Dwie tokarki w spadku, TUB32 oraz starsza ale sprawna, przerabiać na cnc, sprzedać? Prośba o pomoc

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
therion
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Dwie tokarki w spadku, TUB32 oraz starsza ale sprawna, przerabiać na cnc, sprzedać? Prośba o pomoc

Post napisał: therion » 27 sty 2025, 23:07

Witam
Mam dwie tokarki po Tacie. Był tokarzem, miał TUB32 oraz starszą niemiecką maszynę którą dostał kiedyś w rozliczeniu zamiast wynagrodzenia od klienta który bankrutował.
Tata trochę uczył mnie toczyć, myśleliśmy że mamy na dalszą naukę sporo czasu... okazało się ze nie :cry: .

W podstawowym zakresie obsługuję TUB32, na tej starszej jeszcze sił nie próbowałem.
TUB32 pewnie znacie. Starsza jest taka:

Czy potraficie powiedzieć mi o niej coś więcej? Jakieś porównanie obu? Tata który pracował kiedyś w dziale remontowym maszyn i znał się na rzeczy, jakiś czas temu przywrócił do działania tą starszą, oraz zrobił szlif łoża, więc maszyna jest w dobrym stanie. Latem toczył coś testowo, był zadowolony z jej pracy, mówił że tokarka nie robi stożka, oraz prawidłowo toczy gwinty.
Dwie tokarki to dla mnie za wiele, i teraz mam różne opcje:
- Sprzedać jedną z nich tak jak jest, jeśli tak to którą? Stan maszyn - obie na chodzie, wizualnie mniej więcej jak na filmiku z linku.
- Przerobić na cnc?? również którą? (zrobiłem małą frezarkę cnc, tokarka stołowa cnc w trakcie budowy, więc myślę że bym ogarnął)

Jaka jest przybliżona wartość każdej z tych maszyn?
Jaka by była po przerobieniu na CNC?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Re: Dwie tokarki w spadku, TUB32 oraz starsza ale sprawna, przerabiać na cnc, sprzedać? Prośba o pomoc

Post napisał: kszumek » 28 sty 2025, 07:58

Witam
przy przeróbce też jest sporo roboty , żeby to miało sens
do przeróbki wybrałbym tą w lepszym stanie z mniejszymi luzami, a jeśli jest porównywalny to większą

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Dwie tokarki w spadku, TUB32 oraz starsza ale sprawna, przerabiać na cnc, sprzedać? Prośba o pomoc

Post napisał: tuxcnc » 28 sty 2025, 09:06

therion pisze:
27 sty 2025, 23:07
Jaka jest przybliżona wartość każdej z tych maszyn?
Jaka by była po przerobieniu na CNC?
Niemka pamięta Hitlera, a TUB jest niewiele młodsza.
Wartość bez oglądania i pomiarów można oszacować na 3 PLN/kg.
W przeróbkę na CNC możesz utopić nawet 10 tysięcy i nikt Ci tych pieniędzy nie zwróci.
Moim zdaniem, jeśli masz gdzie trzymać, to obie zostaw dla siebie.
Ewentualną przeróbkę na CNC rozważ jako hobby.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rc36 » 28 sty 2025, 15:03

Ja bym zostawił dla siebie tokarkę po szlifie łoża, TUB 32 to grzechotnik, wieczne problemy z hałasującym reduktorem.
Wartość tych maszyn oceń po cenach wywoławczych na OLX.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”