Problem z obróbką otworu
Problem z doborem narzędzia
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Problem z obróbką otworu
Witam.
Przychodzę z prośba o pomoc,
Na tokarce Haas st30y próbuje obrobić otwór po stożku powiekszajacym sie w strone uchwytu w stali Nierdzewnej na długosc 100mm i srednicy od fi31.54 do fi37.54. wymagana jest powierzchnia Ra0.8. Prosiłbym o pomoc w doborze narzędzia do wykonania tego otworu, problem w tym ze detal mocowany jest tylko za 5mm i ze względu na konstrukcje i ogólny rozmiar detalu nie mogę przekroczyc 800 obrotów na maszynie. Do tej pory próbowałem obróbki nożami Sandvika których trzonek wykonany jest z węglika spiekanego lecz na tak długim wysięgu nawet on drży podczas obróbki przy tak długim wysięgu z oprawki. Czekam na pomysły.
Pozdrawiam
Przychodzę z prośba o pomoc,
Na tokarce Haas st30y próbuje obrobić otwór po stożku powiekszajacym sie w strone uchwytu w stali Nierdzewnej na długosc 100mm i srednicy od fi31.54 do fi37.54. wymagana jest powierzchnia Ra0.8. Prosiłbym o pomoc w doborze narzędzia do wykonania tego otworu, problem w tym ze detal mocowany jest tylko za 5mm i ze względu na konstrukcje i ogólny rozmiar detalu nie mogę przekroczyc 800 obrotów na maszynie. Do tej pory próbowałem obróbki nożami Sandvika których trzonek wykonany jest z węglika spiekanego lecz na tak długim wysięgu nawet on drży podczas obróbki przy tak długim wysięgu z oprawki. Czekam na pomysły.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Re: Problem z obróbką otworu
Są jeszcze Trzonki z tłumieniem drgań. Może w taki trzeba pójść. Zronicnjakies testy np. Ja ra0.8 robię jak zbieram 0.03 na stronę. Z jakimi naddatkami próbowałeś to zrobić?
-
Problem w tym też że nie ma miejsca na testy: obróbka pojedynczych detali , branża petrochemiczna i temat bardzo pilny. Próbowałem z naddatkiem 0.5 na strone, 0.3, 0.1 a nawet po 0.05 setek. Trzonki z tłumikiem drgań u nas sie nie sprawdzały a nawet jeśli by sie sprawdziły to jeszcze nie znalazłem noża, który wciał by sie w stozek 3.5mm i nie przytarł trzonkiem srednicy, jedynie znalazłem nóż na płytki DCGT ale trzonek tylko 12mm i max zagłebienie tak zeby nie uszkodzić średnicy trzonkiem to 3mm. A no i oprócz Chropowatości wymagana jest tolerancja na poziomie 0.01mm.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nóż trzeba po prostu umieścić pod pewnym kątem w imaku.
Wiem że na tokarce CNC może to nie być takie proste, ale dać by się pewnie dało.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Dla mnie to oczywiste, że chodzi o to że otwór wlotowy stożka jest mniejszy niż stożek na średnicy na końcu. A więc nóż musi mieć wysięg daleko poza trzonek aby ten trzonek nie zahaczał o otwór wejściowy.
-
- Posty w temacie: 6
A może jakiś wytaczak hakowy. Ostra krawędź i trzonek z tłumikiem albo weglikowy może by dało radę. Jeśli nie to może trzeba to frezować. Ciekawe jak zmierzysz ta setke skoro masz stożek
-
- Posty w temacie: 1
mag999 pisze:A może jakiś wytaczak hakowy
O właśnie! Może wytaczak do rowków wewnętrznych. One potrafią sporo wystawać.
mag999 pisze:Ciekawe jak zmierzysz ta setke skoro masz stożek
Może zmierzyć się nie da, ale poświęcasz kawałek materiału i ustawiasz wytaczak w setce wcześniej, a zachowując te same przekroje warstwy skrawanej można przypuszczać, że i ten stożek zrobi w setce.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
Setki ja juz nie zmierze tylko maszyna CMM. Aczkolwiek najpierw zataczalem sobie na prosto caly otwor do fi30 korygujac wszystkie stozki itp zeby potem na strzal takimi samymi naddatkami wytoczyc ten stozek, ale drży i narazie utknalem w martwym punkcie. I odnosząc sie jeszcze czy mierze chropowatosc, tak mierze profilometrem i nie ma opcji uzyskac taka chropowatosc przez te drżenie.
Dodane 2 minuty 11 sekundy:
W detalach gdzie mielismy krotsze toczenie nie bylo problemu z utrzymaniem tej 0.01 a tu juz sie robi problem a musi byc idealnie zrobione ze wzgledu na spasowanie elementowShybooze pisze: ↑01 lut 2025, 10:42Setki ja juz nie zmierze tylko maszyna CMM. Aczkolwiek najpierw zataczalem sobie na prosto caly otwor do fi30 korygujac wszystkie stozki itp zeby potem na strzal takimi samymi naddatkami wytoczyc ten stozek, ale drży i narazie utknalem w martwym punkcie. I odnosząc sie jeszcze czy mierze chropowatosc, tak mierze profilometrem i nie ma opcji uzyskac taka chropowatosc przez te drżenie.