Przesunięcie punktu bazowego na zmiennych
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Przesunięcie punktu bazowego na zmiennych
Cześć wszystkim,
Zmagam się z następującym problemem na Sinumerik 828D:
Mam obrabiany detal, którego początkowy PPZ jest ustawiony w układzie G54. Po obrocie ławki o 180 stopni wokół osi A chciałbym, aby nowy punkt odniesienia był przeliczony i zapisany w układzie G55.
Pozycja środka obrotu ławki jest zapisana jako G507. Jak mogę wykorzystać tę informację do obliczenia nowych współrzędnych i przesunięcia ich do układu G55?
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jakie funkcje powinienem wykorzystać w programie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Zmagam się z następującym problemem na Sinumerik 828D:
Mam obrabiany detal, którego początkowy PPZ jest ustawiony w układzie G54. Po obrocie ławki o 180 stopni wokół osi A chciałbym, aby nowy punkt odniesienia był przeliczony i zapisany w układzie G55.
Pozycja środka obrotu ławki jest zapisana jako G507. Jak mogę wykorzystać tę informację do obliczenia nowych współrzędnych i przesunięcia ich do układu G55?
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jakie funkcje powinienem wykorzystać w programie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Rzeczy niemożliwe robimy od ręki, cuda +/- 3 dni robocze.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: Przesunięcie punktu bazowego na zmiennych
Aloha
Dlaczego chcesz cokolwiek przeliczać po obrocie? Nie masz dostępnego cyklu 800?
Pozdrawiam
Dlaczego chcesz cokolwiek przeliczać po obrocie? Nie masz dostępnego cyklu 800?
Pozdrawiam
Live long and prosper.
-
Nie mam cyklu800, zatrudniłem się w firmie już po zakupie maszyny. Nie wiedzieli ze takie cos nawet jest.. Wycena od Simensa na wgranie cyklu800 -2700€. Szefostwo powiedziało że nie zapłaci.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Czyli chcesz powiedzieć, że pracujesz na maszynie 4ro lub 5cioosiowej, która nie potrafi sama przeliczyć gdzie znajduje się po obrocie osi A i C? :O. Programy pisane są z CAMa czy z ręki?
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Najprościej ściągnąć instrukcję... Na pewno coś takiego istnieje... w starych systemach, gdzie były jeszcze "małpy" było to bodajże @430, albo coś koło tego... w nowszych systemach są bardziej czytelne polecenia (np. @100 to GOTOF, lub GOTOB, w zależności, czy zmienna K jest + czy -)
Więcej niestety nie pomogę (od niemalże 20 lat robię na bardzie przyjaznym użytkownikowi systemie).
Więcej niestety nie pomogę (od niemalże 20 lat robię na bardzie przyjaznym użytkownikowi systemie).
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
Przy bardziej złożonych detalach używam cama, proste detale pisze gcode z palca, 3osie + Kitagawa jako oś A. O ile detal ma zero w środku osi A to idzie łatwo, jazda zaczyna się z ławką. Nie mogę się namierzyć 2 razy na detalu - jest to konstrukcja spawana, jak zrobię pomiar XY po obrocie to oś otworu nie zgra się.
Mam i szukam - wiesz to tylko 800 stron, fajniej jest czasem zapytać niż tworzyć koło od nowa. Korzystam z zmiennych i programy działają na obliczeniach parametrycznych, wiesz wypełnisz 6 linijek i detal gotowy zamiast pół dnia siedzieć nad nimJacekBelof pisze: ↑16 sty 2025, 19:46Najprościej ściągnąć instrukcję... Na pewno coś takiego istnieje... w starych systemach, gdzie były jeszcze "małpy" było to bodajże @430, albo coś koło tego... w nowszych systemach są bardziej czytelne polecenia (np. @100 to GOTOF, lub GOTOB, w zależności, czy zmienna K jest + czy -)

-
Aloha
U mnie podobnie sprawy się mają. Do niektórych już dotarło nie ma sensu kombinowanie jak coś zrobić, bo prezesowi szkoda na remont / serwis - to droga donikąd.
To pracodawca ma dostarczyć odpowiednie narzędzia do wykonania zadania, a skoro ich nie dostarcza to...
Pozdrawiam.
Gleba pisze:2700€. Szefostwo powiedziało że nie zapłaci.
U mnie podobnie sprawy się mają. Do niektórych już dotarło nie ma sensu kombinowanie jak coś zrobić, bo prezesowi szkoda na remont / serwis - to droga donikąd.
To pracodawca ma dostarczyć odpowiednie narzędzia do wykonania zadania, a skoro ich nie dostarcza to...

Pozdrawiam.
Live long and prosper.
-
Zgadzam się, nie chce płacić to niech nie wymaga cudu. Ale i tak zrobię choćby na symulatorze dla własnych ambicji.capt.d. pisze: ↑17 sty 2025, 16:23AlohaGleba pisze:2700€. Szefostwo powiedziało że nie zapłaci.
To pracodawca ma dostarczyć odpowiednie narzędzia do wykonania zadania, a skoro ich nie dostarcza to...![]()
Pozdrawiam.

Teoretycznie brakuje mi tylko pobranie do zmiennej wartości położenia maszynowego dla PPZ np. G58 i jej zapis.
-
Aloha
https://cache.industry.siemens.com/dl/f ... 106_en.pdf
https://support.industry.siemens.com/cs ... R&lc=en-EE
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Live long and prosper.
-
Dzięki za źródła, wczoraj ogarnąłem temat.capt.d. pisze: ↑20 sty 2025, 16:29Aloha
Pozdrawiam.

Zostawiam kod dla potomnych, na odbicie lustrzane Y po obrocie osi A:
Tak zwany cykl800 dla ubogich

DEF REAL _OSY, _OSY2, _OSZ2 _OSX, _OSZ, H_DETALU
_OSY2=$P_UIFR[7,Y,TR] ;G507 SRODEK OSI A
_OSZ2=$P_UIFR[7,Z,TR] ;G507 SRODEK OSI A
;***************** ZMIENNE **********************************
H_DETALU=300
;***************** POMIAR G54 **********************************
G54
G0 X0 Y0
;******************** OBLICZENIA *******************************
_OSX=$P_UIFR[1,X,TR] ;PPZ G54
_OSY=$P_UIFR[1,Y,TR] ;PPZ G54
_OSZ=$P_UIFR[1,Z,TR] ;PPZ G54
_OSY=_OSY2+(_OSY2-_OSY) ; OBLICZANIE ODBICIA LUSTRZANEGO Y
_OSZ=_OSZ2+(_OSZ2-_OSZ)-H_DETALU ;OBLICZANIE ODBICIA LUSTRZANEGO Z, Z UWZGLEDNIENIEM WYSOKOSCI DETALU
;PRZEKAZANIE ZMIENNYCH DO G55
$P_UIFR[2]=CTRANS(X,_OSX,Y,_OSY,Z,_OSZ);PRZEKAZANIE ZMIENNYCH DO G55
;******************** DALSZA CZESCI *******************************
G55
G0 X0 Y0
M30