Frezarka z drukarki 3D
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Frezarka z drukarki 3D
Krótko i na temat , wibracje są do usunięcia wolnych przestrzeni oraz zbicie całego odlewu, bez wibracji odlew jest dużo słabszy , to ze zewnątrz wygląda dobrze nie znaczy że w środku jest wszystko ok... Druga sprawa nie wiem jaki pik temperatury ma epoxydą z kruszywem ale sama epoxydą wykręca pła
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Hehehe, a ja myślę że gówno prawda. Bo podczas mieszania masy dostaje się do niej powietrze. Ba nawet śladowe ilości wilgoci potem parują przy wzroście temperatury zastygającej żywicy. Więc są na to 3 metody, wygrzać kruszywo, oddesać próżniowo powietrze lub zawibrować aby wypchnąć owe bąbelki w górę.
Ubijanie to już swoją drogą. Ma znaczenie przy masach o małej zawartości żywicy i dużych ziarnach kruszywa.
Natomiast wspomniany przeze mnie piasek używa się nie tyle dla wytrzymałości co do oszczędności. Żywica 5 dych a potrzeba jej tylko 20-30% przy wypełnianiu mieszanką z piaskiem.
Radzę sobie poczytać bo jest całą masa chemii która w znacznym stopniu zastępuje różne procesy. A metod wykonania jest wiele a nie jedna słuszna.
Ubijanie to już swoją drogą. Ma znaczenie przy masach o małej zawartości żywicy i dużych ziarnach kruszywa.
Natomiast wspomniany przeze mnie piasek używa się nie tyle dla wytrzymałości co do oszczędności. Żywica 5 dych a potrzeba jej tylko 20-30% przy wypełnianiu mieszanką z piaskiem.
Radzę sobie poczytać bo jest całą masa chemii która w znacznym stopniu zastępuje różne procesy. A metod wykonania jest wiele a nie jedna słuszna.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Nie myśl, bo ewidentnie nie potrafisz...
Z tego co pamiętam, w prawidłowo wykonanym epoksygranicie, żywica stanowi około 10%
Ty dajesz 30% i opowiadasz o oszczędności...
Żeby sadzić takie farmazony, to trzeba nie mieć zielonego pojęcia o kompozytach (wszelkie betony są kompozytami).
W epoksygranicie obciążenia przenoszą ziarna kruszywa, a żywica jest tylko ich lepiszczem.
Piasku nie daje się po to, żeby zaoszczędzić żywicę.
To żywicę daje się po to, żeby ziarna piasku nie przesuwały się względem siebie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Absolutnie nie do kopiowania, tylko jako ciekawostka że już ktoś wykonał potworka z drukarki 3d
https://youtu.be/L8t82OQXefM?si=HzRxYCMhHyY3NzIP
https://youtu.be/L8t82OQXefM?si=HzRxYCMhHyY3NzIP