowaniach.
Jednak do typowego plotera dumnie zwanego frezarką to przerost formy nad treścią.

forestgril
Posty w temacie: 6

Post napisał: forestgril » 19 lut 2025, 23:17

Mesa jest szybka i na Ethernet: megabity na sekundę. Ma buforowanie danych i separacje galwaniczna i pracuje z linuxcnc. Obsługuje wiele wejsc i wyjść w standardzie a kartami rozszerzeń możesz dodać więcej.

Policz sobie na przykład 6 wejść, 6 wyjść i każde ma pracować z rozdzielczością czasową poniżej 0.1 ms, bo przy szybkich maszynach trzeba być dużo ooniżej 1ms z reakcją na sprzężenie zwrotne. Jak masz prędkość 20m/min to jak nie zareagujesz w milisekundę, to odjeżdżasz (edit babola :D) 0,3333mm, czyli łamiesz frez i niszczysz materiał albo nawet wrzeciono czy ramę.. Więc potrzebujesz powyżej 10khz na każdy kanał. To daje 120khz minimum. Na każdym wyjściu albo wejściu masz sygnał analogowy albo bitowy więc te bity Ci jeszcze chyba mnoży razy szerokość szyny danych (ale może nie?) i wchodzimy w megabity.

Serwa dziś mają 24bity na położenie kątowe. Zobacz jak często zmienia się bit przy obrocie 1500rpm

Te Mesy o ile wiem ogarniają wewnętrznie sprzężenia zwrotne z enkoderami i liniałami i na podstawie gcodu dostosowują parametry ruchu, co ustawiasz z Linux cnc

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 19 lut 2025, 23:35

A to ciekawe o czym piszecie. Zacząłem się zastanawiać czy Ethernet jest tu na pewno dobrym wyjściem. No ale skoro to ktoś wymyślił to pewnie tak. Bo generalnie wydaje mi się że jest kilka lepszych rozwiązań.
Np z 15 lat temu myślałem o własnej karcie PCI. Ale ja to wtedy byłem kompletny żółtodziób jeśli chodzi o tak grube rzeczy i nie miałem sprzętu. Teraz to oczywiście na odwrót, mam wszystko prócz czasu bo ZUS trzeba płacić i kredyt za mieszkanie :mrgreen:
forestgril pisze:
19 lut 2025, 23:17
Te Mesy o ile wiem ogarniają wewnętrznie sprzężenia zwrotne z enkoderami i liniałami i na podstawie gcodu dostosowują parametry ruchu, co ustawiasz z Linux cnc
O to ciekawe. Czyli jest tam jeszcze wewnętrzne przetwarzanie gcodu a nie jakaś płytka przejściówka.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”